Sari direct la conținut

Calin Popescu Tariceanu: Salariile profesorilor vor creste cu 9% de la 1 octombrie, 50% este departe de ceea ce este suportabil pentru economia romaneasca

HotNews.ro

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, luni, ca salariile profesorilor vor fi majorate, de la 1 octombrie, cu 9%, asa cum s-a stabilit in urma negocierilor cu sindicatele. „50% este departe de ceea ce este suportabil pentru economia romaneasca. Vor exista cresteri salariale, dar in raport cu ceea ce isi permite economia. Nicio economie din lume nu si-ar permite sa sustina o asemenea crestere cu 50%, pentru ca este o crestere nesustenabila.”

„PNL prefera sa plateasca costuri politice decat sa ia masuri economice iresponsabile”, a afirmat primul ministru. Calin Popescu Tariceanu se intalneste luni, la ora 15:00, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pentru a analiza efectele legii adoptate martea trecuta de deputati.

  • Tariceanu: Nu sunt scamator sa scot din palarie castiguri mirifice

„Nicio tara nu isi poate permite sa consume mai mult decat produce. Cresterile salariale trebuie sa fie in raport cu ceea ce isi permite economia. Suntem in al 10-lea an de crestere economica consecutiva. Nicio economie din lume nu isi permite sa sustina o asemenea crestere, pentru ca este o crestere nesustenabila, care ar atrage dupa sine masuri extreme – ar trebuie sa majoram taxele si impozitele pe care le platesc toti cetatenii Romaniei pentru ca politicile populiste ale unor partide sa poata fi puse in aplicare”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, care i-a acuzat din nou de iresponsabilitate pe rivalii politici de la PD-L si PSD. „Daca vom creste salariile cu 50%, vom avea o inflatie galopanta si vom ajunge sa cumparam o paine cu 1.000 de lei noi”, a adaugat el.

„Nu promit miracole, nu sunt scamator sa scot din palarie iepurasul care sa aduca astfel de castiguri mirifice. In perioada urmatoare nu ne va ramane decat ca, impreuna cu partenerii sociali, sa purtam o discutie responsabila pe acest subiect. Modelul social european se bazeaza pe coeziune sociala, si nu pe discrepante. Nu putem decide o majorare cu 50% pentru o categorie profesionala, pentru ca maine toate celelalte categorii vor solicita o asemenea crestere.”

  • Premierul nu se gandeste la demisie: Nu depun armele

Primul ministru a adaugat ca „PNL prefera sa plateasca costuri politice decat sa ia masuri economice iresponsabile. Nu putem sa guvernam in mod iresponsabil. Voi depune toate eforturile pentru ca astfel de decizii sa nu poata fi puse in practica”.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care nu va putea sa impiedice punerea in aplicare a legii si daca se gandeste la o eventuala demisie, seful Guvernului a raspuns ca „Nu sunt dispus sa depun armele, stiu sa ma lupt”. Premierul a mai adaugat ca parlamentarii liberali care au votat in favoarea legii nu vor fi sanctionati: „Nu cred ca votul PNL a fost decisiv in Parlament”, a motivat el.

Calin Popescu Tariceanu a mai anuntat ca contestatia Executivului privind legea majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice a fost deja depusa la Curtea Constitutionala de Secretariatul General al Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro