Sari direct la conținut

DSV, acuzata de macel

Monitorul de Cluj

O vulpe gasita moarta in curtea unor clujeni a pus pe jar autoritatile, care, dupa spusele acestora, au actionat brutal si cu cruzime, omorind toate animalele domestice pe care le aveau

Adormirea a noua suflete

Totul a inceput pe 23 mai, cind Vasile Bod a gasit in gradina din spatele casei o vulpe moarta. „Ca orice om responsabil, am anuntat autoritatile sa vina sa o ia si sa-i faca analizele“, explica batrinul. Medicul veterinar Dan Radu, cel care se ocupa de animalele din zona in care locuiesc oamenii, isi aminteste si el de intimplare.

„Au dat telefon ca au gasit o vulpe moarta in curte. Seful meu m-a contactat si am dus vulpea la laborator, unde dupa 2 zile s-a confirmat diagnosticul de rabie. Am urmat intocmai protocolul care impune euthanasierea tuturor carnasierelor (n.r., ciini si pisici) din curtea respectiva“, sustine doctorul. In total, cinci ciini si patru pisici. Doar ca oamenii au o alta viziune asupra lucrurilor.

Schelalaituri si lacrimi

Ziua de 25 mai a ramas ca o pata neagra in sufletele lui Vasile si Iuliana Bod. Cei doi au o mica gospodarie la poalele Feleacului, intr-un loc de unde Clujul pare un mit in departare. Sint batrini si traiesc amindoi din pensie, iar singurii vecini din zona sint ciobanii de la o stina din apropiere.

Din aceasta cauza tragedia este si mai mare, ciinii omoriti de autoritati fiind singurele ajutoare ale oamenilor in caz de nevoie. „Erau suflet din sufletul meu. Ascultatori si sprinteni, le vorbeam precum copiilor mei“, isi aminteste Iuliana Bod

Cu lacrimi in ochi, sotii Bod isi amintesc cum angajatii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, impreuna cu reprezentanti ai Centrului de Ecarisaj si oameni de la Protectia Animalelor, le-au umbrit batrinetea. „Au coborit din masina si ne-au fluturat legitimatiile in ochi. Nici nu am avut timp sa reactionez, ca imediat au intrat in curte si au prins ciinii si pisicile.

Cum au venit, au si injectat animalele. N-au folosit nici un pic de blindete“, suspina Iuliana Bod. Aceeasi poveste, o alta fata, insa, din partea autoritatilor. „S-a facut exact procedura normala, am euthanasiat animalele prin injectie. Probabil ca doamna, fiind mai in virsta, a fost afectata.

Noi intelegem acest fapt, dar nu putem sa eludam legea“, ne-a declarat doctorul Vasile Vana, prezent la intreaga intimplare. De asemenea, „vaccinurile folosite erau T61, un tranchilizant agreat in intreaga comunitate europeana“, afirma si doctorul Radu

Rabia, tratata doar la cabinet

Cu toate ca au mai existat si alte cazuri de rabie in zona in care locuiesc sotii Bod, nici macar medicul veterinar din zona nu prea s-a grabit sa efectueze vaccinurile antirabice. Mai mult, potrivit doctorului Dan Radu, „oamenii stau intr-o zona greu accesibila si mie nu-mi renteaza sa ma deplasez de cite ori ma cheama ei, mai ales ca ori de cite ori ploua nu pot ajunge acolo“.

In schimb, doctorul sustine ca le-a sugerat oamenilor sa mearga cu animalele la cabinetele veterinare specializate, unde, din pacate, taxa pentru un asemenea tratament este de 10 ori mai mare. Poate o coincidenta stranie, dar chiar si medicul Dan Radu are deschis un astfel de cabinet, el fiind doar un medic concesionat de DSV.

Medicul zonal al DSV Cluj, Vasile Vanea, sustine ca o data cu data de 25 mai s-a declarat carantina pe raza intregului municipiu, iar in acest moment angajatii Centrului de Ecarisaj Cluj incearca sa adune miile de ciini vagabonzi de pe strazi. Cert e ca familia Bod nu poate trece la fel de usor peste pierderea animalelor cum au trecut autoritatile…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro