Sari direct la conținut

Piata”inteligenta”, inchiriata de spanioli

Monitorul de Sibiu

Cel mai probabil, complexul va fi deschis la inceputul lunii iunie. Dar numai pentru cei care au firme, nu si pentru persoane fizice.

Complexul agroalimentar din cartierul Strand a intrat pe mina mariachilor. La propriu. In urma cu aproximativ o luna, firma spaniola „El Mariachi” a inchiriat constructia care a privat bugetul local de 20 de miliarde de lei vechi. Spaniolii au planuri mari. Sa aprovizioneze piata numai cu legume si fructe aduse de pe paminturile lor.

Desi comerciantii romani din alte piete se pling de costul unei singure tarabe, pentru spanioli, inchirierea unui intreg complex e floare la ureche. „Nu este o afacere costisitoare. Dimpotriva, fata de Spania, chiriile de aici sint mai ieftine. Vom avea numai produse de buna calitate, majoritatea aduse din Spania, dar si citeva legume cultivate in Sibiu, care la noi nu se prea gasesc.

Vom face un comert dublu. Luam de aici si ducem in Spania si invers”, a explicat Antonio Gracia Gil, administratorul firmei spaniole.

Doar pentru firme

La inceputul lunii viitoare, gospodinele din Strand se vor trezi cu o piata plina de bunataturi aduse direct de la parintii telenovelelor. Insa, pentru a-si umple plasele, majoritatea sibienilor vor lua tot calea Pietei Cibin.

Si asta pentru ca spaniolii nu redeschid complexul din Strand pentru orice sibian care prefera tarabele in locul supermarketurilor, ci numai pentru cei mai instariti, pentru ca vinzarile vor fi de tip en gros. „Cel mai probabil, piata va fi deschisa la inceputul lunii iunie. Dar numai pentru cei care au firme, nu si pentru persoane fizice.

Deocamdata ne axam pe consumatorii mari”, a spus Constantin Solomon, gestionar al „El Mariachi”. Solomon a dezvaluit ca spaniolii mizeaza pe comertul cu ulei de masline, care e din ce in ce mai rivnit de gospodinele din Romania.

In cistig

Pietele din Sibiu sint profitabile. Cel putin asa sustine viceprimarul Eugen Mitea, care explica faptul ca incasarile ramin in casieria Serviciului Public de Administrare a Pietelor, de unde sint si reinvestiti, in acelasi serviciu. Insa directorul Teodor Birt a refuzat sa ofere detalii cu privire la tarifele de inchirire platite de spanioli pentru complexul agroalimentar din Strand.

Fara autorizatie „de sus”, Birt a preferat sa pastreze tacerea. „Eu nu va pot spune nimic. Toate datele sint centralizate la Primarie, pentru ca asa e sistemul la noi”, a motivat seful pietelor sibiene. Oricum, cu piata din Strand, municipalitatea nu pierde nimic. „Este o suma justa”, s-a multumit sa spuna Mitea.

CASETA

Piata pe roti

Proiectul pietei mobile a ramas pe agenda municipalitatii, potrivit viceprimarului Eugen Mitea. Initiativa presupune amplasarea unei rulote mobile in centrul istoric, pentru a veni in ajutorul locuitorilor din zona. „Avem in vedere o piata mobila, cu o rulota mare, in care sa fie comercializate legume si fructe.

Proiectul exista deja, de ceva vreme, dar se pare ca nu a fost timp sau interes pentru a-l pune in aplicare”, a marturisit Mitea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro