Sari direct la conținut

Drumul spre Olimpiada

Monitorul de Sibiu

Etapa de Cupa Mondiala de la Bucuresti ar fi trebuit sa fie un prilej excelent pentru sibienii Claudiu Bastea si Vasile Cojoc sa stringa puncte importante in clasamentul mondial. Cele mai mari sanse de a face un rezultat bun le-a avut Claudiu Bastea, de doua ori participant la Jocurile Olimpice si multiplu medaliat la Campionatele Europene si Mondiale.

„Din pacate, am fost foarte obosit la acest turneu. Am avut nu mai putin de opt stagii si competitii in acest an. Am ajuns si eu, acum, la o anumita virsta, la care nu ma mai refac chiar atit de rapid. Nu mi-a fost bine si stiam dinainte ca nu am mari sanse”, spune Bastea.

La mustata

Data fiind pozitionarea in clasamentul mondial al momentului, la categoria 73 de kilograme, Bastea a avut acces direct in turul doi al competitiei. A trecut fara probleme in runda urmatoare, unde l-a intilnit pe italianul Francesco Bruyere, vicecampionul mondial in exercitiu. A pierdut lupta la o distanta infima. „Am pierdut din cauza unei penalitati luate aiurea.

N-am fost atent la un moment dat si arbitrii au dictat penalizare impotriva mea. Cu acelasi spotiv m-am mai intilnit de patru ori in acest an. De doua ori m-am impus eu si in celelalte doua m-a batut. Valoarea noastra este foarte apropiata. Speram totusi sa-l bat, insa n-a fost sa fie.

Imi pare foarte rau pentru ca mi-ar fi placut sa fac o figura frumoasa la Bucuresti, unde ma cunoaste atita lume”, spune Bastea.

Fara experienta

Tot in cadrul aceleiasi categorii de greutate, Vasile Cojoc a pierdut inca din primul tur. A cedat in fata unui reprezentant al Germaniei. A facut-o la o diferenta destul de mica. „Pentru mine e un pic mai greu, pentru ca nu am decit 20 de ani si n-am experienta marilor competitii. Chiar daca am pierdut, privesc partea buna a lucrurilor. Cistig experienta.

Este foarte greu, mai ales la etapele de Cupa Mondiala, unde vin cei mai buni luptatori din intreaga lume. Totusi, cu mai multa atentie, puteam trece in turul urmator. Acum nu e decit o perioada de acumulari. N-am mari sperante la marile competitii, pentru acest an. Mai multe rezultate bune sper sa obtin anul viitor”, spune Cojoc.

Totul pentru Mondiale

Pentru Claudiu Bastea, cel mai important concurs al anului va fi finala Campionatului Mondial, care va avea loc in luna septembrie, la Rio de Janeiro, in Brazilia. Isi doreste o medalie, sau cel putin un loc in primii cinci. „Daca imi ating acest obiectiv, o sa fiu calificat direct la Olimpiada de la Beijing. Ar fi ceva senzational.

Ar insemna ca nu trebuie sa ma mai muncesc in concursuri sa string puncte. Acum am nevoie de o perioada de relaxare, dupa care incep sa trag tare, din nou. Daca anii trecuti era foarte greu la Olimpiada, acum se pare ca este la fel de greu si sa te califici.

Nivelul a crescut foarte mult in ultimii ani si numai cu foarte multa munca si devotament ai din nou sansa sa ajungi la cea mai importanta competitie”, spune luptatorul sibian.

Ultima Olimpiada

Daca se califica la Olimpiada din 2008, de la Beijing, Bastea spune ca va fi ultima data prezent la o competitie de asemenea nivel. „Mi-a cam ajuns si mie de atitia ani. Nu mai vreau atita stres. Probabil ca o sa ma retrag. Oricum, daca ajung acolo, imi doresc un rezultat mare”, spune Bastea.

Locul 15

In urma rezultatelor realizate in acest an, Bastea ocupa, in acest moment, locul 15 in ierarhia mondiala. In cazul in care nu reuseste un rezultat bun la Campionatul Mondial, sibianul trebuie sa se situeze intre primii 9 din lume la finalul lunii martie a anului viitor, pentru a se califica la Olimpiada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro