Sari direct la conținut

Cautati din Luxenburg

Monitorul de Sibiu

Sfirsitul de saptamina a fost unul plin pentru sefii administratiei locale. Vizita ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu si membrii delegatiei luxemburgheze au animat Primaria Sibiu, inca de la primele ore ale zilei de simbata.

Tinarul ministru al Justitiei a sosit, simbata, in Sibiu, cam in acelasi timp cu oficialii luxemburghezi. Tudor Chiuariu a avut o discutie cu usile inchise cu ministrul Justitiei din Luxemburg, Luc Frieden.

„Vom discuta despre stadiul reformelor in domeniu, despre ceea ce am facut si ceea ce mai este de facut”, a spus Chiuariu, inainte de intrevederea cu omologul sau. Pe de alta parte, Chiuariu a refuzat sa comenteze decizia judecatoreasca care ii da dreptul sotiei lui Omar Hayssam si copiilor acestora sa plece din tara. „Este o decizie a unei instante, iar eu nu comentez deciziile judecatoresti”, a precizat ministrul Justitiei.

Sfaturi

In cadrul intilnirii delegatiei luxemburgheze cu primarul Johannis, presedintele Asociatiei Luxemburg 2007, Guy Dockendorf, a dezvaluit ca ministrul luxemburghez al Justitiei i-a sugerat lui Chiuariu ca justitia din Romania trebuie sa fie obiectiva si independenta, la fel ca in statele Uniunii Europene.

De altfel, Dokendorf a tinut sa precizeze ca unul dintre scopurile vizitei delegatiei in Sibiu se refera la promovarea proiectelor culturale ale celor doua state. „Cultura este un santier in lucru. Orasul s-a schimbat, din punctul de vedere al aspectului, dar ceea ce ma bucura este ca oamenii activi si creativi au ramas aceeasi”, a marturisit presedintele Asociatiei Luxemburg si Marea Regiune 2007.

Radacini comune

Evenimentele culturale din Sibiu sint vizibile si in Luxemburg, asemenea programelor comune ale celor doua Capitale Culturale Europene. Cel putin asa sustine Octavie Modert, secretar de stat in Ministerul Culturii, Invatamintului Superior si Cercetarii din Luxemburg.

„Sibiul s-a dezvoltat puternic, atit din punctul de vedere al continutului, cit si din cel al calitatii. Alte Capitale Culturale nu au demonstrat asta. Eu cred ca cele mai bune cuvinte care definesc relatia Sibiu-Luxemburg sint «a lega» si «a realiza schimbari»”, este de parere Octavie Modert.

Laude oficiale

Prezent la Sibiu, alaturi de delegatia luxemburgheza, Otto Schilly, fostul ministru de interne al Germaniei, s-a aratat incintat de progresele Sibiului din anul Capitalei Culturale Europene. Schilly a tinut sa-l felicite in mod public pe edilul-sef, pentru modul in care a gesionat, pina acum, activitatea programului Sibiu 2007.

„Ca si cetatean de onoare al orasului, aici ma simt ca acasa. Nu vreau decit sa subliniez recunostinta pe care o am fata de primarul Klaus Johannis, fata de puterea si indeminarea sa diplomatica. Singura mea dorinta este ca, in 2008, Sibiu sa continue pe linia dezvoltarii economice si sa atraga multi turisti”, a spus diplomatul german.

Dupa intrevederile de la Primarie, delegatia luxemburgheza, insotita de directorul si elevii unui liceu din Marele Ducat a vizitat Colegiul National „Samuel von Brukenthal”. Oaspetii luxemburghezi, alaturi de oficialii germani si de primarul Klaus Johannis, si-au incheiat ziua cu o plimbare in centrul istoric al orasului.

Invitat in Aachen

„Ma bucur ca Sibiul si Luxemburgul continua pe linia unei bune colaborari si a sprijinului reciproc. Ma bucur ca oaspetii admira lucrurile pe care am reusit sa le realizam in Sibiu si vreau sa le multumesc pentru cuvintele frumoase”, a spus primarul Klaus Johannis.

Edilul-sef a precizat ca a raspuns pozitiv invitatiei lui J?rgen Linden, primarul din Aachen, care i-a propus sa faca o vizita in Germania. „Voi merge in Aachen, dar nu cred ca anul acesta. Cel mai probabil, anul viitor”, a anuntat Johannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro