Sari direct la conținut

Premiile UNITER coboara in burgul Sibiului

Ziarul de Sibiu

In aceasta seara, Gala Premiilor UNITER iese pentru prima oara, din 1991 incoace, din Bucuresti si vine la Sibiu. Un spectacol transmis in direct de la ora 20:00 de Televiziunea Romana, TVR Cultural si pe internet. Organizatorii au lansat in jur de 600 de invitatii. Ajung in oras de la actorii Florin Piersic si Stela Popescu la ministrul Adrian Iorgulescu si Familia Regala a Romaniei.

Sibiul va putea avea si doua premii prin spectacolul „Vremea dragostei, vremea mortii”.

Gala Premiilor UNITER premiaza anual cele mai valoroase creatii in arta teatrala, anul acesta fiind pentru prima oara in istoria veche de 16 ani a evenimentului cand decernarea premiilor se face in afara Bucurestiului, Gala intrand in programul proiectului Sibiu Capitala Culturala Europeana.

Iar trecerea de la Teatrul National din Bucuresti la Pavilionul 2007 amenajat la Cazarma 90 este una destul de mare, organizatorii facand eforturi pentru a se ridica la standardele de calitate si protocol impuse de-a lungul timpului. Lucru destul de important daca este sa tinem cont ca in urma cu mai putin de o saptamana cortul multifunctional nici nu dispunea de incalzire.

Pe langa sistemul de incalzire montat zilele trecute, reprezentantii Biroului Sibiu 2007 au declarat ca in cort au mai fost montate inca doua gradene speciale iar scena si cele peste 100 de spoturi luminoase au fost montate la indicatiile primite de la Bucuresti.

In total, Pavilionul 2007 va gazdui in conditii de protocol zero in jur de 900 de spectatori, dintre care nu mai putin de 600 sunt invitati speciali.

De la mari actori romani de teatru pana la mari actori ai scenei politice, lor adaugandu-se VIP-urile vietii sibiene. Organizatorii au anuntat ca au fost lansate invitatii ministrului Adrian Iorgulescu, comisarului guvernamental pentru proiectul Sibiu 2007, Sergiu Nistor, actorilor Florin Piersic senior, Rodica Popescu Bitanescu, Stela Popescu sau Ileana Stana Ionescu.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis va avea si el cu cine se intretine si schimba informatii, la eveniment fiind invitat si Adriean Videanu, primarul Bucurestiului.

Nu vor lipsi nici directorii institutiilor de cultura locale, precum Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu sau Constantin Chiriac, directorul Teatrului National “Radu Stanca”.

Doua premii pentru Sibiu

Reprezentantii teatrului sibian nu vor merge doar in calitate de gazde ci si in calitate de nominalizatii la premiile UNITER.

Daca juriul decide in favoarea teatrului sibian, am putea avea doi premianti prin actrita Florentina Tilea, nominalizata la premiul de cea mai buna actrita intr-un rol secundar pentru spectacolul “Vremea dragostei, vremea mortii” si scenograful Andu Dumitrescu, nominalizat pentru scenografia aceluiasi spectacol.

La aflarea vestii ca a fost nominalizata Florentina Tilea a declarat pentru Ziarul de Sibiu: “Aceasta nominalizare este un semn, cred. Mereu am avut senzatia ca joc in roluri mici, fara stralucire si ca “sunt si eu pe acolo”, fara sa fiu remarcata, desi reactiile publicului erau incurajatoare.

Dar poate ca aceasta nemultumire personala m-a ajutat sa evoluez, «mi-a dat puterea de a indura» cum zice Nina , personajul lui Cehov. Acum ma bucur ca exista oameni care au ochi si pentru mine si ca mi-au dat puterea si increderea de a continua”.

Premiile Uniunii Teatrale se acorda dupa principiul nominalizarilor facute de un juriu si desemnarea castigatorilor in seara Galei, de catre alt juriu. Anul acesta, din juriu fac parte criticii de teatru Iulia Popovici, Oltita Cintec, Alina Mang, Nicolae Prelipceanu si Adrian Mihalache.

Cea mai buna piesa de teatru a anului 2006 a fost deja anuntata a fi piesa “Complexul Romania” scrisa de Mihaela Michailov. In seara acesta se vor mai acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor, cea mai buna actrita, critica teatrala, debut, teatru radiofonic, teatru TV, intreaga activitate, excelenta si premiile speciale.

Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului va fi acordat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro