Sari direct la conținut

Controversatul Beniamin Rus devine „Luceafarul” investitiilor imobiliare

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

O firma privata finalizeaza proiectul noului cartier, inceput de CJ Bihor. Constructia la cel mai mare an samblu de locuinte din ultimii 17 ani, din municipiul Oradea, va incepe in cateva saptamani. Firma care a castigat licitatia pentru construirea celor 4.000 de apartamente si-a prezentat, ieri, oferta si a oficiat incapsularea simbolului cartierului, in prima fundatie de beton.

Compania respectiva este detinuta de controversatul om de afaceri Beniamin Rus, cel care a fost amendat pentru practici neconcurentiale de Agentia Sapard, care l-a obligat sa returneze intregul profit obtinut dintr-o afacere finantata cu fonduri europene. El a fost, de asemenea, unul dintre “abonatii” la contracte din fonduri publice in timpul guvernarii PSD.

Cartierul Luceafarul va fi amplasat pe locul unor foste unitati militare pe Calea Aradului si strada Univesitatii, teren ce a apartinut Consiliului Judetean Bihor si care a fost castigat, in urma licitatiei, de firma “Selina-Trameco”, a omului de afaceri Beniamin Rus.

Ansamblul de blocuri de pe Calea Aradului va avea 1.800 de apartamente, iar cel de pe Universitatii – 2200.

Blocurile vor avea intre patru si zece etaje, iar fiecare apartament va avea propriul loc de parcare. De asemenea, cartierul va avea magazine, farmacii, gradinite si strand.

Potrivit presedintelui “Selina”, Beniamin Rus, apartamentele vor fi cu una, doua sau trei camere, insa in cazul in care cumparatorii vor dori, vor fi realizate si locuinte cu patru sau cinci camere.

Acestea vor fi predate gata finisate, insa cei care vor incheia contract pentru un apartament in cartierul Luceafarul vor avea posibilitatea sa aleaga un finisaj de lux sau mediu, de exemplu.

In ceea ce priveste preturile apartamentelor, presedintele firmei constructoare a precizat ca un metru patrat va costa intre 420 si 480 de euro. “In principiu, un apartament cu doua camere va costa pana in 40.000 de euro”, a precizat sursa citata.

“Primele 400 de apartamente urmeaza sa fie scoase la vanzare pana la sfarsitul acestui an, in 2008 – alte 800 de apartamente, in anul 2009 – alte 1.200, iar in 2010 restul de 1.600 de apartamente”, a spus Rus.

Primarul din Oradea, Petru Filip, prezent si el la inaugurarea de ieri, a declarat ca municipalitatea va asigura infrastructura, din bani publici, pentru noul cartier privat. “Exista banii necesari extinderii infrastructurii de apa si canal, prin urmare nu vor fi probleme legate de utilitati”, a spus edilul.

Ideea cartierului i-a venit presedintelui Consiliului Judetean, Alexandru Kiss, in urma cu circa doi ani. Acesta a spus atunci ca institutia pe care o conduce va ridica 2.000 de apartamente, care urmau sa fie vandute cu preturi cu mult sub cele de pe piata.

La cateva luni, insa, a anuntat ca institutia nu are cum sa finanteze acest proiect si a decis sa scoata la licitatie terenurile, iar cel care le va cumpara va avea obligatia sa le foloseasca pentru a construi locuinte.

CJ Bihor nu a putut impune, insa, constructorului sa mentina la apartamente pretul promis la inceput, doar sa le vanda celor inscrisi pe listele intocmite pentru acordarea unei astfel de locuinte.

Licitatia a fost castigata de firma omului de afaceri Beniamin Rus

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro