Sari direct la conținut

Mura-n gura

Monitorul de Sibiu

Rezolvarile subiectelor propuse pentru examenele de bacalaureat din aceasta vara sint de vinzare. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a decis publicarea pe site-ul oficial al ministerului variantele de subiecte pentru aceste examene, iar mintea inventiva a romanului a si gasit solutia pentru a scoate bani.

Prin scoli circula deja o carte care cuprinde rezolvarea la toate subiectele propuse. Ministrul Hardau a anuntat insa ca, incepind cu data de 19 februarie, aceste rezolvari vor fi publicate in mod gratuit si pe site-ul Ministerului.

Examene transparente

Cu putin timp in urma, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a luat decizia de a publica toate variantele probelor de examen din cadrul bacalaureautului pe site-ul ministerului, www.edu.ro. Publicarea a fost motivata de inlaturarea tentativelor de fraudare, in anii trecuti inregistrindu-se cazuri de vinzare a subiectelor examenului.

Numai ca efectele acestei decizii au aparut imediat. La mai putin de doua saptamini de la publicarea subiectelor pe internet, au aparut si carti care contin rezolvarile acestor subiecte. Ele sint vindute in scoli, chiar de catre profesori. Unii elevi le cumpara, iar altii le imprumuta de la colegi, pentru a le xeroxa. Cartea cu rezolvarile problemelor de examen este publicata de o editura bucuresteana si este conceputa tocmai de profesorii care au alcatuit si lista variantelor publicate pe net.

„Imoral si incorect”

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu a fost luat prin surprindere de aceasta veste. „Eu, personal, nu stiu nimic de acea carte. Tot ce stiu este ca noi inca mai facem corectii la subiectele propuse. Insa ceea ce face fiecare dascal e numai responsabilitatea lui.

Intr-adevar, este bine, chiar indicat ca profesorii sa rezolve in clasa, alaturi de elevi aceste subiecte propuse, numai ca vinzarea acestor rezolvari mi se pare deja un lucru imoral si incorect”, spune Christine Manta Klemens.

Gratuit, pe site

Imediat dupa aparitia acestor carti, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa ia masuri. „Variantele de subiecte pentru examenele nationale 2007, la toate disciplinele, respecta intrutotul prevederile metodologice. Incepind din 19 februarie 2007, rezolvarile tuturor variantelor de subiect pentru disciplinele reale vor fi puse la dispozitia celor implicati in examene, gratuit.

Singurele surse de informare sigure si gratuite ramin site-ul ministerului si materialele pe suport de hirtie puse la dispozitia unitatilor de invatamint, de inspectoratele scolare judetene”, precizeaza comunicatul MEC, semnat de Mihail Hardau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro