Sari direct la conținut

Primul Muzeu al cofetariei din Romania, deschis in casa unui aradean

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Un aradean si-a transformat propria casa intr-un muzeu al cofetariei, care va fi deschis publicului incepand din luna septembrie. Decizia barbatului este o premiera in tara noastra, muzeul fiind infiintat in memoria marilor cofetari pe care i-a avut judetul in perioada interbelica, dar si in cinstea tinerilor care activeaza, in prezent, in acest domeniu.

Initiativa de a deschide o astfel de locatie ii apartine lui Ioan Gui, maestru cofetar, care a practicat aceasta profesie timp de peste 40 de ani. Ajuns la varsta de 67 de ani, el a inceput sa aduca in locuinta sa din cartierul Sannicolau Mic masini si ustensile pe care le-a primit de la diversi cofetari sau le-a cumparat.

Aradeanul a strans, timp de aproape 35 de ani fiecare obiect, iar in urma cu cinci ani a inceput sa le restaureze, cu intentia declarata de a deschide un muzeu dedicat meseriei pe care a practicat-o. „Prin 2000-2001 mi-a venit ideea sa deschid acest muzeu al cofetariei. Pana acum am reusit sa transform 85 la suta din casa mea in ceea ce va fi viitorul muzeu.

Mai am de amenajat partea grafica a acestuia, adica fotografiile, cartile vechi si diplomele pe care le am. Acest lucru il voi face cu ajutorul specialistilor de la Muzeul Judetean si sper sa il pot duce la bun sfarsit pana la finele lunii septembrie, cand voi putea deschide acest muzeu”, a declarat Ioan Gui.

Deja pe unul dintre peretii viitorului muzeu se afla expusa la loc de cinste o fotografie cu 17 dintre cofetarii si patronii de cofetarii din perioada interbelica. „Ei sunt cei care s-au ocupat cu indulcirea Aradului in acea perioada”, a mai spus Gui.

Potrivit maestrului cofetar, muzeul va cuprinde diferite ustensile specifice meseriei, printre care si masina de preparat inghetata, o masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, diverse forme pentru prepararea turtei dulci si a ciocolatei, dar si un aparat pentru prepararea martipanului.

Totodata, Gui a dus la muzeul sau o masina pentru fabricarea bomboanelor, mese pentru prelucrarea zaharului fiert si o masina pentru taiat hartia, in care se impachetau bomboanele pentru Pomul de Craciun.

„Pentru ca stiu ca sunt multi curiosi care vor sa afle mai multe despre cofetarie, voi expune carti de specialitate, unele sunt unice in Romania, retetare, fotografii mai vechi si mai noi, diplome si medalii obtinute de-a lungul vremii de cofetarii care au lucrat la laboratoare din Arad”, a adaugat Ioan Gui.

Cofetarul are o poveste pentru fiecare obiect din muzeul lui. Una dintre acestea este cea a „bomboanelor de salon”. „Au acest nume pentru ca, in trecut, astfel de bomboane se serveau la balurile de la curtea vieneza. Acestea erau oferite doamnelor si domnisoarelor de la bal, iar multe dintre aceste dulciuri erau duse la Viena chiar de la noi”, a mai spus proprietarul muzeului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro