Sari direct la conținut

Stratagema BRD, dejucata

Ziua de Cluj

In luna iulie a anului trecut, ZIUA de Cluj publica un articol, “Solutia parcarilor”, in care propunea consilierilor locali din Cluj sa tina cont de posibilitatea de a oferi o alternativa investitorilor care nu pot sa asigure – din diverse motive – numarul de parcari necesare fiecarei noi constructii in parte.

Mai apoi, desi in toamna anului trecut consilierii locali s-au aratat reticenti la aceasta propunere, initiativa noastra a fost – in cele din urma – sustinuta si adoptata (prin hotarare a CL), beneficiind atat de sprijinul primarului Emil Boc, cat si de cel al Opozitiei, prin consilierul Stefan Dimitriu.

Astfel, luna trecuta, s-a stabilit ca fiecare investitor sa achite 7.232 de euro pentru fiecare loc de parcare necesar, dar care nu poate fi construit.

In cele din urma, dupa ce ZIUA de Cluj a atras atentia ca Primaria va incasa de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) o suma de bani prea mica pentru a i se “sterge” o clauza contractuala ce prevedea construirea unui parking de catre banca, consilierii locali au modificat, ieri, datele problemei.

Astfel, conform unei noi Hotarari de Consiliu Local (HCL) cu privire la contractul de concesiune a terenului pe care este situat sediul centrului regional Cluj al BRD, conducerea bancii trebuie sa plateasca 730.000 de euro, in loc de 300.000, cat oferise. Directorul sucursalei BRD Cluj, Mihai Teodorescu, nu a dorit sa comenteze rasturnarea de situatie.

Consilierii locali au luat in discutie, ieri, modificarea HCL 301 din aprilie, in sensul stabilirii modalitatii si a termenului in care BRD urma sa achite municipalitatii suma de 300.000 de euro.

Acesti bani trebuiau sa compenseze faptul ca banca nu a construit un parking etajat de 100 de locuri, asa cum era prevazut in contractul de concesiune din ianuarie 1994, atribuit fara licitatie publica, prin care BRD a primit terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie pe care si-a ridicat, apoi, impunatorul sediu al sucursalei Cluj.

In sedinta de ieri a Consiliului Local, liderul grupului de consilieri PSD, Stefan Dimitriu, a afirmat ca, avand in vedere o hotarare recenta a CL, care stipuleaza ca taxa platita de agentii comerciali pentru un loc de parcare neamenajat este 7.322 de euro, BRD trebuie sa vireze in contul Primariei 732.000 de euro.

Propunerea lui Dimitriu a fost admisa de CL, doar patru consilieri, din totalul de 27, votand impotriva.

Consilieri care nu inteleg nimic

Unul dintre consilierii care au luat partea BRD este Ciprian Paun, membru PNL, care s-a opus amendamentului, considerand ca suma este exagerata si ca, in plus, obligatia BRD de a construi parking-ul s-ar fi prescris. Pana acum, nici macar reprezentantii BRD nu au invocat acest lucru. Paun este de parere ca BRD nu va fi de acord cu noua suma, deoarece abia au vrut sa plateasca 300.000 de euro.

Alt consilier care a votat impotriva este Nicoleta Postolache, membru PD, careia nu i se pare normal sa ceara bancii o asemenea suma, avand in vedere cat timp a trecut de la semnarea contractului. „Daca consilierii erau atat de hotarati sa se respecte contractul, nu trebuia sa receptioneze cladirea fara parcari. Atunci cand ne-au promis (BRD- n.

red.) ca ne dau 300.000 de euro mi s-a parut de bun simt. Era ca si cum acopeream faptul ca s-a receptionat cladirea fara parcari”, a declarat Postolache.

Directorul sucursalei BRD Cluj, Mihai Teodorescu, a precizat pentru ZIUA de Cluj, prin intermediul unui reprezentant al bancii, ca, pentru moment, nu doreste sa comenteze nimic si ca, dupa ce va primi o instiintare de la Primarie, se va consulta cu conducerea centrala a bancii.

BRD nu a vrut sa construiasca parking

In contractul de concesiune din 1994 se prevedea ca BRD trebuie sa construiasca langa sediu un parking etajat. Dupa ce s-a ridicat sediul, conducerea bancii a motivat ca nu mai are spatiu unde sa construiasca parking. Mentionam ca BRD a primit in concesiune 3.400 de mp.

Acum, conducerea BRD Cluj sustine ca parking-ul nu a fost realizat pentru ca Primaria nu a pus la dispozitia bancii amplasamentul necesar.

Reprezentantii administratiei locale au inghitit „galusca” BRD pana in 2003, cand CL a dat bancii ocazia sa construiasca parcarea de 100 de locuri, in sistem subteran, in Piata Mihai Viteazu. Insa conducerea BRD Cluj a refuzat sa semneze actele aditionale ce stabileau construirea parking-ului in Piata Mihai Viteazu.

Dupa ce Alianta DA a castigat alegerile locale, reprezentantii Primariei si cei ai BRD Cluj au purtat mai multe runde de negocieri, care au avut ca rezultat o hotarare a CL din luna aprilie, ce prevedea ca BRD trebuie sa plateasca 300.000 de euro. Este ciudat cum consilierii nu au observat atunci ca suma este prea mica, raportata la costurile realizarii unui parking.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro