Sari direct la conținut

PSD-PRM, o colaborare tardiva

Saptamana Clujeana

Un proiect politic demarat de conducerile principalelor – mai corect spus singurelor – partide din opozitie, PSD si PRM, de semnare a unui protocol de colaborare parlamentara, a murit inainte de a se naste. PRM a fost dupa alegerile din 2004 singurul partid cu care nici Alianta DA, nici PSD nu a dorit sa poarte tratative pentru formarea unei coalitii de guvernare.

Tocmai de aceea, anuntul liderului PSD, Mircea Geoana, de a semna un protocol de colaborare a parut si mai ciudata, orice fel de cooperare cu un partid catalogat extremist fiind privita cu ochi critici de Uniunea Europeana, dar si de grupurile parlamentare din Parlamentul European si in special cel din care face parte PSD, Partidul Socialist European (PSE).

De aceea, liderii PSD, intalniti saptamana trecuta in sedinta Biroului Permanent National, desi nu au exclus o colaborare parlamentara cu PRM, s-au ferit sa foloseasca termenul „protocol”, care a fost inlocuit de mult mai tehnicul „mecanism de colaborare parlamentara”.

Asocierea PSD cu PRM, prin semnarea unui protocol de colaborare, ar fi avut ca scop formarea unei opozitii puternice.

Insa, in conditiile in care fragilitatea Coalitiei aflate la Putere a fost demonstrata in mai multe randuri, cand proiectele de legi propuse de aceasta nu au trecut prin Camerele Parlamentului in forma dorita de Guvern, ci in cea solicitata de opozitie, cooperarea dintre PSD si PRM poate fi considerata fructuoasa.

Mai mult, motiunile de cenzura depuse de PSD au fost sustinute de fiecare data si de parlamentarii PRM. In aceste conditii, chiar si pentru unii membri PSD, nevoia de asociere a PSD cu PRM printr-un protocol, mai mult sau mai putin formal, ramane de neinteles.

Majoritate parlamentara ratata

Imediat dupa alegerile generale din 2004, inainte de a fi parasiti de fostii parteneri pre-electorali (Partidul Umanist Roman, devenit Conservator), PSD ar fi putut forma o Coalitie de Guvernamant mai puternica decat cea actuala, alaturi de PRM.

Astfel, imediat dupa alegeri, in Camera Deputatilor, PSD, impreuna cu PUR si PRM ar fi insumat un numar de 180 de deputati, fara a-i socoti pe cei apartinand minoritatilor nationale, din totalul de 332. Un numar mare, avand in vedere ca, in Camera, Alianta a strans in jurul sau, imediat dupa alegeri, doar 171 de deputati, apartinand PUR, UDMR si minoritatilor nationale.

Si in Senat, majoritatea pe care PSD o putea obtine in urma coalizarii cu PUR si PRM era mult mai confortabila decat cea a Aliantei. Grupurile parlamentare ale PSD impreuna cu PRM si PUR totalizau 78 de deputati, fata de numai 70 cati au avut grupurile Aliantei DA, PUR si UDMR.

Intre timp insa, PSD a fost parasit de partenerii din campania electorala, atrasi de mirajul puterii, iar PRM a pierdut nu mai putin de 18 deputati si 3 senatori in urma diverselor scandaluri interne.

De altfel, contestatarii unui astfel de protocol, printre care se numara si senatorul PSD Vasile Dincu, aduc ca principal agrument impotriva unei colaborari cu PRM tocmai acest aspect.

In conditiile in care, in 2004, PSD a acceptat sa piarda tot, refuzand o alianta cu PRM care i-ar fi putut mentine la putere, acestia considera ca ar fi absurd ca o astfel de alianta sa fie parafata in acest moment, cand toata lumea ar avea de castigat de pe urma ei, mai putin PSD.

Dezaprobare europeana

De pe urma unui astfel de protocol, cel mai castigat ar fi fost, fara indoiala, Corneliu Vadim Tudor si partidul pe care il conduce. De altfel, senatorul clujean PRM Gheorghe Funar este increzator in ce priveste semnarea unui protocol cu PSD, in vreme ce dinspre social-democrati se vorbeste doar despre un mecanism de coordonare punctual intre grupurile parlamentare.

PSD nu isi poate permite sa initieze o colaborare mai stransa cu PRM deoarece, potrivit lui Dincu, a semnat nu mai putin de patru angajamente internationale care ii impiedica.

Mai mult, potrivit senatorului PSD, care este si observator in Parlamentul European, reactiile parlamentarilor Partidului Socialist European (PSE) au fost extrem de dure in momentul in care au aflat despre un presupus protocol cu PRM.

Dezamagirea socialistilor europeni la aflarea planurilor PSD privind o colaborare cu PRM are la baza intoleranta existenta la nivel european fata de orice partid a carui doctrina are influente nationaliste sau exenofobe. Iar PRM nu a reusit inca sa se debaraseze de acest statut, inacceptabil pentru politica europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro