Sari direct la conținut

Ofensiva impotriva piratilor informatici

Flacara Iasului

Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi au efectuat, ieri, patru perchezitii domiciliare in apartamentele a patru tineri din Iasi, avand informatii ca, prin intermediul retelei ODC, puneau filme, programe pentru computer, muzica si jocuri la dispozitia altor utilizatori ai

acesteia. Actiunea se realiza sub forma de ?file sharing” pe hub-urile ?United” si ?ARM” din Iasi, pentru a putea fi accesate si descarcate de ceilalti utilizatori.

Politistii au declansat cercetari in cazul celor patru tineri, sub aspectul savarsirii infractiunii de „punere la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis

ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual”, fapta prevazuta si pedepsita de art. 139, alin. 8, din Legea nr. 8/1996 modificata, privind drepturile de autor.

Pentru cercetari, politistii au ridicat patru unitati centrale de computer, care urmeaza sa fie trimise la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor in vederea efectuarii expertizelor. In perioada urmatoare, politistii vor continua seria de actiuni privind identificarea utilizatorilor celorlalte hub-uri.

Dosare penale pentru piraterie informatica

Pana acum, politistii au declansat urmarirea penala in cazul a doi tineri acuzati de incalcarea mai multor articole ale Legii privind Drepturile de Autor.

Marius Huzum, de 23 de ani, din Braila, student in Iasi, este acuzat de „realizarea, in scopul distribuirii, de marfuri pirat”, „distribuirea, in scopuri comerciale, de marfuri pirat” si „promovarea, prin mijloace electronice de comunicare, de marfuri pirat”.

Tanarul avea o pagina proprie de internet, prin intermediul careia vindea DVD-uri pirat cu filme, muzica si jocuri, comenzile putand fi facute pe adresa sa de e-mail, expedierile fiind efectuate prin intermediul Postei Romane, cu plata ramburs.

In urma perchezitiei domiciliare efectuate pe 4 mai in apartamentul acestuia, au fost descoperite 1.250 de DVD-uri pirat, care erau folosite drept matrite pentru inscriptionarea ilegala a discurilor optice ce urmau a fi expediate prin posta, si o unitate centrala DVD-WRITER, conectata la reteaua Internet.

Adrian Raus, de 30 de ani, din Iasi, este acuzat de aceleasi infractiuni, fiind depistat pe 12 martie in talcioc, in momentul in care scosese la vanzare 249 de DVD-uri pirat cu filme. In apartamentul acestuia, politistii au descoperit aparatura de inscriptionare a DVD-urilor.

Perchezitii in studiouri ilegale

In luna martie, printr-o actiune comuna, ofiterii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si Inspectoratului Politiei de Frontiera au efectuat perchezitii domiciliare la diferite imobile din municipiul Iasi, pentru a identifica studiouri clandestine de piratare si inscriptionare de CD-uri si DVD-uri.

Politistii au confiscat 1.450 de CD-uri si DVD-uri, patru unitati centrale, valoarea estimativa a bunurilor ridicate fiind de 35.000 RON. Daca aceste CD-uri si DVD-uri ar fi fost vandute pe piata neagra, comerciantii ar fi obtinut 45.000 RON.

Bunurile confiscate au fost trimise la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor in vederea efectuarii unei constatari tehnico-stiintifice.

Talciocul, raiul comerciantilor de CD-uri si DVD-uri piratate

Politistii de frontiera au confiscat un numar record de DVD-uri si CD-uri piratate din talcioc, cand ofiteri sub acoperire au negociat cu cativa comercianti ai unor astfel de produse ilegale. Acestia au fost inconjurati de mascatii Detasamentului de Interventie Rapida a Politiei de Frontiera si IJP Iasi.

Au fost confiscate 4.699 de CD-uri si DVD-uri, a caror valoare estimata pe piata neagra este de circa 1,7 miliarde de lei. Opt comercianti, cu varste cuprinse intre 17 si 32 de ani, au fost retinuti de politisti, fiind cercetati penal pentru savarsirea de infractiuni la regimul dreptului de autor.

Comerciantii au declarat la Politie ca intreaga marfa este „productie proprie” si ca au „investit bani si timp” in piratarea CD-urilor si DVD-urilor, tocmai pentru a obtine profituri substantiale intr-o perioada cat mai scurta.

Cele 4.699 de CD-uri si DVD-uri au fost trimise la Laboratorul Criminalistic Bucuresti pentru a fi expertizate.

Studiouri clandestine in caminele din Tudor

Un „pol” important al pirateriei in municipiul Iasi se constituie din campusurile studentesti. Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit studiouri clandestine in camerele de camin din T4 si T17, unde au gasit mii de CD-uri si DVD-uri piratate.

Acestea urmau sa fie expediate prin posta, cu plata ramburs, pe baza de comanda. Tinerii si-au realizat o pagina de internet, unde isi prezentau ofertele, iar comenzile se efectuau pe o adresa de e-mail.

CD-urile si DVD-urile au fost trimise la Bucuresti, unde specialistii Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor vor realiza o expertiza tehnica, firmele prejudiciate urmand sa se constituie parti civile in procesul penal.

Ce risca piratii

Potrivit legii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 700.000 de lei la 7 milioane de lei, daca nu constituie o infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularului drepturilor recunoscute, reproduce integral sau partial o opera, difuzeaza o opera, importa, in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei, copii de pe o opera. Daca pana acum au fost depistate doar cateva cazuri de piraterie, politistii spun ca fenomenul a luat amploare in ultima vreme, cei care falsifica CD-uri si DVD-uri obtinand venituri insemnate din vanzarea acestora.

Control al companiilor in domeniul copyright-ului

Industriile copyright-ului, numite uneori si „baronii informatiei” sau „data lords”, nu mai sunt multumite doar cu o represiune masiva a pirateriei.

Alarmati de succesul retelelor peer-to-peer (retele in care toti utilizatorii au drepturi egale asupra fisierelor partajate), in noua acceptiune la nivel european, se denumeste „pirat” orice individ care participa in procesul de file sharing (transfer de fisiere) prin internet.

Pirateria nu mai este legata doar de modalitatea de a obtine un profit, ci este folosit ca un termen care sa cuprinda toate activitatile care nu sunt sanctionate explicit de catre detinatorul drepturilor de autor.

In viitor, se preconizeaza ca distribuitorii de servicii de internet sa fie obligati sa predea informatiile despre utilizatorii caselor de discuri, la cea mai mica suspiciune ca unul dintre clientii lor este implicat in transferul de fisiere.

Companiile vor avea dreptul de a controla calculatoarele unor persoane particulare pentru a verifica daca participa la procesul de transfer de fisiere.

Conform estimarilor realizate la nivel international, industria muzicala pierde 1 miliard de dolari anual din piraterie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro