Sari direct la conținut

Cotizatii pierdute din cauza gripei aviare, in Timis

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Membrii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timis refuza sa-si plateasca cotizatiile catre organizatie din cauza gripei aviare. De aproape jumatate de an, ei nu au mai putut iesi in camp la vanat din cauza deciziei Guvernului de a interzice acest sport.

Drept urmare, la sfarsitul anului trecut, intr-o situatie nemaiintalnita pana acum, 700 din cei circa 2.500 de membri sunt restantieri. Interdictia a dus si la pierderea unor contracte de vanatoare cu straini, astfel ca totalul pierderilor pentru buzunarul asociatiei se ridica la 7 miliarde lei, bani pe care conducerea AJVPS spera sa ii primeasca drept despagubire de la ministerul de resort.

Seful institutiei, Cornel Lera, este de acord cu colegii sai vanatori si le-a transmis supararile mai departe catre minister. „Sezonul de vanatoare nu s-a deschis nici in ceasul al 12-lea. In nici o tara unde s-a mai depistat gripa aviara nu s-a inchis vanatoarea decat pe o raza de 30 de kilometri de la focarul descoperit.

Oamenii nu inteleg ce se intampla, fiindca ei merg pe granita si vad vecinii unguri sau pe sarbi cum organizeaza vanatori si noi stam si ne uitam la ei”, a afirmat Lera.

Cotizatia pe an este de sapte milioane de lei, dar prin interdictia venita de la Ministerul Agriculturii s-au pierdut si contractele cu cetatenii straini care veneau in Timis pentru acest scop. „Am pierdut contractele incheiate pe anul acesta. Asta inseamna un sfert din bugetul asociatiei, adica doua miliarde lei numai din organizarea vanatorii.

Am calculat pierderile si ne-am adresat ministerului pentru a primi unele despagubiri. In cazul in care nu le primim, suntem nevoiti sa apelam la instanta. Este dreptul nostru, pentru ca noi ne-am platit toate taxele fata de stat si avem si noi dorinta de a fi respectati”, a mai spus seful vanatorilor din Timis.

Peste 300 de cetateni straini au venit in judet pentru vanatoare in sezonul 2004-2005. Intr-un sezon, AJVPS castiga cam 60.000 de euro numai de la straini. Italienii sunt cei care cer cel mai des autorizatii de vanatoare, dar vin si cetateni din Austria, Olanda, Suedia, Anglia, SUA si Canada. Pentru acestia si taxele sunt pe masura.

Pretul de organizare a unei vanatori la cerb comun, cerb lopatar sau caprior este de 20 de euro/zi. Sumele difera in functie de greutatea trofeului, putand ajunge si la 9.000 de euro. O zi de vanatoare la mistret costa 150 de euro.

Mult mai ieftini sunt iepurii si pasarile: tariful de organizare este de 25 de euro sau 50 euro pe zi, in functie de modul de organizare, la picior sau la goana, iar tariful de impuscare – 25 de euro un iepure si 6 euro un fazan. Daca se doreste si cumpararea, vanatorii mai scot din buzunar 10 euro pentru un iepure si 2 euro pentru fazan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro