Sari direct la conținut

Conectati la boli de piele

Buna ziua, Ardeal

Salile de internet din centrul Clujului nu respecta normele de igienǎ. Prin urmare, pe langa serviciile tehnice pe care le oferǎ cetǎtenilor, au cea mai bunǎ ofertǎ la eczeme si alte boli de piele.

Pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, patronii acestor localuri riscǎ amenzi de panǎ la 20 de milioane de lei, iar utilizatorii chinul unor tratamente indelungate.

Putini dintre cei care utilizeazǎ serviciile sǎlilor de internet din oras, stiu cǎ in pretul de 20.000 de lei pe orǎ se include si o eczemǎ/ciupercǎ contagioasǎ.

Oare cati dintre robii ecranelor strǎvezii, se gandesc la igiena obiectelor pe care le ating intr-un internet-café? Nu cred cǎ numǎrul lor este foarte mare, iar si cei care sunt constienti, isi incearcǎ norocul pentru o orǎ de ‘‘mircuit’‘ sau o paginǎ listatǎ.

Multi dintre clientii acestor sǎli de internet, isi petrec ore in sir, ba chiar nopti intregi, butonand o tastaturǎ gǎlbicioasǎ de mizerie si praf. Tastaturi vechi, miros imbacsit de fum, mouse-uri stricate, ‘‘vecini’‘ curiosi si muzicǎ puternicǎ.

Iata care este oferta majoritǎtii localurilor in care internetul si o cafea mult mai ieftinǎ, reprezintǎ cea mai buna ofertǎ de a-ti petrece timpul liber. Pe langǎ oferta credibilǎ a patronilor, clientii pot pleca acasǎ ‘‘incǎrcati’‘ de ciuperci, nici mǎcar ‘‘otrǎvitoare’‘, ci contagioase.

‘‘In scurt timp, au luat eczema de la mine mama si colegul meu de camerǎ’‘

I.S. avea nevoie sǎ listeze cateva pagini si cum se afla in centrul orasului nostru, a incercat in cateva sǎli de internet. El marturiseste cǎ dupǎ 2 zile de la data respectivǎ, a inceput sǎ-i plesneascǎ pielea de pe degetul arǎtǎtor si sǎ se umfle pe alocuri, asemenea unor bǎtǎturi.

‘‘Initial nu am dat atentie, crezand cǎ m-am ars. In momentul in care au inceput sǎ-mi aparǎ bubite pe degete, m-am hotǎrat sǎ consult un dermatolog.’‘ La clinicǎ i s-a spus cǎ este vorba despre o eczemǎ.

Fiind intrebat cu ce medii a luat contact, dermatologul a ajuns la concluzia cǎ eczema provenea, cel mai probabil, de la un internet-café, loc pe care il frecventase cu cateva zile inainte. In plus medicul, i-a spus cǎ eczema este contagioasǎ si i-a prescris un tratament. ‘‘In scurt timp, au luat eczema de la mine, mama si colegul meu de camerǎ.’‘ I.S.

nu este singurul clujean care a plecat dintr-un internet-café cu o eczemǎ. Acesta isi aminteste cǎ la cabinetul dermatologului mai erau si alti tineri care se plangeau de aceleasi simptome. I.S.

a renuntat la listǎrile rapide din sǎlile de internet, preferand sǎ-si rezolve problemele tehnice pe calculatorul sǎu de acasa, conectat, de atunci, la internet.

Tapii ispǎsitori

Intrebatǎ despre aceastǎ problemǎ, Todea Maria, Sef Serviciu la Oficiul Protectiei Consumatorilor Cluj, a declarat ca OPC a fǎcut controale in acest domeniu, dar fǎrǎ sǎ analizeze si conditiile igienico-sanitare. Potrivit acesteia, de acest sector trebuia sǎ se ocupe Directia de Sǎnǎtate Publicǎ.

In ceea ce priveste sǎlile de internet, prioritatea Oficiul Pentru Protectia Consumatorului a constat in verificarea aplicǎrii legii fumatului in spatiile publice si separarea sectoarelor pentru fumǎtori de cele pentru nefumǎtori.

Atragem atentia angajatilor OPC cǎ in ciuda eforturilor fǎcute de acestia, legea privind fumatul in locurile publice nu se aplicǎ in toate sǎlile de internet.

Nicolae Deleanu, Director Adjunct de Supraveghere din cadrul Directiei Sǎnǎtǎtii Publice Cluj, este surprins de constatǎrile fǎcute in ceea ce priveste eczemele din sǎlile de internet si este convins cǎ acest lucru este imposibil.

Potrivit acestuia, ‘‘un microb nu poate trǎi mai mult de 2, 3 minute pe un suport material, fǎrǎ mediu nutritiv.’‘ In schimb, dl.

Deleanu, afirmǎ cǎ intr-un internet-café, ca in orice alt loc de muncǎ, trebuie asigurat un climat corespunzǎtor, atat pentru angajati, cat si pentru clienti& ‘‘In acest sens, ar trebui fǎcutǎ o curǎtenie zilnicǎ, care sǎ includǎ si curǎtatul meselor si tastelor.’‘ Cele mai multe plangeri fǎcute

Directiei de Sǎnǎtate Publicǎ din Cluj impotriva sǎlilor de internet sunt cele legate de spatiile pentru nefumǎtori, amplasarea si orarul, care ii deranjeazǎ pe locatari.

Ce zice medicul?

In cazul posibilelor ciuperci si eczeme pe care clientii le pot lua dintr-un internet-café, dl. Profesor dr. dermatolog, Remus Orǎsan a declarat cǎ acestea pot trǎi intr-un spatiu apropiat de temperatura corpului, si anume, 32 de grade. In mod exceptional, in aceastǎ categorie nu se includ eczemele micotice si bacteriene.

In schimb, dacǎ eczema este una alergicǎ, iar cel care o contacteazǎ este de asemenea putin mai alergic, ea poate fi luatǎ din orice spatiu, atingand orice obiect strǎin.

Tratamentul prescris nu este scump, insǎ senzatia de disconfort creatǎ de o asemenea ciupercǎ este mult mai puternicǎ, incluzand si faptul cǎ poate fi contagioasǎ.

Pǎrerea profesorului dr. Orǎsan Remus, este impǎrtǎsitǎ si de Emeric Solomon, asistent la Spitalul Clinic Judetean, Sectia Clinicǎ Dermatologie-Venerice.

Prezumtie de nevinovǎtie

Legea 344/ 2002 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igienǎ si sǎnǎtate publicǎ nu este respectatǎ de cǎtre patronii sǎlilor de internet.

Radu Georgescu, responsabil la diferite sǎli de internet, timp de 4 ani, marturiseste cǎ el nu a fost angajat niciodata cu o carte de muncǎ, chiar dacǎ a schimbat locul de muncǎ. Astfel, aflǎm cǎ patronii acestor locatii preferǎ lipsa contractului de muncǎ, bineinteles pentru a scǎpa de plata impozitului pe salar.

In plus fata de munca la negru, acestia nu acordǎ o foarte mare importantǎ examinǎrilor medicale care trebuie fǎcute atat la angajare, cat si in timpul serviciului.

Potrivit aceleasi legi, (344/ 2002) art.29, al.b, ‘‘constituie contraventie si se sanctioneazǎ cu amendǎ de la 5.000.000 de lei la 20.000.000 de lei neprezentarea de cǎtre conducerile unitǎtilor cu orice profil de activitate a mǎsurilor prescrise de organele medicale competente in scopul pǎstrǎrii capacitǎtii de muncǎ

si al prevenirii imbolnǎvirilor.’‘ In paralel cu amenzile privind nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, Radu afirma cǎ aduna intre 2 si 4 milioane de lei vechi pe zi. Dupǎ un scurt calcul, profitul se invarte in jurul sumei de 90 de milioane de lei, din care se plǎtesc toate cheltuielile necesare functionǎrii sǎlii de internet.

In ceea ce priveste curǎtenia, Radu ne declarǎ fǎrǎ nici cea mai micǎ retinere cǎ aceasta are loc o datǎ pe lunǎ, datǎ la care se curǎtǎ inclusiv mesele, tastele si mouse-urile.

Mai apoi, adaugǎ faptul cǎ nu in toate sǎlile de internet se face o curǎtenie atat de amanuntitǎ, iar cǎ responsabilii sǎlilor sunt prea comozi uneori si pentru a schimba scrumiera clientului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro