Sari direct la conținut

Schisma in PNL Cluj

Ziua de Cluj

PNL Cluj fierbe in suc propriu, in urma suspendarii lui Cristian Boureanu din partid l Pentru prima data, „el lider maximo”, Marius Nicoara, nu reuseste sa-si controleze filiala l Filiala liberala a principalului partid aflat la guvernare seamana, de doua zile, cu un teatru de razboi.

Pe de o parte stau „seniorul” Nicoara, deputatul Uioreanu, „doamna de fier” Norica si „cercetatorul” Pusca, iar de cealalta parte a baricadei se afla junii liberali Iuoras si Iuga, alaturi de tinerii consilieri locali Turdeanu si Paun.

Adrian Popa si Liviu Miclaus, desi fac parte din randul tinerilor, au preferat o atitudine rezervata, de neimplicare in disputa. Situatia de la Cluj se regaseste si in alte filiale puternice ale PNL din tara.

PNL a mai trecut printr-o situatie asemanatoare, in care rolul tinerilor rebeli a fost jucat de actualii „dictatori”, in frunte cu Tariceanu, Patriciu si Catarama. Atunci, in urma unui conflict similar, incepea seria neagra a atomizarii PNL prin crearea PNL – AT si, ulterior, a NPL si PL ’93

Sanctiunea primita de Cristian Boureanu – suspendat un an din PNL pentru acuzatiile, nedovedite, ca unii lideri liberali ar purta tratative secrete cu PSD – genereaza prima „fractura” in interiorul organizatiei liberale clujene.

Daca „seniorii”, in frunte cu presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, sustin sanctiunea primita de Boureanu (Nicoara, impreuna cu senatorul Norica Nicolai au participat la sedinta Delegatiei Permanente a PNL in care s-a luat decizia respectiva), tinerii liberali clujeni ataca vehement masura luata impotriva deputatului de Arges.

„Imi cer scuze public pentru sanctionarea lui Boureanu”, a declarat vice-presedintele Biroului National al Tineretului National Liberal (TNL), Mihnea Iuoras. Fost presedinte al tinerilor liberali clujeni, Iuoras considera ca Boureanu a fost sanctionat pentru „opinii contrare conducerii partidului”.

Pe forumul gazduit de site-ul www.pnlcluj.ro, consilierii locali liberali Ciprian Paun si Ovidiu Turdean iau pozitii extrem de dure la adresa masurii punitive luate de conducerea centrala a PNL, la solicitarea presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu.

„Cred ca decizia de sanctionare a lui Cristian Boureanu este o eroare generata de neintelegerea sensului din dictionar si din practica politica europeana al principiului libertatii de exprimare si, in acelasi timp, releva o lipsa de cunoastere a principiului proportionalitatii sanctiunii in raport cu fapta savarsita”, a scris Paun.

In opinia sa, Delegatia Permanenta „a instalat Patul lui Procust in PNL”. El tine sa aminteasca faptul ca, la fel cum ii ia, acum, apararea lui Boureanu, in 1999-2000, ii lua apararea lui Viorel Catarama, marginalizat, atunci, in partid, fiind acuzat, pentru asta, ca ar fi de partea gruparii Tariceanu-Patriciu.

Paun foloseste, in sprijinul opiniei sale, o expresie a fostului lider liberal clujean, regretatul Ioan Deac: „Lasand inchisa usa minciunii, lasi afara si adevarul”.

„Nu ma impresioneaza votul unor lideri PNL care nu au reusit sa reseteze display-ul rosu din memoria lor politica, ma intristeaza ca un om pe care l-am pretuit, l-am admirat si l-am sustinut, a uitat, pentru cateva ore, ca e liberal”, a mai afirmat Paun pe forumul liberalilor clujeni. „Cristian Boureanu a gresit lansand acuze pe care nu le-a putut dovedi.

Dar liderii PNL, care critica aliatii de la guvernare, in ciuda protocolului de functionare, nu gresesc? Sunt forme de manifestare normale intr-un partid liberal”, mai crede Paun, care considera ca ziua in care Boureanu a fost suspendat din partid a fost „o zi cu ploaie in inimile multor liberali”.

„Spiritul lui «ciocu’ mic»”

„Nu credeam ca, in 2005, PARTIDUL NATIONAL LIBERAL a ajuns imaginea in oglinda a lui Miki Spaga, Vacaroiu-parerea mea, Nastase-patru case si, in general, a celor «multilateral educati» in spiritul lui «CIOCU’ MIC»”, reactioneaza, mult mai radical, Turdean, pe acelasi forum.

„Nu stiu cand a gresit Cristi Boureanu, poate atunci cand a acceptat sa fie in echipa restransa a lui Tariceanu – acceptand, implicit, un sistem de alegeri democratic, dar neliberal – sau, poate, atunci cand a afirmat intr-un FOR DE CONDUCERE AL PNL ca unii liberali negociaza cu psd-isti, in fine, poate atunci cand a CONSTATAT PUBLIC ceea ce cu totii stim, ca PNL a scazut in sondaje”, a mai scris Turdean.

Amintim ca Boureanu a facut parte din Biroul Permanent votat, la gramada, alaturi de presedintele Tariceanu, la ultimul Congres PNL, altfel spus, a facut parte din lista alcatuita de viitorul presedinte liberal. Sustinand ca nu poate accepta cenzura, Turdean numeste conducerea centrala a PNL: „CONDUCEREA SUPREMA DE PARTID SI DE STAT”.

„Paradoxul face ca un tanar liberal valoros este suspendat din partid in momentul in care consilier politic al presedintelui este numit nimeni altul decat… Paul Pacuraru????!!!!! Ma simt solidar cu Cristian Boureanu, sunt dezamagit ca cei care au decis suspendarea lui cred ca au facut ceva bun pentru liberalismul romanesc si astept, cu nerabdare, represaliile pentru cele afirmate!!!!!! Cu voia CONDUCERII DE PARTID SI DE STAT, al vostru, Ovidiu”, isi incheie mesajul de pe forum, Turdean. „Exista riscul ca, de acum, in PNL, sa ne fie frica sa mai vorbim deschis”, spune, la randul sau, initiatorul topicului despre sanctionarea lui Boureanu, vice-presedintele TNL Cluj, Gavrila Iuga.

Nu uita nici el sa aminteasca de excluderea din partid, in 1990, a lui Tariceanu, Patriciu si Catarama de catre Radu Campeanu (presedintele PNL, la acea vreme), sub acuzatia ca ar fi fost securisti. „Cred ca totul se trage de la statut, cel mai nedemocrat pe care l-a avut PNL pana acum. Si o sa mai creeze si alte probleme in viitor.

Acest statut nu promoveaza liberalismul (indivizii), ci un grup”, considera Iuga.

„Democratia nu inseamna a-ti ataca propriul partid”

„Tinerii fac o eroare, Boureanu n-a fost sanctionat pentru opinii politice diferite, ci pentru ca a acuzat partidul fara dovezi”, a comentat, sec, reactia tinerilor liberali clujeni, presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara.

El a precizat ca sustine intru-totul aceasta sanctiune, mai ales ca, spre deosebire de Valeriu Stoica sau Mona Musca – alti contestatari ai conducerii PNL – care sunt simpli membri de partid, Boureanu era nu numai membru in Biroul Permanent, dar a fost ales pe lista lui Tariceanu. Mentionam ca Nicoara a fost ales uninominal in Comitetul Executiv.

„In PNL, fiecare are dreptul la propria opinie, dar nu mi se pare normal sa ataci partidul”, a declarat si presedintele PNL Cluj-Napoca, Adrian Popa, facand, si el, referire la functia ocupata de Boureanu in partid. Popa a evitat sa formuleze o opinie in privinta sanctiunii, motivand ca nu stie daca s-a discutat cu cel penalizat, in prealabil, in forurile de conducere.

„E dreptul lor la opinie, atata timp cat nu critica partidul”, a comentat Popa reactiile tinerilor sai colegi. Nici parlamentarii liberali nu sunt de partea tinerilor. „In opinia mea, democratia nu inseamna a-ti ataca propriul partid si a nu-ti sustine atacurile prin argumente.

Atacul de dragul atacului inseamna anarhie si lipsa de responsabilitate politica”, a declarat senatorul PNL Norica Nicolai. „Apartenenta la un partid inseamna si responsabilitate. In aceste conditii, sanctiunea mi se pare corecta”, a conchis Nicolai. „Sanctionarea lui Boureanu a fost o decizie statutara, pentru nerespectarea hotararilor partidului si atacuri repetate impotriva partidului.

Oricine poate aduce critici in forurile interne, dar nu iesi in afara, pe canalele media, cu ele”, a declarat deputatul Horea Uioreanu. „Suspendarea a facut din Boureanu ceea ce si-a dorit, o vedeta. Lui Boureanu si Musca le place sa-si faca imagine proprie”, a mai afirmat Uioreanu.

„Criticile trebuie aduse in forurile de conducere si nu prin intermediul presei”, este de parere si deputatul Mircea Pusca. Si el este de parere ca Boureanu a dorit doar sa-si faca imagine. „In ochii romanilor e un act de curaj sa dai in partidul de guvernamant”, considera Pusca.

El a asemanat gestul lui Boureanu cu cel al fostului ministru de Externe, Adrian Severin, care a vorbit despre spioni printre liderii de partide, fara a aduce vreo dovada. In iulie 1990, Tariceanu, Patriciu, Catarama si altii plecau din PNL-ul condus de Campeanu si infiintau PNL-Aripa Tanara. Sa se repete, oare, istoria si sa vedem un nou PNL-AT in jurul lui Boureanu?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro