Sari direct la conținut

Arbitri in duelul gigantilor

Ziua de Cluj

Asupra terenului din Parcul Est sunt angrenate adevarate masinarii de influenta si putere, atat din Cluj, cat si din afara

Oameni de afaceri care, aparent, s-au retras din competitie, politicieni locali cu influenta, simpli consilieri judeteni sau membri ai aparatului tehnic din cadrul CJ sunt actori intr-o afacere de zeci de milioane de euro

Doi tineri oameni de afaceri care si-au dovedit competenta si abilitatea prin prezenta lor in „Top 300 cei mai bogati romani” au ajuns la mana unor persoane care, in marea lor majoritate, nu au demonstrat pana acum nimic mai mult decat o devotiune, si aceea conditionata, pentru un partid sau altul

Modul in care a fost organizata licitatia pentru valorificarea terenului din Parcul Est, cartier Gheorgheni, ridica semne de intrebare asupra profesionalismului si impartialitatii de care ar trebui sa dea dovada membrii unei comisii de licitatie.

Pe umerii consilierilor judeteni desemnati in aceasta comisie apasa o responsabilitate imensa, avand in vedere patimile declansate de licitatia din Parcul Est.

Atat reperezentantul societatii Iulius Grup, Iulian Dascalu, cat si Florin Ciorca, reprezentantul South East Euromentor, al carei actionar, cu 25%, este omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, au sustinut ca decizia reprezentantilor Consiliului Judetean in ce priveste desemnarea castigatorului ar fi trebuit exprimata pe loc.

Interesant este faptul ca toti cei implicati considera ca firmele pe care le reprezinta au depus cea mai buna oferta si ca, prin urmare, sunt 100% castigatori.

Consiliului Judetean Cluj a deschis, miercurea trecuta, ofertele de asociere pentru terenul din Parcul Est. Caietul de sarcini prevedea ca pe acest teren sa se construiasca un mall.

Daca, initial, pentru realizarea unui astfel de obiectiv s-au aratat interesate nu mai putin de zece firme, controlate de importanti oameni de afaceri, in final s-au prezentat cu oferte concrete doar doua dintre acestea, care au si fost desemnate eligibile.

Este vorba despre companiile Iulius Grup, patronata de ieseanul Iulian Dascalu, si South East Euromentor, reprezentata la Cluj de Florin Ciorca. Decizia membrilor comisiei de licitatie de a nu desemna castigatorul in aceeasi zi in care au fost deschise ofertele, asa cum prevede de altfel legea achizitiilor publice, nu convine deloc ofertantilor.

„Nu stiu de ce au amanat, lucrurile puteau fi solutionate pe loc”, a declarat Iulian Dascalu, precizand ca a facut o oferta serioasa, iar punctajul prevazut in caietul de sarcini nu avea cum sa dezavantajeze firma pe care o reprezinta.

Actionarul South East Euromentor are o parere asemanatoare: „Eu am fost plecat din tara, iar din partea South East a participat Florin Ciorca, reprezentantul acestei companii la Cluj, care mi-a confirmat ca plicurile au fost deschise, iar ca atare ar fi trebuit sa avem si rezultatele”, a spus Arpad Paszkany, precizand ca, de altfel, reprezentantul societatii a cerut comisiei de licitatie sa faca publica macar suma privind oferta de asociere, mai ales ca punctajul prevazut la acest capitol este cel mai mare, 110 puncte.

Ambii ofertanti sustin ca la deschiderea ofertelor nu au fost prezenti toti membrii comisiei, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care s-a decis amanarea desemnarii castigatorului.

„Era in oras si premierul Tariceanu, iar multi dintre colegii mei se grabeau la intalnirea cu acesta”, a spus consilierul PSD Liviu Medrea, membru al comisiei de licitatie, adaugand ca ii place sa creada ca nici nu a existat un alt motiv pentru amanarea rezultatelor acestei licitatii.

La fel de castigatori?

Iulian Dascalu a tinut sa precizeze ca firma pe care o controleaza nu se joaca de-a ofertele. „Noi am facut o oferta realista pentru mall-ul din Cluj, iar asta tocmai pentru ca vrem sa facem o treaba serioasa”, a spus Iulian Dascalu.

Acesta a mai precizat ca asteapta decizia comisiei, desi are certitudinea ca atat oferta financiara, cat si experienta de care beneficiaza in acest domeniu ii vor aduce castigul.

Mai mult, Dascalu a sustinut, atacand frontal, ca „este posibil ca societatea South East Euromentor sa fi exagerat in oferta financiara numai din dorinta de a bloca venirea Iulius Grup la Cluj.

Eu stiu ca omul de afaceri Arpad Paszkany mai are un astfel de proiect la Cluj si nu inteleg de ce mai are nevoie de inca unul”, a spus Iulian Dascalu, referindu-se la investitia de doua ori mai mare ca amploare de la Polus City Center, din zona de sud-vest a orasului.

„Oamenii de afaceri clujeni trebuie sa inteleaga ca noi vrem sa facem treaba serioasa, pentru ca la Cluj este nevoie de un mall. Am demonstrat prin ceea ce am facut la Iasi si Timisoara ca suntem capabili, nu ar trebui sa ne puna nimeni piedici”, a incheiat Dascalu.

Arpad Paszkany spune, in schimb, ca societatea pe care o reprezinta intentioneaza cu adevarat sa faca o investitie serioasa, de tip mall, in Parcul Est si ca oferta pe care a depus-o este perfecta. „Proiectul pe care-l derulez eu, Polus City Center, nu are nici o legatura cu South East Euromentor”, a spus Arpad Paszkany.

„Societatea South East Euromentor are o experienta vasta in domeniul constructiilor imobiliare”, a tinut sa precizeze Paszkany, apreciind ca oferta depusa pentru Parcul Est este castigatoare si din punct de vedere al ofertei financiare imbatabile. „Nu stiu ce-si imagineaza cei de la Iulius Grup, dar societatea la care sunt actionar are puterea de a derula acest proiect”, a spus Paszkany.

Acesta a adaugat ca South East a construit sediul Electrosigma din Bucuresti, sedii de microintreprinderi, birouri si alte asemenea, inclusiv pe plan international.

Apoi, a mai spus omul de afaceri clujean, proiectul pe care l-a propus South East pentru Parcul Est a fost gandit de catre o firma americana de specialitate – BOSE – si implica centrul comercial specificat in caietul de sarcini, birouri, camine studentesti si un plan pentru reabilitarea lacului din zona, aflat intr-o accentuata stare de colmatare.

De asemenea, referindu-se la cele doua proiecte, Polus City Center si Parcul Est, Arpad Paszkany a tinut sa precizeze ca proiectul Polus este un centru comercial multifunctional ce se desfasoara pe un singur nivel, dar pe o suprafata de mari dimensiuni, dupa un model tipic american, iar complexul din Parcul Est va fi desfasurat pe trei niveluri, P+2, peste care se vor mai construi inca cinci niveluri de birouri.

Prin urmare, cele doua investitii nu sunt asemanatoare ci, eventual, complementare, unul gasindu-se in afara orasului, celalalt, intr-o zona populata.

Cine are cea mai buna oferta financiara?

Presedintele comisiei de licitatie, Ioan Petran, a declarat ca nu exista nici un motiv pentru ca vreunul dintre concurenti sa se ingrijoreze, dat fiind faptul ca legea prevede ca pentru sistemul de asociere comisia de licitatie sa aiba la dispozitie cateva zile pentru analizarea ofertelor.

„Impreuna am decis sa amanam decizia finala”, a spus Petran, mai ales ca nu erau prezenti toti membrii comisiei.

Reprezentantul UDMR in comisia de licitatie, Matis Jeno, a precizat la randul lui ca a fost o decizie a tuturor colegilor sai si ca ofertele sunt bine sigilate intr-un seif, neexistand posibilitatea ca acestea sa fie deschise pana la data stabilita de intreaga comisie.

„Nu as putea permite ca plicurile sa fie deschise inainte, nu as accepta asa ceva”, a spus si reprezentanta PD, Steluta Cataniciu, adaugand ca pana vineri, cand vor analiza si vor vota, nimeni nu are dreptul sa deschida oferta.

„Am propus ca presa sa fie de fata la deschiderea ofertelor”, a mai spus Cataniciu, precizand ca miercuri nu s-a facut decat sa se deschida primele plicuri in scopul declararii eligibilitatii firmelor participante. Imediat dupa ce s-au verificat actele, plicurile au fost sigilate si depuse in seif, au precizat toti consilierii care au fost prezenti la prima faza a licitatiei.

Cu toate acestea, reprezentantul firmei South East, Florin Ciorca, sustine ca unii reprezentanti ai comisiei au vazut ofertele financiare ale celor doua societati si ca numai dupa aceea au fost inchise plicurile.

„Noi le-am cerut sa faca publice ofertele financiare de vreme ce tot au deschis plicurile si acestea au fost vazute de catre repre-zentantii comisiei, insa ni s-a raspuns ca nu este vreme”, a declarat Ciorca.

Incompetenta sau interese ascunse?

Cert este ca asupra terenului din Parcul Est sunt angrenate adevarate masinarii de influenta si putere atat din Cluj, cat si din afara acestuia. Oameni de afaceri care aparent s-au retras din competitie, politicieni locali cu influenta, simpli consilieri judeteni sau membri ai aparatului tehnic din cadrul CJ sunt actori intr-o afacere de zeci de milioane de euro.

Este regretabil ca doi oameni de afaceri ce si-au dovedit competenta si abilitatea insasi prin prezenta lor in „Top 300 cei mai bogati romani” au ajuns la mana unor persoane care, in marea lor majoritate, nu au demonstrat pana acum nimic mai mult decat o devotiune, si aceea conditionata, pentru un partid sau altul.

De asemenea, avand in vedere ca in licitatie sunt implicati nu mai putin de patru (plus doi, fara drept de vot) angajati ai Consiliului Judetean, alaturi de cinci consilieri (dintre care trei fac parte din actuala coalitie aflata la putere), licitatia poate avea urmari serioase din punct de vedere al imaginii asupra celor doi lideri ai Aliantei de la Cluj, Marius Nicoara si Emil Boc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro