Sari direct la conținut

Virgil Magureanu, spionat de Codul Penal

Replica de Constanta

Constantin Samson a organizat ieri, la Constanta, o conferinta de presa in care a prezentat, asistat de avocatul Radu Carligel, un maldar de acte, dar si o poveste incredibila despre modul in care un grup de interese din Medgidia, in frunte cu Virgil Magureanu, Fanica Constantin, Aurel Seitan si Paris Carapid, a incercat sa-i smulga calitatea de actionar majoritar.

Samson, care este cunoscut in lumea mondena drept omul care a cununat-o pe fiica presedintelui Traian Basescu, spune ca a fost lucrat de Virgil Magureanu, desi in sprijinul afirmatiilor sale nu poate aduce decat relatarea unei discutii cu fostul director al SRI si o coincidenta bizara.

Prosperul om de afaceri a devenit, la 1 august 2000, angajat al Fruvimed Medgidia, dobandind totodata calitatea de membru al Asociatiei PAS a salariatilor, care isi anuntase intentia de a participa la procesul de privatizare declansat de Ministerul Agriculturii.

In mod evident, o participare directa la privatizare era din capul locului dezavantajoasa pentru Samson, vanzarea catre asociatia angajatilor avand o serie imensa de facilitati.

In 20 noiembrie si 5 decembrie 2000, doua firme din Azuga, la care Samson detinea pachetele majoritare de actiuni, au achitat prin ordine de plata 6,3 miliarde de lei in contul Ministerului, cu titlu de garantie pentru participarea PAS Fruvimed la procesul de privatizare.

In data de 6 decembrie a avut loc semnarea contractului, suma achitata de Samson fiind considerata un avans de 50% din pretul de cumparare.

Adunarea generala a membrilor PAS Fruvimed a adoptat, in data de 15 decembrie 2000, hotararea cu numarul 1, prin care se stipuleaza ca Samson va achita integral pretul solicitat de minister, urmand ca dupa ultima rata sa dobandeasca 85% din actiuni, in timp ce diferenta de 15 procente revenea salariatilor.

La 1 aprilie 2002 se deschide procedura de reorganizare judiciara a Fruvimed SA, iar la 15 iulie, judecatorul sindic numeste drept administrator judiciar firma Fair&Full Consulting SRL Constanta, detinuta de Fanica Constantin, o cunoscuta membra a Clubului Rotary. La 30 martie 2004, situatia societatii era mult imbunatatita.

Samson achitase, tot prin intermediul firmelor din Azuga, ratele din contractul incheiat intre Ministerul Agriculturii (caruia intre timp i se subrogase in drepturi si obligatii Agentia Domeniilor Statului) si PAS Fruvimed.

In plus, Samson isi anuntase, in cadrul unei sedinte AGA din data mentionata anterior, intentia de a cumpara prin intermediul firmei Sam’s Center creanta BCR-ului, astfel incat sa se poata iesi din reorganizare.

De la acest moment si pana in prezent, Fruvimedul a devenit scena unor scenarii incredibile, iar scandalul dintre Samson si asociatia PAS (sustinuta pe fata de Fanica Constantin, persoana care ar fi avut cel mai mult de pierdut de pe urma redresarii) a fost amplu mediatizat.

Carapid a carat banii cu sacosa

Samson a relatat modul in care „eminentele” de la Medgidia i-au desfacut contractul de munca, l-au exclus din Asociatia PAS (subiectul juridic ce semnase contractul de privatrizare cu ADS Bucuresti in anul 2000) si au inventat un contract ante datat, in baza caruia au incercat majorarea aportului la capitalul social.

Banii pentru majorare au fost depusi cu sacosa la banca de Paris Carapid, unul din directorii executivi numiti cu acordul lichidatoarei de la Fair&Full, care a declarat in fals ca ii obtinuse ca dividende. In fapt, Samson sustine ca sumele proveneau tot de la Fruvimed, prin contracte dubioase, dar si din surse canadiene (aproximativ 50.000 de euro).

Contractul in cauza, inregistrat sub numarul 1120/03.04.2001, contine date care au intrat in uz cu mult dupa anul 2001, cum ar fi Codul Unic de Inregistrare, noile coduri postale, prefixul telefonic 0241. Fata de aceste aspecte, Samson a declansat o sarabanda a plangerilor penale.

Intr-o zi, povesteste acesta, a fost invitat la fostul prim-procuror al PNA Constanta, Ion Otel, care i-ar fi spus ca prima pagina a contractului a fost refacuta dupa ce, din greseala, cineva a varsat cafea pe ea. Norocul a facut ca Samson sa intre si in posesia celui de-al doilea exemplar al contractului, care avea aceleasi elemente ale fraudei.

In aceste conditii, asociatia PAS si administratorul judiciar Fanica Constantin au declarat in instanta ca inteleg sa nu se foloseasca de inscrisul mentionat, pentru ca astfel procedura falsului sa devina lipsita de obiect.

Cum intre timp Samson achitase integral obligatiile catre ADS (in total 2,5 milioane de euro), ba chiar fusese recunoscut oficial drept actionar majoritar la Registrul RINA Buzau, tabara lui Seitan (despre care Samson spune ca a devenit adversarul sau, pentru ca ar fi fost santajat cu niste furaciuni de sfecla facute la Pestera) a scos pe tapet un registru de evidenta a actionarilor, tinut de societate.

Si aceasta constructie a fost demontata de Samson, care a dovedit ca niciodata AGA nu a hotarat denuntarea contractului cu RINA Buzau. Samson a mai castigat si procesul pentru desfacerea abuziva a contractului de munca, insa cu toate acestea, nu a fost repus nici pana acum in drepturi.

Accesul ii este interzis in unitate, in timp ce zecile de plangeri penale au fost comasate intr-un dosar ce bate pasul pe loc, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ca o coincidenta bizara, crede Samson, toate miscarile de culise au avut loc in perioada in care administrator al societatii fusese numit Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii.

Acesta i-ar fi spus intr-o discutie privata ca a acceptat sa devina membru in CA al Fruvimed la propunerea fostului director Glaman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro