Sari direct la conținut

Clujul are 19 milionari

Gazeta de Cluj

Clujul are cei mai multi oameni bogati din Romania, dupa Bucuresti * Anul 2005 a adus in topul celor mai bogati romani 19 oameni de afaceri clujeni

Dupa ultimele statistici realizate de revista Capital, in Topul celor mai bogati 300 de romani, Clujul este primul judet dupa Bucuresti in ceea ce priveste numarul de oameni bogati din Romania.

Acest lucru se datoreaza in principal uneia din cele mai valoroase tranzactii ale acestui an, vanzarea Astral Telecom, care a propulsat majoritatea fostilor actionari printre cei mai bogati oameni din Romania.

Transilvania in frunte

Daca anul trecut, dupa Bucuresti, cei mai multi oameni bogati erau in Constanta, anul acesta pe locul doi este judetul Cluj cu un numar de 19 milionari in dolari. Si in acest an, Bucurestiul este cap de lista, avand cei mai multi oameni bogati din Romania, 121 de persoane.

Milionarii din Bucuresti au domiciliul in capitala, insa majoritatea afacerilor acestora se desfasoara in alte zone. La fel ca si anul trecut, in topul regional al celor mai bogati romani, Transilvania ocupa un loc privilegiat, avand un numar de 64 de milionari in dolari, dupa ce in anul 2004 Transilvania avea 55 de milionari in dolari.

Vuza, cap de lista

Daca punem la un loc averea celor 19 milionari din judetul Cluj, suma obtinuta este de aproape 650 miliarde de dolari. Si in acest an cel mai bogat om din judetul Cluj este Stefan Vuza, acesta avand o avere aproximata la 120-130 de milioane de dolari.

Dupa cum bine stim insa, majoritatea afacerilor lui Vuza nu sunt in Cluj, milionarul avand afaceri in Pitesti, Caransebes si in zona Moldovei. Evolutia financiara din ultimul an al grupului SCR (Serviciile Comerciale Romane) este impresionanta.

Cifra de afaceri a societatilor din grup a insumat 318 milioane de dolari, dublu fata de anul trecut, iar profitul net s-a ridicat la 24,3 milioane de dolari.

Cu o avere foarte apropiata de cea a lui Vuza este Horea Ciorcila, acesta avand intre 95 si 100 de milioane de dolari. Ciorcila a investit in telecomunicatii si sistemul bancar.

Printre afacerile de succes ale lui Ciorcila se numara Banca Transilvania si Astral Telecom, companie care a fost preluata de catre United Paneuropean Comunication pentru suma de 404,5 milioane de dolari.

Fite a la Sorin Ghite

Un alt clujean aflat in top este Sorin Ghite. Acesta este presedinte in Consiliul de Administratie al companiei Astral Telecom si este actionar la Banca Transilvania, unde detine 1%. Cu toate ca este casatorit, Ghite este un impatimit al vietii mondene si prefera iesirile nocturne in cluburile de „fite”.

Clujeanul Dorel Goia are o avere de 48-50 milioane de dolari, bani obtinuti din afacerile in telecomunicatii si industrie alimentara.

Goia este actionar la Maestro, producator de mezeluri la compania Metalochimice (care este proprietarul Tehnofrig si cumparatorul unei parti din Athenee Palace), la comania Astral Telecom si este coproprietar al restaurantului Chios.

Claudiu Silaghi, de profesie inginer petrochimist, are o avere estimata la 34-35 milioane de dolari. Acesta este unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, afacere pornita acum 10 ani. Un alt bussines al clujeanului este Star Lubrificants, o afacere in domeniul distributiei de produse petroliere.

O avere aproximativ egala cu cea a lui Silaghi este cea a lui Nicolae Dan Pop Baldi, Valentin Nicola si Bela Ursi, fiecare dintre acestia avand cate 33-34 milioane de dolari. Domeniile in care au investit oamenii de afaceri mentionati mai sus sunt telecomunicatiile, imobiliarele si sistemul bancar.

Bani din imobiliare

Tanarul si prosperul om de afaceri Arpad Paszkany are o avere de 28-30 milioane de dolari. Paszkany este patronul echipei de fotbal CFR Ecomax, fotbalul facandu-l extrem de cunoscut in ultima perioada.

De asemenea, Paszkany este administratorul Polus Group, firma de investitii care a anuntat un proiect imobiliar de 150 de milioane de euro in municipiu Cluj-Napoca si are in derulare un proiect de 700 milioane euro in Bucuresti.

Familia Paszkany are si compania Ecomax, care este importator al marcilor de automobile Opel si Chevrolet, si firma Electrosigma, care este producator de echipamente medicale. Familia Silvia si Zsolt Fodor a investit in domeniul comucatiilor, firma Euro GSM fiind principala companie a celor doi. Averea acestora este de 22-23 milioane de dolari.

Firma de lenjerie Jolidon nu mai are nevoie de prezentare, fiind deja foarte cunoscuta atat pe piata interna, cat si internationala. Gabriel Carlig este patronul Jolidon si are in prezent 20-21 milioane de dolari.

Masini si portelanuri

Daca pana acum marea majoritate a oamenilor de afaceri aveau afaceri in domeniul bancar, imobiliar si telecomunicatii, clujeanul Liviu Florian a investit in zootehnie si agricultura. Averea lui Florian este de 18-20 milioane de dolari.

Ovidiu Turcu este patronul unor reprezentante auto precum Dacia, Renault, Nissan, Fiat, Alfa Romeo sau Daewoo, iar averea sa este estimata la 18-20 milioane USD. Un alt milionar clujean prezent in top 300 este Mircea Moga. Acesta a investit in portelanuri, imobiliare si in sistemul bancar, avand o avere de 14-15 milioane de dolari.

Femeile ataca

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, are o avere de 11-12 milioane de dolari. Printre cei care au investit bani in domeniul bancar si imobiliar este si Marius Ciurchea, acesta avand in prezent o avere de 10-11 milioane de dolari. Marcel Borodi de la Grupul Brinel a investit bani in IT si acum are o avere de 9-10 milioane de dolari.

Singura femeie de afaceri din Cluj care a intrat in topul celor mai bogati romani este Erika Hristea, cu o avere de 9-10 milioane de dolari.

Domeniul de care se ocupa Erika Hristea este distributia, ea fiind patroana Secpral Pro Instalatii, singura societate din Romania care este reprezentanta tehnica si comerciala a firmei Protherm, parte a grupului Vaillant. Sorin Dan este un personaj cunoscut cititorilor GAZETEI. Dupa cum stim, afacerile acestuia nu sunt printre cele mai „ortodoxe”.

In Capital Top 300, Sorin Dan figureaza cu o avere de 7 milioane de dolari, bani obtinuti din turism, imobiliare si piata de capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro