Sari direct la conținut

O mama cu trei copii locuieste intr-un garaj de tabla

Informatia de Giurgiu

Stan Liliana are 30 de ani si locuieste in Giurgiu pe strada Nicolae Titulescu la numarul 34. Spune ca a fost casatorita si are cu barbatul respectiv trei copii, Cristian de doi ani, Mugurel de sase ani si Costinel de cinci ani. Traieste impreuna cu acestia intr-un garaj de tabla, intr-o mizerie greu de imaginat. Ne-a povestit ca sotul a parasit-o in urma cu doi ani, lasand-o pe drumuri cu cei trei baieti. „M-a lasat barbatul si stateam in gara cu copiii. Ca sa nu ii mai cer pensie alimentara, bunicul lui m-a adus sa stau in casa lui aici, pe Nicolae Titulescu. Casa avea doua camere, din care una deja cazuta si cealalta destul de subreda. Eu am un venit de trei milioane pe luna. Sunt la ajutor social si mai iau si alocatiile copiilor.

Mi-a fost frica sa stau in casa, sa nu cada pe copii si sa-i omoare. Toata vara am stat intr-un cort de celofan. Acum stau aici, in garaj. Casa a cazut. Stau aici cu toti trei. Noaptea ii pazesc sa nu ii manance sobolanii. Si cel mare este bolnav. Are un chist pe coloana si o lovitura la cap. A dat cu el de pamant un baiat de aici din cartier pentru ca a rupt o floare.

Eu am cerut la asistenta sociala sa ma ajute cu niste bani, sa imi fac si eu o camera sa stau cu copiii.”, ne-a povestit femeia stand pe singurul pat din garaj unde erau ingramadite haine si lenjerii. Femeia nu are bani sa isi dea baietii la gradinita, iar cel mare nu va putea merge la scoala anul viitor.

In uma unei cereri facute la Directia de Asistenta Sociala a primit opt milioane de lei din care a facut fundatia camerei si a ridicat din chirpici cam trei sferturi din pereti. Banii s-au dus repede si acum mai are nevoie de inca 10 milioane sa isi termine peretii si sa faca un acoperis.

In garajul unde locuieste intra frigul prin toate ungherele, iar godinul pe care l-a primit de la o vecina nu face fata. Oricum, se incalzeste cu cartoane luate de la container. Nu vrea sa isi paraseasca copiii si a mai primit ajutor constand in alimente de la Directia pentru Protectia Copilului.

Dupa ce a primit cele opt milioane, femeia a mai cerut bani sa termine camera: „Mai am nevoie de bani. A venit o doamna de la asistenta sociala sa ii dau chitantele cu care am cumparat materiale. I le-am dat si mi-a spus ca ce, vreau sa-mi fac vila? Nu vreau vila, vreau o camera in care sa stau cu cei mici. De unde sa strang eu bani sa o termin? Imi mai trebuie cam zece milioane.

Nu am bani nici sa ii cumpar tratamentul baiatului cel mare care este bolnav. Cu mancarea ma mai ajuta si vecinii. Imi mai dau cate ceva pentru copii. Pe casa asta nu am acte, este a batranului si daca vreau sa imi fac nu am cu ce. Costa mult. Vine iarna si o sa murim de frig aici in garaj”.

Am vorbit despre cazul Lilianei Stan cu Ionel Muscalu, seful Directiei de Asistenta Sociala Giurgiu. El ne-a declarat ca are cunostinta de situatia ei, dar lucrurile nu stau chiar asa cum spune femeia. „Am ajutat-o financiar pe Stan Liliana, cu bani de la Directie, si in anii trecuti. A primit cateva milioane si de la Directia de Munca.

Ea spune ca a parasit-o sotul, dar de fapt ei locuiesc impreuna. De cate ori merge asistentul social la ea, barbatul este acolo. De fapt, nu sunt casatoriti legal. Cele opt milioane de lei nu au fost date pentru constructia unei case noi, ci pentru consolidarea celei deja existente. Noi nu construim case. Dupa inundatiile din vara, a primit fonduri sa repare casa in care sta.

A fost destul de greu, pentru ca ea nu este proprietara. Maine, batranul o poate da afara. I-am chemat aici, pe ea, pe concubinul ei si pe bunicul acestuia, spunandu-le ca pentru a beneficia de ajutor financiar de la Directie in vederea consolidarii casei trebuie sa faca dovada ca locuieste acolo. Batranul i-a facut buletinul pe adresa respectiva.

Nu am cum sa ii mai dau alti bani, acela a fost un ajutor de urgenta. In plus, tot pentru a o sprijini, i-am inscris copiii la cantina sociala si au doua mese asigurate pe zi. Mai mult de atat, Directia nu poate face pentru ea deocamdata.”, a precizat Ionel Muscalu. Si totusi, situatia Linianei Stan trebuie rezolvata, mai ales din cauza celor trei copii care au dreptul la o viata decenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro