Sari direct la conținut

Sex invatat din librarie

Monitorul de Botosani

Un studiu realizat de un institut de cercetare arata ca virsta la care tinerii incep viata sexuala a scazut constant in ultimii ani. S-a ajuns la situatia in care fete de 12 ani sau baieti de 11 ani au declarat ca au intretinut deja raporturi sexuale.

Odata cu scaderea virstei de la care tinerii isi incep viata sexuala, educatia specifica acestei laturi a vietii si modul de abordare a problemelor legate de sexualitate devin din ce in ce mai dificile.

Din dorinta de a-i ajuta pe maturii pusi in fata unor situatii problematice si de a deschide orizonturile celor mici in asa fel incit sa fie pregatiti pentru riscurile la care se expun, librariile au adus o serie de carti mai mult sau mai putin oportune.

„Secretele fetelor „, „Secretele baietilor „, „Sexul povestit celor mici „, „Adolescentii intreaba, doctorul raspunde ” sint citeva titluri ale unor lucrari care ar putea mai mult sa deformeze decit sa formeze o imagine corecta asupra vietii sexuale.

„Facem dragoste ” cu lux de amanunte

„Sexul povestit celor mici ” este un adevarat tratat in doua volume scris de Elena E `Callaghan i Duch, adresat, cum o arata si titlul, copiilor din scoala primara. Pretul cartii este de 500.000 de lei. Limbajul si descrierea „organelor genitale ” sint de o sinceritate debordanta.

Copiii afla ce este penisul, vulva, clitorisul ( „organ de mici dimensiuni cu pliuri, care protejeaza intrarea in vagin „), uterul ( „o punga foarte elastica „), spermatozoizii ( „cei care se amesteca cu un lichid produs de prostata si pot fi expulzati in exteriorul corpului prin uretra „), dar si ce este masturbarea ( „mingiierea organelor genitale pentru a exprima senzatii noi de placere”).

Despre aceasta cartea tine sa precizeze ca „de fapt si baieteii si fetitele isi ating organele genitale pentru ca le produce placere. La fel fac si adultii „. Chiar daca masturbarea este de la o anumita virsta un fenomen normal, paragraful din „Sexul povestit celor mici ” seamana izbitor de mult cu o invitatie.

Capitolul „Facem dragoste ” este relatat cu un lux de amanunte cel putin fortat pentru un „copil mic „. „Penisul intra in erectie, iar vaginul femeii se umezeste usor, barbatul isi introduce penisul in vaginul femeii, ceea ce le produce amindurora o senzatie foarte placuta „, se arata in cartea destinata copiilor.

Cornel Saradan, seful Biroului de prevenire si educatie pentru sanatate din cadrul Directiei de Sanatate Publica, considera ca modul de abordare a sexualitatii este exagerat.

„Dincolo de faptul ca e prematur sa vorbesti unui copil mic de detaliile unui act sexual, daca te hazardezi totusi, trebuie sa prezinti in primul rind pericolele la care se expun ei la virsta lor „, a spus Cornel Saradan.

Specialistul considera ca cei mici trebuie sa stie in primul rind aspecte legate de igiena organelor genitale, de modul in care trebuie sa reactioneze in situatii periculoase pentru ei, respectiv boli ale aparatului genital si chiar un posibil viol.

Cartile pentru tinerii aflati in perioada pubertatii si adolescentei sint si mai surprinzatoare. „Secretele fetelor ” si „Secretele baietilor ” sint scrise sub forma unor jurnale, de catre Aidan Macfarlane si Ann McPherson. Acestea au fiecare in jur de 100 de pagini si pot fi achizitionate la pretul de 120.000 de lei.

Baiatul care isi dezvaluie secretele tine sa experimenteze „limitele durerii „, povesteste cum „politia face o razie in scoala si elevii consuma droguri „.

Fata este foarte bucuroasa ca a implinit virsta de 16 ani, astfel incit abia asteapta sa „ma marit fara sa cer consimtamintul mamei si tatei, sa parasesc scoala si sa-mi iau o slujba cu norma intreaga, sa cumpar tigari, sa fac sex, sa fac un avort fara sa am acordul parintilor, sa beau alcool intr-un restaurant sau intr-un hotel „.

Abia asteapta sa implineasca 17 ani pentru ca sa poata „sa joc jocuri de noroc, (…) sa ajung in inchisoare „. Intentia autorului este probabil aceea de a prezenta entuziasmul celor carora li se deschid orizonturile fiecarei virste. Chiar daca lista lucrurilor pe care tinara si le propune sa le faca este ipotetica, paragraful poate furniza idei nu foarte binevenite unei cititoare neavizate.

„Adolescentii intreaba, doctorul raspunde „, o cartulie cu 75 de pagini, care costa 75.000 de lei, este scrisa tot de autorii celor doua jurnale. Volumul prezinta de-a rindul toate intrebarile pe care tinerii ar dori sa le puna unui medic, dar poate nu au ocazia sau curajul s-o faca.

Carti rupte de realitatea romaneasca

Cornel Saradan, ca specialist in educatie pentru sanatate tine la rindul sau ore de educatie sexuala in scolile din Botosani. El declara, insa, ca nu a primit niciodata intrebari de genul „cum poti sa-ti schimbi sexul la 15 ani? „, „am 12 ani si sint lesbiana, e ceva rau? „, „sint o fata de 15 ani si vreau sa trec pe pastile.

Cred ca mama ar fi de-acord, dar nu stiu cum sa-i spun „, „poti sa faci un avort legal daca ai sub 16 ani, fara ca parintii sa stie? „. Dupa parerea lui Cornel Saradan, „cartile in discutie sint inspirate din lucrari aparute in Occident, in tari unde exista o libertate mai mare in domeniul sexualitatii, dar nu sint bine adaptate mediul romanesc „.

Cartile respective pot fi folosite si ca material didactic, insa acestea sint trecute prin filtrul pedagogului, care stie sa abordeze problemele in functie de virsta si structura, mai mult sau mai putin matura, a adolescentilor botosaneni. Multi dintre acestia sint, insa nepregatiti pentru inceperea vietii sexuale. „E adevarat ca au relatii sexuale mai devreme decit parintii sau bunicii lor.

Dar nu trebuie sa le inducem ideea ca trebuie sa inceapa viata sexuala daca vor sa fie la fel de «normali» ca alti tineri de virsta lor „, este de parere seful Biroului de prevenire si educatie pentru sanatate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro