Sari direct la conținut

Cladirea Primariei Carei a fost retrocedata

Informatia Zilei

Aparitia Legii 247/2005 – privind retrocedarea in natura a imobilelor, chiar daca acestea adapostesc institutii de interes public a bulversat oarecum viata in mai multe asezari ale judetului. Aplicarea legii nu este facultativa, fapt ce i-a obligat pe alesii locali sa emita dispozitii de retrocedare.

Despre unele aspecte privind retrocedarea in natura a unor imobile de interes public in municipiul Carei, ne-a vorbit Beko Tamas, primarul urbei.

Cladirile Liceului agroindustrial si a Scolii generale 1 au fost retrocedate Bisericii Romano-catolice

Dupa cum spunea primarul Beko, unul dintre primele imobile care au urmat calea retrocedarii in natura a fost imobilul in care functioneaza Liceul agroindustrial. Pentru moment, mai excat, in urmatorii 3 ani si jumatate, alesii locali trebuie sa gaseasca solutie viabila pentru a putea rezolva problema imobilului.

In actiunea de gasire a solutiei potrivite este implicat si Inspectoratul Scolar Judetean. Solutia trebuie sa fie de asa maniera gasita, incit sa nu lezeze interesele unitatii de invatamint, interesele elevilor, dar nici ale parintilor.

Intr-o situatie similara se afla si imobilul cunoscut sub numele de „Zarda”, aflat in imediata vecinatate a Primariei. Si aceasta cladire s-a retrocedat Bisericii Romano-catolice. Aici functioneaza 11 clase apartinatoare Scolii generale nr. 1 din localitate.

Daca in cazul Liceului agroindustrial, gasirea solutiei pare mult mai grea, pentru acest din urma imobil, spunea primarul, ar exista variante, care vor fi discutate pina in clipa in care se va restitui in natura cladirea.

A fost semnata dispozitia de retrocedare a imobilului in care functioneaza Primaria

Un alt imobil de interes public, care pina la emiterea Legii 247/2005, ca modificare a Legii 10, nu prezenta nici un pericol, a fost pina marti, cladirea in care functioneaza primaria. Dupa cum ne-a spus interlocutorul, in cursul zilei de marti a fost semnata, cu o anume stringere de inima, dar cu respectarea legalitatii, dispozitia de retrocedare a cladirii.

Odata cu retrocedarea, mai exact, emiterea dispozitiei de retrocedare, au fost luate in discutie si solutiile privind rezolvarea problemei. Se pare ca solutia cea mai la indemina este reabilitarea cladirii vechii primarii. Acest imobil a fost restituit autoritatilor locale, dupa ce, o buna perioada de timp a fost utilizat de o subunitate de jandarmi.

Din primele evaluari, trebuie sa se cheltuiasca zeci de miliarde de lei vechi pentru ca imobilul sa poata fi utilizat. Bani nu exista, dar se spera sa se obtina de la bugetul centralizat.

Au mai fost retrocedate in natura inca aproximativ 100 de imobile, unle chiar cu chiriasi cu tot, dar n-au prezentat probleme sociale majore. In timp, alesii locali s-au straduit sa ofere adapost celor peste 50 de persoane afectate de retrocedarea in natura a unor imobile cu destinatia de locuinte.

Ca amanunt, primarul Beko a punctat faptul ca mai sint de retrocedat in natura maximum 10 imobile, care nu vor creea probleme de ordin social. In rest, comisia de pe linga primarie analizeaza saptaminal aproximativ 50 de dosare, dar majoritatea vor avea ca solutie plata despagubirilor, imobilele fiind rase de pe suprafata urbei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro