Sari direct la conținut

Satmarenii platesc taxe de 260.000 lei pentru ca Primaria le-a schimbat numele strazii

Informatia Zilei

Cristea Ioan din Satu Mare este unul dintre cei patiti si care ne-a cautat la redactie cu necazul sau. „Am avut adresa veche in Cartierul Micro 14, bl. 11, scara D etaII, ap. 69. Intre timp ea s-a schimbat in strada Careiului 12 sc. D, ap 69. Mi-a trebuit un extras CF, dar nu mi l-au eliberat pe motiv ca nu corespunde adresa.

Au zis ca trebuie sa aduc intii de la Serviciul sistematizari a Primariei Satu Mare o adeverinta ca adresa strazii s-a schimbat, pentru ca ei nu fac pina atunci operare in registrul cadastru. Am stat de doua ori la rind la cadastru si apoi de doua ori la rind la primarie pentru o adeverinta prin care se certifica schimbarea de domiciliu.

Ce vina avem noi daca s-a schimbat denumirea strazii? De ce sintem pusi inutil la plata, pentru ca la primarie mi-au incasat 60.000 pentru adeverinta, iar alti 200.000 de lei am platit la oficiul de cadastru.

Cei de la OCAOTA se scuza ca aplica doar legea

Am batut si noi la usa celor de la OCPI pentru a afla amanunte legate de acest caz bizar. Burciu Ioana – inspector sef Oficiul de cadastru: „Intr-adevar sint foarte multi cei care ne cauta cu necazul lor. Nu putem insa face modificare in registru de cadastru doar la cererea solicitantului. Pentru aceasta operatiune avem nevoie de un act conform legislatiei.

Iar acesta este adeverinta eliberata de la primarie. La blocuri exista o coala colectiva, iar pentru fiecare apartament se deschide o coala individuala. Procedura e insa de durata. Sint mii de asemenea cazuri in Satu Mare cu adrese schimbate.”

Monica Ardelean – sef registratura: „Pentru fiecare extras CF eliberat pentru un imobil la care s-a schimbat adresa, ne trebuie adeverinta de la Primarie prin care se certifica schimbarea adresei. Acolo asa stiu ca oamenii au de achitat 60.000 de lei, iar la noi alti 200.000 de lei. In taxa de 200.000 lei se include si eliberarea unui extras de informare care costa 100.000 de lei.

Daca nu s-ar fi schimbat adresele, oamenii nu ar trebui sa plateasca aceste taxe. Avem foarte multi in aceasta situatie si isi exprima nemultumirea la ghiseele institutiei noastre. Noi insa aplicam doar legislatia in vigoare” – ne-a spus interlocutoarea noastra.

Ce este de facut pentru a opri aceasta batjocura la adresa satmarenilor?

Fara sa ii putem acuza de rea intentie pe cei de la OCPI, ramine doar o singura nelamurire: ce ar trebui facut pentru ca satmarenii sa nu mai fie pusi inutil pe drumuri, si fireste la cheltuieli suplimentare.

De ce trebuie sa plateasca oamenii pentru faptul ca in decursul anilor numele strazilor s-au schimbat? Intrebarea pe care am pus-o in numele a circa 40.000 de cetateni, care s-au trezit cu adresele schimbate, trebuie sa constituie obiectul unei analize la nivel de primarie si consiliul local, pentru ca oamenii ii platesc pe cei de acolo sa apere in primul rind interesele cetatenilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro