Sari direct la conținut

La Chirileu, inundatiile au adus raia

Zi de Zi

Primul lucru care te izbeste cand patrunzi pe strada unde locuiesc rromii in Chirileu este mirosul insuportabil. Izul fetid, purtat de vant, provine din gropile pline cu apa statuta si de la mizeria adusa de ultima inundatie.

Prin balti misuna mii de larve de tantari, iar vitele din cireada satului rascolesc, in trecerea lor zilnica pe acolo, pamantul amestecat cu mizeria intrata in putrefactie.

Comunitatea este in stare de alerta. Inundatiile de acum o luna si jumatate le-au adus boli de piele de care nu mai scapa, iar eruptiile de pe pielea copiilor si adultilor seamana periculos de mult cu raia. „Toti de aici apartinem de doctorita Branea, de la Sanpaul.

Dupa inundatii a venit in sat si a vaccinat copiii mai marisori. Astia mici toti is bolnavi. Am fost mai multi pe la ea la cabinet si ne-o dat mixtura din aia care traba scuturata.

Da mai tare s-o umplut copiii de bube si asta mic de la mine din brate pange toata noaptea ca nu-i mai trec mancarimile”, ne spune bunica lui Ovidiu Hiba, un copilas de un an si doua luni.

„Toti suntem bolnavi”…

Intre timp, in jurul nostru s-a strans toata comunitatea si fiecare vrea sa ne spuna de ce boli sufera. Haidu Berta ne spune ca nu exista casa unde sa nu fie cel putin un copil bolnav. Ursu Florica locuieste in aceeasi casa cu alti 15 membrii ai familiei: „La noi in casa toti suntem bolnavi.

Avem bube si ne scarpinam tot timpul. Din pacate, medicul de la noi nu ne ia in serios, pentru ca suntem rromi”. Dupa inundatii, toti am ramas in case cu goange mari de 10 centimetri si cu tantari uriasi. Ne e frica sa nu facem si alte complicatii”, ne spune Victoria Dumbra.

Deoarece doctorita le-a spus ca „alergiile” au aparut din cauza apei murdare, nu s-au prea agitat. Dar dupa o luna de zile, bilantul ii sperie si nu mai stiu ce sa faca pentru copii. Sunt mici si neajutorati si tot ce pot sa faca e sa planga cat ii tin plamanii.

Linoria Caramidaru a fost joi la medic dupa reteta pentru o alifie, dar pana nu vor dispare cel putin mustele de gunoi si tantarii, nu crede ca se vor vindeca.

Prefectul, pompierii si deznadejdea

Pornit prin judetul inundat, prefectul Ciprian Dobre a trecut si prin Chirileu. „Era asa de mare apa ca o trebuit sa se urce pe tractorul lui Vasile sa ajunga aici. A fost si la noi in casa si o vazut cum ni s-o stricat mobilele si peretii. Si numai cu trei zile inainte am stropit casa cu culoare noua.

Nici in gradina nu mai avem nimic. Numai buruieni goale”, ne spune trista Anica Varga. Dupa prefect au venit pompierii, care au incercat sa scoata apa din curtile oamenilor cu pompele. Numai ca s-au chinuit degeaba si apa s-a intors de und ea plecat. S-a retras singura, dupa trei zile.

„Prefectul a zis ca trimite oameni sa curete valea din cauza careia am fost inundati. Dar nu a venit nimeni. Gura nu ii doare pe niciunul sa promita”, ne spune Florea Varga. Tot de la el aflam ca singurele ajutoare primite de ei au venit din doua parti.

De la consilierul rromilor, „Kalman de la Sanpaul”, fiecare familie a primit pachete de haine. Iar Cristi Tusinean, consilier local din Chirileu, a dat fiecarei persoane afectate de inundatii cate o paine si cate o sticla de apa minerala de doi litri.

„Kalman nu stim de unde o facut rost de haine, dar Cristi din banii lui ne-a dat apa si painea”, ne lamureste Florea Varga.

Rromi din Chirileu se intreaba daca ii poate ajuta cineva. Cei care aveau gradini au ramas cu pamantul gol. Iar cei care au copiii „afectati de alergii”, ar vrea sa scape cumva de ele. Despre tantarii care ii ataca in plina zi, nu mai spun nimic. Iar mirosurile, pe langa atatea probleme, au inceput sa treaca neobservate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro