Sari direct la conținut

Adio Arme

Gazeta de Oradea

Garnizoana Oradea a fost pustiita de vantul schimbarilor radicale, care au aliniat Armata la standardele impuse de statele Uniunii Europene. Din cele sase arme care alcatuiau, pana mai ieri, una dintre cele mai importante forte militare din nord-vestul tarii, acum nu a mai ramas nici una activa.

Sase decenii de traditie militara s-au stins, irevocabil. Cazarmile sunt ca niste hangare goale, mare parte dintre ele dezafectate, iar unele demolate deja. Singurele arme care au mai ramas, ca o amintire a ceea ce a fost Garnizoana Oradea, sunt Jandarmii si Pompierii. Dar si ele au trecut la alt minister.

Dorinta de a alinia Romania la cerintele Comunitatii Europene a afectat un sector, care, altadata, era unul dintre cele mai importante din stat – Armata. Deciziile guvernamentale au lovit puternic si in Armata, altadata cel mai importanti piloni ai stabilitatii si sigurantei nationale.

Unul dintre cele mai importante centre militare din Ardeal a ajuns acum o amintire. Asa cum era preconizat, Garnizoana a adoptat pozitia „culcat” in fata hotararilor venite de la centru. „Armata te face barbat” este o fraza, care, in viitor, se va pierde inevitabil.

Constantin Mosincat, unul dintre cei mai mari istorici contemporani din Romania este una dintre putinele surse din zona care mai incearca, in virtutea unei experiente de-o viata, sa promoveze in randul tineretului de azi perceptia vietii militare ca si un mod de a trai.

Din pacate, vechile mentalitati mai traiesc acum doar prin memoria putinilor nostalgici care au mai ramas iar cariera militara intereseaza tot mai putini tineri.

Muzeul Militar din Oradea, institutie care se leaga invariabil de numele celui care i-a pus bazele – Constantin Mosincat — este acum izvorul de cunostinte pentru cei dornici de a afla istoria armatei in municipiu.

Arme din cele doua razboaie mondiale, haine militaresti, harti cu planuri de lupta sau statuete a celor mai celebre personalitati, pot fi admirate contra unei sume cu care nu poate fi achizitionat nici macar un pachet de seminte.

Caracterul local al muzeului se resimte din plin prin prezenta a numeroase articole in ceea ce priveste spiritul nemuritor al Diviziei 11 Infanterie. Spirit care, din pacate, se mai regaseste doar la Muzeul Militar si in analele istorice…

Invinsi de politica

Ziua de 14 iulie 1945. Trupele Diviziei 11 Infanterie, conduse de generalul Constantin Badescu defileaza prin Oradea, dupa ce s-au intors pe jos, victorioase, din Cehoslovacia. Peste o luna de zile, invingatorii ajung la Fagaras, localitate unde primesc vestea conform careia Divizia se va desfiinta.

Miscarea politica din acele vremuri a hotarat ca la 16 august Divizia 11 Infanterie sa se desfiinteze si sa se transforme in Centru de Instructie al Infanteriei.

„A fost Divizia care nu a cunoscut infrangerea, a fost marea unitate, care nu a pierdut nici o batalie in sectoarele ce i-au fost afectate” a spus atunci generalul Badescu la aflarea vestii.

Dupa ce, pe parcursul celor doua razboaie, a rezistat eroic in inclestari dure cum au fost cele de la Marasesti, Jiu sau Cotul Donului, unitatea militara a fost invinsa temporar de o decizie politica. In data de 2 august 1951, Divizia 11 Infanterie s-a reinfiintat, continuand la Oradea o istorie glorioasa.

Pina la 31 mai 2005, cand o noua hotarare, cu conotatii politice, a invins Brigada 11 Mecanizata Carei, ultimul „copil” al Diviziei. Definitiv si iremediabil, de aceasta data.

Scurt istoric

Divizia 11 Infanterie a luat nastere in 14 august 1916 in baza ordinului ministrului de razboi prin transformarea Comandamentului 1 Teritorial din Oltenia. In perioada 1916-1945, unitatea a avut diferite centre in partea de sud a tarii. Dupa cei sase ani de inactivitate, unitatea se muta la Oradea.

Avea subunitati raspandite in garnizoanele de la Cluj, Beius, Simleul Silvaniei, Ineul de Arad si Arad. La inceputul lui 1953, este redenumita Divizia 95 Infanterie, pentru ca in 1955 sa primeasca drapelul de lupta.

O data cu trecerea timpului, pe masura dotarilor, Divizia se transforma din unitate de infanterie in unitate mecanizata. Prin retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei se realizeaza un proces de restructurare si de modernizare determinat de interesele politice.

Au aparut, asadar, in dotarea Diviziei tancuri, transportoare blindate, artilerie noua, tunuri, avioane sau mijloace de transmisie.

La 1 ianuarie 1959 s-a revenit la numele de Divizia 11, de aceasta data Mecanizata. In anul 1968, capata apelativul Carei, ca simbol al rezistentei si al eliberarii ultimei palme de pamant romanesc de sub cizma fascista. In acea perioada, efectivele au fost variabile, cuprinzand aproximativ 10.000 de soldati.

Pana la Revolutia din 1989, unitatile din subordinea Diviziei 11 Mecanizate Carei au pus umarul la realizarea obiectivelor pe santierele economiei nationale.

Transfagarasanul, canalul Dunare — Marea Neagra — Bucuresti, combinatul chimic de la Targu Mures sau Alumina Oradea sunt doar citeva realizari, la care au contribuit si trupele militare ale unitatii.

Perioada postrevolutionara a insemnat o diminuare a personalului ca urmare a semnarii conventiei pentru dezarmare. Efectele acestei schimbari inevitabile au fost simtite, in timp, din ce in ce mai accentuat.

In 1994, Divizia dispare ca nomenclatura si se transforma in Brigada 11 Mecanizata Carei, personalul injumatatindu-se si coborand sub cifra 2.000. Odata cu aceasta trecere, unitatile din subordine s-au transformat in batalioane.

In urma schimbarilor, regimentul de la Beius s-a transformat in batalion si s-a mutat la Oradea, regimentul „Traian Mosoiu” s-a transformat in batalionul 21 mecanizat „Traian Mosoiu”, iar regimentul de tancuri s-a transformat in batalionul 21 tancuri „Menumorut”.

Numele ales se datoreaza faptului ca, din 54 de tancuri, care alcatuiau initial potentialul combatant, ca si tehnica, al unitatii, fostul regiment a ramas doar cu 21 de care de lupta. Totodata, s-a infiintat un batalion mecanizat la Salonta.

Brigada a mai functionat in baza acestei noi organizari pana la sfarsitul lunii mai a anului curent. La 1 iunie, Marcel Pop, ultimul comandant al Diviziei 11 Mecanizata Carei a inchis portile cladirii vecine cu parcul Balcescu, „ultimul acoperis” al unitatii incarcate de o istorie glorioasa.

Cladirea a fost arvunita deja de Ministerul Culturii si Cultelor, iar noul „chirias” va fi, se pare, Muzeul Tarii Crisurilor.

N-a ramas mai nimic

Odata cu restructurarea fortelor armate, in Oradea nu mai exista nici o unitate operativa care sa apartina de Ministerul Apararii Nationale.

Singurele unitati functionale „in viata” sunt cele ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bihor (IJJB) si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana”. Acestea apartin insa de Ministerul Administratiei si Internelor.

Cei care doresc sa evite efectuarea stagiului militar nu vor mai avea, se pare, prea multe batai de cap si nu vor mai avea nevoie de medici „darnici”, care claseaza tinerii recruti contra unor spagi de pana la 1.000 de euro de persoana, cat se „cotiza” pana mai ieri.

„Planul de recrutari al Centrului Militar Zonal (CMZ) Bihor se va desfasura intr-un cadru legal si va avea in vedere situatia cetatenilor in cauza. Nu este normal ca un tanar sa-si piarda un loc bun de munca pentru ca trebuie sa fie incorporat” spune Ioan Tinc, comandantul CMZ Bihor.

In aceste conditii, vor fi recrutati doar o parte din cei care doresc sa faca armata. Cu alte cuvinte, daca pana acum se dadea spaga sa nu faci armata, acum e nevoie de astfel de practici „balcanice” pentru a intra in viata militara.

Armata Romana se afla in proces de reforma si de restructurare, iar Ministrerul Apararii Nationale (MApN) nu intreprinde nici un demers pentru modificarea cadrului legislativ actual.

La nivel national, pana in anul 2007, Fortele Armate din Romania trebuie sa ajunga, conform planurilor MapN, la un efectiv de 75.000 de militari si 15.000 de civili, adica 90.000 de angajati. In acest moment, in tara, sunt peste 100.000 de angajati, motiv pentru care reforma si restructurarea in armata va continua.

In ceea ce priveste sumele care sunt destinate pentru intretinerea militarilor, acestea sunt sub media pe economia nationala.

In ceea ce priveste incorporarea recrutilor din seria iunie 2005, la nivel judetean, CMZ a incorporat 303 recruti, dintre care doar 83 vor fi subordonati unitatilor coordonate de MApN.

„Se mentine o scadere ingrijoratoare a calitatii recrutilor, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic, crescand foarte mult numarul tinerilor cu probleme psihice si a celor cu afectiuni ale aparatului locomotor, oftalmologic si cardio-vascular” spune Ioan Hrinca, seful biroului de recrutare-incorporare din cadrul CMZ Bihor.

„Activitatea de incorporare s-a desfasurat corespunzator, in conditiile in care foarte multi recruti sunt plecati din tara, iar cadrul legislativ actual este in proces de adaptare la cerintele noii Constitutii, care nu mentioneaza „obligativitatea serviciului militar” este de parere Ioan Tinc.

Din Garnizoana, Muzeu

Sediul comandamentului Garnizoanei, de la intersectia strazilor Armatei Romane, Sucevei si Avram Iancu, este una dintre cele cea mai impunatoare cladiri din peisajul urbanistic oradean, este acum dezafectat si va capata o alta folosinta, de data aceasta pentru viata civila.

Cladirea a intrat in atentia autoritatilor locale si are toate sansele sa devina muzeu.

Dat fiind amplasamentul, valoarea arhitecturala si marimea sa, fosta Garnizoana, cum era cunoscuta in urbe, va deveni, in curand, noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor, institutie care este nevoita sa se mute din vechea locatie in urma retrocedarii Palatului Baroc catre Episcopia Romano Catolica a Oradiei.

Amenajarea spatiilor pentru noua destinatie va reprezenta un efort de cateva zeci de miliarde de lei si se va intinde pe o perioada de cel putin trei ani.

In urma cu cinci ani, oradenii s-au adunat ca la circ sa vada defilarea fortelor militare incartiruite in Garnizoana. Toate armele unitatilor oradene si-au ferchezuit tinuta, si-au dat lustru de oglinda la bocanci si au scos la parada tehnica de lupta.

A fost ultima si cea mai importanta demonstratie din istoria municipiului de pe malurile Crisului Repede, derulata in decembrie 2000.

Cel mai longeviv comandant

Dupa intoarcerea din Cehoslovacia, in 1945, comandantul Constantin Badescu, unul dintre comandantii de seama ai trupelor incartiruite la Oradea, a dat un tribut de 4.333 de oameni morti pe fronturile din Spania Dolina, Ulmanka si Banska Bistrica.

Cel care a condus cel mai mult timp una dintre cele mai glorioase unitati militare ale Romaniei a fost generalul Ioan Bordei, care a fost in fruntea Diviziei in perioada 1973-1984, dar si imediat dupa Revolutia din 1989, cand a asigurat interimatul timp de doua luni de zile.

In perioada de dinainte de Revolutie, seful Diviziei a fost generalul Titus Schiopu, iar dupa ’89, unitatea a mai avut cinci comandanti, fara a-l pune la socoteala pe Ioan Bordei, cel mai longeviv dintre comandantii Garnizoanei Oradea.

Pana in 1994, in fruntea unitatii a stat generalul Mihail Lungu, intre 1994 si 1996, la conducere au fost colonelul Ioan Cioara si, mai apoi, colonelul Grigore Bartos. Intre anii 1996 si 2002, Divizia 11 Mecanizata Carei l-a avut ca si conducator pe generalul Ioan Ciupei.

Cel care a stat la carma Diviziei supranumita „Neinvinsa” in ultimii trei ani de existenta a fost Marcel Pop, care a primit gradul suprem de general cu doua saptamani inaintea desfintarii.

In alta ordine de idei, trebuie mentionat faptul ca aproape toti cei care s-au ingrijit de destinele Diviziei 11 au primit ulterior functii importante in fruntea armatei romane.

Jandarmii, una dintre cele doua arme ramase active in Garnizoana Oradea

Armata oradeana supravietuieste acum prin cele doua componente indestructibile — Jandarmii si Pompierii. Restructurarea Fortelor Armate a atins, insa, atat organizarea Jandarmeriei cat si a Brigazii de Pompieri „Crisana”, care si-au schimbat si denumirile.

Incepand cu 13 martie, unitatea de jandarmi si-a schimbat denumirea in Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Bihor.

Actuala lege de organizare si functionare a Jandarmeriei Romane elimina suprapunerea fortelor si activitatilor de ordine publica ale Politiei, respectiv Jandarmeriei in aceleasi zone si medii de interes politienesc.

Astfel, Jandarmeria, prin structurile sale specializate, raspunde de asigurarea ordinii la adunarile cu public numeros, precum si de restabilirea ei, cand aceasta a fost tulburata.

In domeniul mentinerii ordinii publice, in baza unor planuri de cooperare incheiate la nivel judetean si a planului unic de ordine si siguranta publica, IJJB va executa actiuni temporare pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in zone de interes operativ.

„Pe langa paza, protectia si apararea obiectivelor, a bunurilor si valorilor de importanta, o data cu punerea in aplicare a noii legi, jandarmilor li se atribuie si asigurarea ordinii publice la instantele judecatoresti si parchetele care functioneaza in judet” spune Ioan Bogdan, purtatorul de cuvant al IJJ Bihor.

Pompieri multilaterali

Nici structura organizatorica a pompierilor nu a ramas neschimbata, in urma restructurarii fortelor armate.

Data de 15 decembrie 2004 coincide cu transformarea Brigazii de Pompieri „Crisana” si a Inspectoratului pentru Protectia Civila Bihor in Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Crisana”, care are ca misiune unirea celor doua forte.

Ca organizare, exista un centru operational care monitorizeaza si coordoneaza partea de interventie. Noua unitate condusa de inspectorul sef Nicodim Oltean are doua componente: centru operational si inspectia de prevenire.

Potrivit noului cadru legislativ, Inspectoratul trebuie sa fie pregatit si pentru situatii cum ar fi cele de atac aerian, nuclear, bacteorologic sau chimic, pentru situatii de inundatii, alte dezastre, cutremure si, nu in ultimul rand, asanarea munitiilor.

In ceea ce priveste, militarii in termen, Inspectoratul beneficiaza pe raza judetului Bihor de 250 de astfel de soldati. Specificul stagiului militar la Pompieri este usor diferit fata de cel practicat la alte unitati.

Asadar, primele trei luni sunt rezervate pentru pregatirea fizica de specialitate cu accente la tehnica de lupta si la tactica de stingere a incendiilor.

„Potrivit Ordonantei de Guvern 25/2004 privind masurile de demilitarizare a Inspectoratului, am inceput angajarea persoanelor din exterior” atrage atentia colonelul Costel Tintoi, ofiterul insarcinat de relatiile cu mass-media din partea ISU „Crisana”.

Sigurele arme ramase active, la cat se rezuma acum viata militara din Oradea, sunt doar o farama a ceea ce a fost viata cazona din cea mai importanta garnizoana a nord-vestului Romaniei. Sase decenii de existenta au devenit acum amintire.

In curtile goale ale unitatilor militare, transformate acum intr-un loc paraginit, nu mai rasuna ecoul bocancilor de catana izbiti de caldaram in asprul pas de defilare. Vantul schimbarii a pecetluit soarta Garnizoanei.

In luna august 2005, se implinesc 89 de ani de la infiintarea Brigazii 11 Infanterie Moto „Carei” purtatoarea traditiilor de lupta ale Diviziei 11 Infanterie din Bihor. Divizia 11 Infanterie a luat fiinta in data de 15 august 1916. Ulterior, s-au format elementele componente ale Diviziei 11.

Astfel, la 1 iunie 1908 s-a format Batalionul de Recrutare Dolj, in 23 iunie 1913 Regimentul 41 Infanterie care a mobilizat cartierul Diviziei 11 Infanterie si al Brigazii 22 Infanterie in august 1916.

Unitatile Diviziei 11 Infanterie au luat parte in 1916 la bataliile de la „Portile Moldovei”, la actiunile de mentinere a ordinii impotriva bandelor de bolsevici in anul 1918, in 1941 divizia a dus lupte in Transnistria participand la batalia de la Odessa.

In anul 1944 participa la campania de eliberare a Transilvaniei, la lupte pe teritoriul Ungariei si de pe teritoriul Cehoslovaciei in anul 1945. In acelasi an, efectivele sale sunt distribuite la alte unitati divizia fiind astfel desfiintata.

La 2 august 1951, in conformitate cu un ordin al Marelui Stat Major s-a infiintat Divizia 11 Infanterie din Divizia 2 Infanterie, iar incepand cu data de 15 octombrie 1951 unitatile diviziei s-au dislocat in noile garnizoane avand comandamentul diviziei dispus la Oradea.

La 20 octombrie 1974, diviziei i se atribuie denumirea Divizia 11 Mecanizata „Carei”, iar douazeci de ani mai tarziu, prin ordin al Ministerului Apararii Nationale, se infiinteaza Brigada 11 Mecanizata „Carei”, prin reorganizarea Diviziei 11 Mecanizata „Carei”.

Brigada devine operativa incepand cu 1 octombrie 1994, iar din 25 iulie 2002 devine Brigada 11 Infanterie Moto „Carei”.

In mai 2005, Divizia din Oradea se desfiinteaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro