Sari direct la conținut

Maries, te rugam, omoara-ne si martirii!

Gazeta de Maramures

Dupa ce a devenit proprietarul unui castel monument-istoric, Mircea Maries a cumparat si sediul fostilor detinuti politici si i-a amenintat cu evacuarea. Asociatia Fostilor Detinuti Politici a fost aruncata in strada prin „grija” Consiliului Local Baia Mare si a noului proprietar al sediului, controversatul afacerist Mircea Maries.

Cei care si-au distrus tineretile in inchisorile comuniste aveau un sediu in Centru Vechi, la etajul uneia din casele transformate in spatii comerciale. Aveti grija de „memoria vie” a istoriei noastre? Sa va fie rusine!

Au intrat in redactie atat de semeti cat le mai dadea voie varsta si urmarile torturilor la care i-a supus Securitatea comunista in inchisorile „corectionale” de trista amintire. Ne-au rugat sa-i ajutam, pentru ca nu-i mai sprijina nimeni.

Membrii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici (AFDP) au fost amenintati ca vor fi evacuati pentru ca fostul lor sediu a intrat in posesia unui nou proprietar: Mircea Maries, castelanul de Fersig.

Trist ca in anul „democratiei” si al „traiului bun” (traim bine, ce sa zicem!) se mai pot implementa astfel de inginerii. Cei mai multi membri ai AFDP au peste 70 de ani, sunt bolnavi si doresc atat de putin de la autoritatile locale si judetene: un loc al lor unde sa se adune, sa poata depozita arhiva si unde sa stea „la taclale”.

Prea putin pentru cat au dat natiunii: dreptul la verticalitate si curajul luptei cu hidra comunista. Totusi, sunt trimisi de la „Ana la Caiafa”, fara jena, fara rusine.

Maries, tu intelegi ceva?

Cum au ajuns membrii AFDP in acel spatiu? Demersurile au inceput dupa Revolutie. Probabil pentru ca „dadea bine” („Jos comunismul”), AFDP a primit un spatiu. Dupa un timp, fostii detinuti politici au fost evacuati, asa ca au urmat alte drumuri si s-a primit actualul spatiu: in Centrul Vechi, in casa unde functioneaza o farmacie.

La etaj exista un spatiu relativ mic pe care Asociatia l-a folosit pana de curand, cand casa a fost revendicata de fostul proprietar, a fost obtinuta si, dupa informatiile noastre, a si fost cumparata de Mircea Maries, magnatul „bilelor de mina”. Iar noul proprietar si-a trimis emisarii sa-i evacueze pe fostii detinuti politici.

„Am solicitat inca din luna februarie identificarea unui spatiu de circa 30 de metri patrati, cat mai central si intr-un loc unde putem ajunge mai usor. Nu am primit raspuns, asa cum ar fi fost legal, in 30 de zile. Au urmat audientele, in care am primit promisiunea rezolvarii si a unui raspuns in scris. Nu a venit nimic. Noi suntem, daca nu stiti, fostii detinuti politici anticomunisti.

Ne-am opus instaurarii comunismului, ne-am riscat libertatea, unii chiar viata noastra si a familiilor noastre. Am fost torturati, umiliti, supusi la munci grele, la Canal si in alte locatii ale „educarii anticomunistilor”. Ne-am pierdut tineretea, cei mai frumosi ani in inchisorile comuniste de trista amintire…

Dupa eliberare am fost priviti in permanenta ca dusmani ai poporului, am fost numiti banditi si am fost marginalizati. Cu greu ne-am facut o situatie materiala ca sa putem trai. Dupa ce a cazut comunismul si au venit la putere guvernele democratice am crezut ca ne vom relua locul pe care il meritam in societate.

Ne-am inselat amarnic si de aceasta data…”, sustine demn memoriul pe care fostii detinuti politici l-au depus la sediul redactiei noastre.

Cinismul autoritatilor

Le zgandaresc artrita plimbandu-i dintr-o parte in alta in conditiile in care unele partide politice au mai multe sedii! „Propunem sa fim cazati pe strada 22 Decembrie, in sediul fostei Securitati, sau in inchisoarea din curtea Procuraturii. Daca nici acolo nu se poate, sa primim o celula la Penitenciar.

Amintiti-va ca fara lupta si sacrificiul nostru nu aveati azi nici democratie, nici proprietate, nici alegeri libere. Daca noi nu vom fi respectati, pe dumneavoastra, cei din administratia locala, cine ii va respecta?”, se intreaba retoric si cu amaraciune fostii detinuti politici. Subscriem.

Viceprimarul Ovidiu Stefan, unul din cei la care fostii detinuti au fost in audienta, a replicat de complezenta: „noi, Primaria, avem un proces de executare silita a unei firme din oras la care avem un spatiu si ei nu vor sa-l cedeze. Daca il vom obtine vor reorganiza… vom face rost de un spatiu. N-avem spatii, asta e! Au fost vandute toate.

La partide nu ma pot baga, ca au contracte pe perioada nedeterminata, numai daca facem o rearanjare a tuturor… o rearanjare nu se poate, da’ incercam sa rezolvam.”

Regretabil si nefericit rationamentul introducerii in aceeasi oala a fostilor detinuti politici si a diferitor asociatii. Iar de partide, ce sa mai spunem… La politica pe care o fac, mai ca nu ar avea nevoie de nici un sediu. Chiar asa, ce faceti, domnilor, in sediile „la patrat”? Marsava lovitura le-ati dat martirilor! Vom reveni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro