Sari direct la conținut

Combinatul zootehnic Rascruci, Cluj, privatizat dubios

Buna ziua, Ardeal

Privatizarea fostului complex de ovine din localitatea clujeana Rascruci, Ovinex SA, pare a fi contestata in permanenta. Dupa ce pe terenul complexului au fost eliberate titluri de proprietate in baza legii 18/1991, complexul a fost vandut de stat in procedura de faliment firmei bucurestene Seradria SA.

Proprietarii terenului de sub complex sustin vehement ca li s-a facut o nedreptate, procesul impotriva firmei bucurestene fiind inca deschis, dupa mai multi ani. Atat primarul actual al comunei Bontida, cat si directorul Seradria, sustin ca titlurile de proprietate au fost eliberate cu incalcarea legii.

Inginerul care a eliberat titlurile a refuzat sa comenteze telefonic eliberarea titlurilor respective. Chiar daca instanta va stabili ilegalitatea titlurilor de proprietaet, proprietarii terenurilor de sub complex nu au primit nici o despagubire nici pana la aceasta data.

Complexul din Rascruci a fost finantat inainte de revolutie de o asociatie formata din sapte Cooperative Agricole de Productie (CAP) din trei comune, „Asociatia Economica Intercooperatista de Ingrasare a Ovinelor Rascruci”, este vorba de cele din Rascruci, Bontida, Coasta, Tauseni, Borsa, Giula si Dabaca.

Complexul de peste 12 hectare de teren a fost construit pe terenurile nationalizate a 35 de proprietari, insa in 1991, dupa ce asociatia a fost desfiintata, complexul s-a transformat intr-o societate pe actiuni, SC Ovinex SA.

Transformarea fostului AEI in societate comerciala pe actiuni a fost facuta fara stirea proprietarilor terenurilor nationalizate, astfel ca nici unul dintre cei 35 de proprietari nu a primit nici o actiune la Ovinex SA. In schimb, timp de patru ani proprietarii respectivi au primit anual cereale drept chirie pentru terenurile de sub Ovinex SA.

Chiria era destul de consistenta, de pana la 800 de kilograme de cereale pentru fiecare hectar de teren.

Chirie platita legal

Dupa desfiintarea celor sapte CAP-uri, complexul a inregistrat in continuare profit pana in 1993, dupa care a dat faliment in 1996, din cauza nerambursarii unor credite catre Banca Agricola sucursala Cluj. Cerealele au fost platite oamenilor drept chirie pana inclusiv in 1996.

Se presupune ca cerealele au fost platite in acest interval de timp pentru ca deciziei de transformare a AEI in SA sa fie prescrisa. Cu toate acestea, potrivit site-ului oficial al Ministerului Finantelor Publice, SC Ovinex SA a fost radiata de la Registrul Comertului abia in 12 iunie anul trecut, dupa ce a fost lichidata de lichidatorul Mihut Stefan.

Decizia de lichidare a Ovinex SA a venit din partea Tribunalului Cluj, prin sentinta civila 1723/1997, in acelasi timp fiind desemnat ca judecator sindic Valentin Pop.

Seradria: Totul a fost legal

Firma care a achitionat in 2001 complexul ovin de la Rascruci, Seradria Co SRL Bucuresti, a platit lichidatorului mai putin de 900 de milioane de lei in urma unei serii de licitatii. Mai exact, la a treia licitatie organizata pentru Ovinex SA, directorul Ioan Serban a platit 892.500.000 de lei, platiti in 10 septembrie 2001.

Remarcabil este faptul ca reprezentantii Bancii Agricole, in calitate de creditor al Ovinex, au contestat la acea data legalitatea licitatiei. Contestatia bancii a fost respunsa de Tribunalul Cluj prin sentinta civila 1697/1999. Potrivit scriptelor, Ovinex era la acea data doar administratorul terenurilor, in vreme ce proprietarii ramasesera cele 35 de persoane din Rascruci.

Contractul dintre Ovinex SA si Seradria Co SRL a fost incheiat in 24 octombrie 2001. In schimb, in procesul deschis de cei 35 de proprietari impotriva Seradria Co SRL, Tribunalul Cluj a recunoscut ca „terenul in litigiu a fost proprietatea paratilor persoane fizice (cei 35 de proprietari-n.red.) sau antecesorilor acestora si nu proprietatea Asociatiei Intercooperatiste Bontida.

Pentru acest considerent, s-a apreciat ca terenul nu putea fi adus ca aport la constituirea societatii pe actiuni Ovinex S.A. Rascruci si, drept urmare, nu se putea transmite reclamantei (Seradria Co SRL-n.red.) dreptul de proprietate prin cumparare” (dosarul 5495/2003, recursul inaintat de Seradria Co SRL prin directorul Ion Serban, inregistrat cu nr. 54495/03 la Tribunalul Cluj).

Directorul Seradria sustine ca ferma a fost cumparata cu respectarea legii. „Eu am cumparat de la stat complexul. Am cumparat foarte corect”, a declarat Serban, adaugand ca titlurile de proprietate pentru terenul de sub cladiri au fost eliberate „in scopuri electorale la data aceea”. Complexul de ovine de la Rascruci este singurul cu profil zootehnic achizitionat de Seradria.

DADR: „Legile au fost respectate”

Contractul incheiat intre lichidatorul Ovinex SA, Stefan Mihut, si Seradria Co SRL recunoaste la randul sau ca Ovinex SA nu detinea proprietatea asupra terenurilor de sub complexul ovin.

Astfel, in articolul 3 al contractului, se arata ca „in patrimoniul social al SC Ovinex SA potrivit datelor din evidentele contabile, este inregistrat si terenul aferent constructiilor instrainate, teren pe care vanzatorul nu si-a constituit dreptul la proprietate, pentru a putea face obiectul instrainarii”.

La aceeasi concluzie a ajuns si auditorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala (DADR) Cluj, Liviu Pulbere, care intr-o nota de constatare a aratat ca o parte din suma care urma sa fie platita de Seradria Co SRL urma sa fie achitata „dupa obtinerea titlului de proprietate asupra pamantului de sub constructii”.

Pulbere este insa de parere ca legile au fost respectate in cazul cumpararii Ovinex.

„AEI-ul Rascruci a fost transformat fraudulos in SA”

Fostul sef al fermei AEI vandute catre Seradria Co SRL, Maria Cheovari, a remis in august o adresa primarului comunei Bontida, Vasile Bodocan, in care denunta ilegalitatile din vanzarea fermei catre firma bucuresteana.

„AEI-ul Rascruci a fost proprietate privata, munca taranilor din cele 7 CAP-uri ma sus mentionate care in anul 1991 a fost transformat in mod FRAUDULOS in SC Ovinex SA, apoi falimentat intentionat, lichidat judiciar si vandut fara stirea si consimtamantul proprietarilor (…) Conform carei legi un SRL poate cumpara un SA fara stirea si consimtamantul actionarilor? (…)

Atat vanzatorul cat si cumparatorul este obligat sa prezinte acte de proprietate si sa faca dovada in baza carei legi un complex in care fostii membri cooperatori sunt proprietari a fost metamorfozat intr-o ferma”, a declarat Cheovari in scrisoarea adresata primarului.

In documentul respectiv, Cheovari mai arata si ca lista cu semnaturile pagubitilor a fost anexata unui dosar depus la Comisia Anticoruptie din Parlament inca din 2001.

Proprietarii, in castig de cauza

De cealalta parte, primarul Vasile Bodocan sustine ca titlurile de proprietate, eliberate de Radu Loneanu, angajat al Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, nu trebuiau emise. „Nu s-a respectat legea. Pe terenul care deservea unitatea nu trebuiau eliberate titluri de proprietate.

Acum n-au nici o scuza, puteau sa devina actionari, nu i-a oprit nimeni”, a declarat Bodocan, afirmand ca in ce priveste transformarea fostului AEI in SA „legea a fost respectata” . Contactat, Loneanu a refuzat sa comenteze telefonic decizia de a elibera titlurile de proprietate respective.

Demna de remarcat este pozitia presedintelui Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara s Servicii Specifice din camera Deputatilor, Ilie Neacsu. Acesta a aratat in adresa 58/XVIII/4 ca „modul in care s-au derulat lucrurile va indreptateste sa aveti castig de cauza (…) Cum dvs. (este vorba de cei 35 de proprietari-n.red.) nu ati fost consultati niciodata asupra optiunilor pe care le aveti, nu vi s-a raspuns solicitarilor de reconstituire a dreptului de proprietate, mai mult, s-a intentat un proces in care una dintre parti era constituita din persoane decedate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro