Sari direct la conținut

Cadou de miliarde pentru favoritul lui Iliescu

Gazeta de Bacau

Partea plina a paharului este ca in urma inundatiilor de la Bacau unii isi fac treaba si pleaca cu banul. Totul, daca e cazul sa spunem, in urma unei incredintari directe. Lucrurile au fost decise de „cei de sus”, fara licitatii, fara dureri de cap. S-a plecat de la premisa ca acei „unii” ar fi mai buni.

Vara acestui an a lasat o buna parte din judetul Bacau acoperita de mal, busteni, pietris. Inundatiile au rupt efectiv matcile apelor, au lasat oameni pe drumuri, au distrus drumuri comunale si judetene.

Pentru ca istoria sa nu se mai repete (desi muntele ramas chel nu va avea cum sa tina piept nici macar unei banele ploicele de vara) statul grijuliu a hotarat ca ar fi cazul sa investeasca niste fonduri in refacerea punctelor distruse de inundatii, dar si in lucrari care sa previna inundatiile (fel si fel de canale de captare si redirijare a apelor).

Toate lucrarile care urmeaza a fi facute se vor ridica la valoarea de aproximativ 56 de miliarde de lei pentru judetul Bacau. Suma, care nu este inca batuta in cuie, va fi atrasa din mai multe institutii, dupa cum explica Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacau: „o parte din fonduri va fi atrasa de la Ministerul Mediului, o alta de la Silvic, de la Consiliul Judetean Bacau.

Fondurile vor fi dirijate pe doua capitole – atat pentru partea tehnica, dar si pentru partea de executie”.

Cine va desena

Daca inca nu se stie cine va fi executantul lucrarii, de partea tehnica se va ocupa Aurel Constantin Ilie, fostul consilier de taina al presedintelui Ion Iliescu, fost deputat din partea PSD ales de maramureseni.

Ilie conduce la ora actuala o firma bucuresteana – SC Aquaproiect – prin aceasta obtinand prin atribuire directa de la Ministerul Apelor lucrarea de proiectare a constructiilor ce urmeaza a fi facute pe Valea Muntelui.

Valoarea totala a proiectului nu se cunoaste, urmand ca cifrele sa se stabileasca, iar apoi sa se faca publice in sedinta de Guvern care va avea loc in cursul saptamanii acesteia.

Dar cartile sunt deja facute, iar banii care urmeaza a fi incasati sunt destul de frumosi, dat fiind ca, in general, o lucrare de proiectare se ridica la o valoare de 10 procente din costul lucrarii efectuate de constructori. Adica cel putin 5,8 miliarde de lei.

Surse din cadrul Directiei Apelor Siret sustin ca lucrarea de proiectare va dura cel mult o luna, deoarece exista interesul ca lucrurile sa fie miscate cat mai repede, pentru ca influentele inca sa se resimta, fara sa existe riscul ca lucrarea sa fie redirijata.

Voinicul din poveste

Aquaproiect SA este o firma care a prins mai multe lucrari din bani publici, dupa cum s-a demonstrat in presa centrala. Chiar si unul dintre proiectele de alimentare cu apa a municipiului Bacau, comandat de fostul primar Dumitru Sechelariu, a fost executat tot de firma Aquaproiect, pentru ca in cele din urma sa fie platit fara a fi pus in aplicare.

Aurel Constantin Ilie a indeplinit mai multe functii fiind, pe rand, ambasador al Romaniei in Rusia, ministru al Apelor Romane, membru in Consiliul National al Apelor. Conform cotidianului „Curentul”, „Stadiu (ministru secretar de stat, n.r.) si Ilie sunt «tovarasi» de ani de zile si in acelasi timp protejati ai presedintelui Iliescu.

Chiar daca Aurel Constantin Ilie a plecat din fruntea institutiei (Apele Romane), actualul ministru Speranta Ianculescu nu misca nimic fara stirea acestuia”. Cu alte cuvinte, fostul deputat PSD de Maramures controleaza suficient de bine Ministerul Apelor.

Vechile cunostinte se pare ca i-au fost folositoare si acum fostului ministru, care a reusit sa-si treaca in agenda de lucru o lucrare de miliarde pe meleagurile bacauane.

In ce consta munca proiectantilor

• ridicari topografice;

• dimensionarea lucrarilor in functie de clasa de importanta, conform stasului 4273/ 1983;

• fixarea debitelor de calcul si de verificare in metri cubi pe secunda rezultate din studiile hidrologice;

• proiectarea propriu-zisa, care va cuprinde lucrari de aparare a malurilor, regularizari de diguri etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro