Sari direct la conținut

Este tot mai lung drumul până la lansare – NASA ar putea face următoarea încercare cu racheta SLS pe la jumătatea lui noiembrie

HotNews.ro
Racheta SLS din misiunea Artemis 1, Foto: NASA
Racheta SLS din misiunea Artemis 1, Foto: NASA

NASA a dus la adăpost, în hangar, uriașa rachetă SLS din misiunea Artemis 1, pentru a o feri de uraganul Ian. La doar câteva ore s-a petrecut un incendiu în clădirea Vehicle Assembly Building, dar nu pare nimic grav. Însă, în condițiile date, pare greu de crezut că este posibilă o încercare de trimitere către Lună a capsulei Orion mai repede de 12 noiembrie.

Pe 27 septembrie ar fi trebuit făcută o nouă încercare, iar data de rezervă era 2 octombrie, dar din cauza uraganului Ian aceste planuri nu aveau cum să mai stea în picioare.

Racheta a fost dusă la adăpost, în hangar, pentru a fi ferită de vânturile puternice care o puteau distruge. În hangar va trebui să stea ceva timp, mai multe consumabile vor trebui înlocuite și este tare greu de crezut că o lansare ar putea să se concretizeze în septembrie.

Mai realistă pare „fereastra” care se deschide pe 12 noiembrie.

NASA vorbește despre nevoia de a schimba așa-numiții „limited life items” (articole care au durată de viață limitată). Unele componente trebuie verificate periodic, altele trebuie înlocuite (cum ar fi unele baterii de la sisteme esențiale). Trebuie verificate în detaliu și rezervoarele de combustibil.

Racheta a stat mai bine de o lună în aer liber.

Cei de la NASA au repetat că nu se vor grăbi și nu vor risca până când nu va fi totul în regulă. Misiunea are 5 ani întârziere și a depășit costurile cu multe miliarde de dolari.

Surse: phys.org, CNBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro