Sari direct la conținut

10 alimente care s-au scumpit îngrijorător / Trucuri care te ajută să economisești în timp ce ești la supermarket

HotNews.ro
Alimente, Foto: Dreamstime.com
Alimente, Foto: Dreamstime.com

​Ca să se apere de inflație, Constantin Apreotesei și-a schimbat radical locul de unde își face cumpărăturile. Nu mai merge la magazinul din colț, unde alimentele sunt mai scumpe decât în hypermarketuri, ci a ales discounterii și mărcile private.

Acum un an nici nu mă gândeam să calc pe-acolo. Dar cu scumpirile astea nu mai știi cum să te descurci, admite Constantin, tată a 3 copii de vârstă școlară.

E drept, fiecare resimte altfel inflația, în funcție de alimentele preferate pe care le consumă. În august 2022, dacă îți plăceau cartofii prăjiți în ulei, plăteai scump pentru a-ți satisface pofta culinară. Față de august 2021, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, iar uleiul cu aproape tot atât.

Voiai s-o pui de mămăligă? Mălaiul s-a scumpit cu aproape 35%, așa că mai bine abține-te.

Mai jos, lista cu primele 10 alimente în topul scumpirilor:

Pe măsură ce inflația atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani; untul, ouăle sau carnea de porc, toate s-au scumpit foarte mult.

În nici 4 ani, unele produse și-au dublat practic prețul.

De asemenea, prețurile materiilor prime au crescut foarte mult. La soia, creșterea e de 250%. La grâu și floarea soarelui, aproape tot pe-acolo. Până și păstăile s-au scumpit cu aproape 220%.

E drept, doar 5% – 10% din costul unei franzele luate dintr-un magazin alimentar reflectă prețul grâului. Diferența e dată de costurile de procesare, transport, forță de muncă și energie și toate celelalte.

La materii prime, prețurile au fost foarte afectate de războiul din Ucraina.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari producători mondiali de cereale – împreună reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Produsele care utilizează cereale în componența lor (direct sau indirect) – pâinea, dar și carnea animalelor care se hrănesc cu cereale, (puii de pildă) vor fi direct afectate.

Întrucât puii cresc repede, transmiterea scumpirii cerealelor în prețul cărnii de pui se face rapid- în circa o lună- o lună și jumătate. Prețul energiei și a combustibililor contribuie și ele la creșterea prețului la raft.

De asemenea, prețurile la îngrășăminte s-au triplat față de anul trecut, nemaivorbind de foliile pentru ambalaje sau ambalajele din plastic, al căror preț a crescut forte mult.

Cum să economisesc în timp ce fac cumpărături

Există nenumărate sfaturi pe care site-urile de specialitate le dau. Reluăm câteva dintre aceste sfaturi:

Fă-ți o listă de cumpărături și nu te abate de la ea

Când mergi fără listă, ai tentația de a-ți umple coșul mult mai repede cu tot felul de alimente de care nu ai neapărată nevoie. Planificați-vă mesele pentru săptămâna următoare și notați cu atenție ce ingrediente aveți nevoie pentru a le pregăti. Odată făcută lista, cumpărați numai articolele trecute acolo și evitați cumpărările impulsive.

Mâncați înainte de a vă face cumpărăturile

Când ți-e foame și intri într-un magazin plin cu alimente, există o mare probabilitate să-ți umpli coșul cu achiziții inutile și costisitoare care te atrag mai mult decât e cazul. Sau decât ți-ar permite bugetul. Pentru a vă reduce costurile, mâncați mai întâi și faceți cumpărăturile cu stomacul plin.

Mergeți cu soțul/soția la cumpărături și lăsați copiii acasă

Copiii flămânzi, obosiți și nervoși măresc timpul necesar pentru a-ți face cumpărăturile. Fiecare minut suplimentar pe care îl petreci în magazin crește probabilitatea ca tu să cumperi mai mult, inclusiv jucării și gustări menite să țină copiii liniștiți în timp ce încerci să te concentrezi pe găsirea unor chilipiruri.

Privește în jos

Magazinele plasează adesea cele mai scumpe articole la nivelul ochilor. Pentru a găsi articole mai puțin costisitoare, priviți în jos.

Plătiți în numerar

Când cumpărați cu cardul, sunteți mai puțin sensibili la banii care se evaporă la casa de marcat. Plătiți în numerar atunci când faceți cumpărături și țineți-vă cardul acasă când ieșiți la shopping.

Sursa sfaturilor

Credit foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro