Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 967: Zelenski și-a prezentat „planul victoriei” la Bruxelles / Trump a dat vina pe liderul ucrainean pentru începerea războiului cu Rusia / Moscova atacă regiuni din apropierea liniei frontului cu drone

Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski și-a prezintat joi „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles.

Evenimentele de joi, ziua 967 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Donald Trump l-a acuzat joi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a contribuit la declanșarea războiului cu Rusia, un comentariu care sugerează, încă o dată, că cel mai probabil republicanul va schimba radical politica SUA față de Ucraina dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

Şmîhal cere creşterea ajutorului pentru operaţiunea masivă de deminare necesară în Ucraina

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a făcut apel joi, în Elveţia, la creşterea ajutorului pentru curăţarea minelor antiterestre şi a bombelor neexplodate care acoperă până la un sfert din suprafaţa ţării sale, Ucraina devenind astfel cea mai minată ţară din lume, scrie Reuters.

Elveţia, care oferă suport financiar în acest sens, găzduieşte săptămâna aceasta la Lausanne o conferinţă la care participă oficiali din circa 50 de ţări şi care urmăreşte obţinerea de sprijin pentru deminarea Ucrainei, costul estimat fiind de 34,6 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

Deminarea este considerată o cerinţă esenţială pentru stimularea producţiei agricole şi pentru întoarcerea milioanelor de ucraineni care au fugit de la invazia rusă din februarie 2022. Deja 399 de civili au fost ucişi de minele terestre şi 915 au fost răniţi, potrivit observatorilor ONU pentru drepturile omului.

„Amploarea acestei provocări este cu adevărat uriaşă”, a declarat prim-ministrul ucrainean la întâlnirea din oraşul Lausanne. „Facem apel la întreaga lume civilizată să sporească sprijinul pentru Ucraina în domeniul deminării”, a mai spus Șmîhal, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că strategia naţională ucraineană privind minele vizează debarasarea ţării până în 2033, dar este nevoie de ajutor, în special pentru pregătirea a 10.000 de genişti şi utilaje care pot curăţa terenul de circa 100 de ori mai rapid decât oamenii.

Ucraina a eliberat deja de mine 35.000 de kilometri pătraţi de la începutul războiului, a declarat presei prim viceprim-ministrul Iulia Sviridenko.

Unele teritorii ale Ucrainei de lângă linia frontului nu sunt încă eligibile pentru deminare umanitară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat joi „planul victoriei” Uniunii Europene și NATO, însă acest a fost primit cu reticență, relatează Reuters. Deși liderul ucrainean a primit promisiuni că ajutorul militar va continua, o invitație imediată pentru aderarea la NATO nu a venit.

La sediul NATO, secretarul general Mark Rutte l-a asigurat pe Zelenski că Ucraina se va alătura alianței militare occidentale – reiterând un angajament de lungă durată – dar nu a asprijinit apelul pentru o invitație imediată.

Autoritățile ruse de punere în aplicare a legii au plasat-o în arest la domiciliu pe soția cunoscutului politician de opoziție Leonid Gozman, un critic al războiului din Ucraina care trăiește în exil, sub acuzația de trafic de bunuri culturale din Rusia în Italia, scrie joi presa rusă independentă, potrivit The Moscow Times.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că ţara sa ar trebui să participe la orice discuţii despre soluţionarea crizei din Ucraina, anunță agenţia de presă rusă TASS, potrivit Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a declarat „speriat” de „Planul Victoriei” prezentat de Volodimir Zelenski cu o zi înainte și și-a anunțat intenția de a promova ideea discuțiilor UE cu Rusia, relatează Ukrainska Pravda și News.ro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, că Ucraina are nevoie de aderarea la NATO pentru protecție, citând drept exemplu garanțiile eșuate primite în trecut, prin Memorandumul de la Budapesta, când Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său, relatează publicația ucraineană Hromadske.

Membrii NATO nu își vor pierde voința comună de a sprijini Ucraina, iar președintele rus Vladimir Putin ar greși să creadă altfel, a mai declarat joi șeful alianței, Mark Rutte.

„Ucraina va fi membră a NATO, nu există nicio îndoială și până când se va întâmpla asta ne vom asigura că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a învinge”.

NATO lucrează pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de alianță, a declarat joi secretarul general al acesteia, Mark Rutte, adăugând că este esențial ca NATO să continue să ofere țării ajutor militar, relatează Reuters.

„NATO lucrează cu Ucraina, aducându-vă din ce în ce mai aproape de alianță”, a spus el în timpul unei conferințe de presă alături de președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat joi, într-un discurs susținut la Chatham House, că este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie The Kyiv Independent.

Ministrul forţelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a anunţat miercuri testarea cu succes a primei „muniţii franceze pilotate de la distanţă”, o dronă kamikaze numită Colibri.

Companiile străine care vor să părăsească Rusia vor fi forțate să acorde un discount de „exit” mai mare pentru a primi aprobarea să își vândă afacerile din țară. Va fi crescută de asemenea și „contribuția voluntară” către Trezoreria de stat de la Moscova.

Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați din diferite categorii de forțe și specializări pentru a se alătura războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a afirmat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Armatele statelor membre NATO continuă să se bazeze pe principii de securitate și arme „moștenite din epoca Războiului din Coreea”, care nu sunt relevante în războaiele moderne, a declarat joi fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, potrivit The Kyiv Independent.

Marile publicații internaționale precum New York Times sau Politico se uită cu atenție la alegerile prezidențiale și referendumul pro-european de duminică din Republica Moldova, observând eforturile majore făcute de Rusia și de aliații ei pentru a influența rezultatele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află joi la Bruxelles pentru a-şi apăra planul „pentru victorie” în faţa celor 27 de lideri europeni şi a celor 32 de miniştri ai apărării din NATO, într-un moment în care ţara sa se află într-o situaţie dificilă pe câmpul de luptă, relatează AFP și News.ro.

Invitat de noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu miniştrii apărării din cele 32 de ţări ale Alianţei, reuniţi în capitala Belgiei. De asemenea, el a fost invitat la un summit cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene.

„Ne îndreptăm spre Bruxelles (…) Voi prezenta planul de victorie, instrumentul nostru pentru a forţa Rusia să facă pace. Trebuie să ducem acest război spre un sfârşit just”, a declarat el joi, cu puţin timp înainte de plecare.

După ce şi-a apărat deja planul la Washington, Londra, Paris, Berlin şi Roma, preşedintele ucrainean a dezvăluit miercuri în faţa parlamentului de la Kiev liniile generale ale concepţiei sale pentru pace.

Ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei de către Occident, desfăşurarea pe teritoriul ucrainean a armelor de descurajare non-nucleară se numără printre punctele propuse. Până în prezent, niciuna dintre aceste cereri nu a fost susţinută de aliaţi, care se reunesc la nivel ministerial timp de două zile în capitala Belgiei.

Planul prezentat de Zelenski prevede, de asemenea, o invitaţie adresată Kievului de a adera la NATO, singura garanţie reală de securitate pentru ţara sa, potrivit preşedintelui ucrainean. Dar şi aici va fi nevoie de răbdare. Miercuri, Mark Rutte nu a făcut decât să reitereze caracterul „ireversibil” al drumului Ucrainei către NATO.

Letonia susține „planul de victorie” prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi ministrul leton al apărării Andris Spruds reporterilor, adăugând că poliția aeriană NATO din statele baltice trebuie îmbunătățită, transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că a discutat despre arme cu rază lungă de acțiune, livrarea pachetelor de ajutor și implementarea unui plan de victorie în timpul unui apel telefonic cu președintele american Joe Biden, informează Reuters.

„Am vorbit despre arme cu rază lungă de acțiune, despre întâlnirea Ramstein în câteva săptămâni. Am vorbit și despre modul în care echipele noastre vor lucra la punctele planului de victorie”, a spus Zelenski într-un videoclip publiat pe Telegram.

Forțele Moscovei au atacat în timpul nopții infrastructura energetică din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vaitali Kim, scrie Reuters.

Oficialul a precizat că atacul a întrerupt furnizarea de energie electrică și nu au fost victime.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că resturi de drone au căzut pe terenul unei grădinițe din capitală.

Autoritățile din Kiev și din regiunea înconjurătoare nu au raportat nicio daune aduse infrastructurii critice sau victime în urma atacului.

Autoritățile regionale din nord-estul regiunii Sumî au declarat că un atac cu dronă a provocat un incendiu la o clădire administrativă și a avariat două mașini.

Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești ale unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters.

Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus.

Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de miercuri, ziua 966 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro