Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 967: Zelenski își apără „planul de victorie” la Bruxelles / Moscova atacă regiuni din apropierea liniei frontului cu drone / Kievul, ajutor consistent din partea SUA

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski este așteptat joi să prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles.

Evenimentele de joi, ziua 967 a războiului din Ucraina, LIVE:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află joi la Bruxelles pentru a-şi apăra planul „pentru victorie” în faţa celor 27 de lideri europeni şi a celor 32 de miniştri ai apărării din NATO, într-un moment în care ţara sa se află într-o situaţie dificilă pe câmpul de luptă, relatează AFP și News.ro.

Invitat de noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu miniştrii apărării din cele 32 de ţări ale Alianţei, reuniţi în capitala Belgiei. De asemenea, el a fost invitat la un summit cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene.

„Ne îndreptăm spre Bruxelles (…) Voi prezenta planul de victorie, instrumentul nostru pentru a forţa Rusia să facă pace. Trebuie să ducem acest război spre un sfârşit just”, a declarat el joi, cu puţin timp înainte de plecare.

După ce şi-a apărat deja planul la Washington, Londra, Paris, Berlin şi Roma, preşedintele ucrainean a dezvăluit miercuri în faţa parlamentului de la Kiev liniile generale ale concepţiei sale pentru pace.

Ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei de către Occident, desfăşurarea pe teritoriul ucrainean a armelor de descurajare non-nucleară se numără printre punctele propuse. Până în prezent, niciuna dintre aceste cereri nu a fost susţinută de aliaţi, care se reunesc la nivel ministerial timp de două zile în capitala Belgiei.

Planul prezentat de Zelenski prevede, de asemenea, o invitaţie adresată Kievului de a adera la NATO, singura garanţie reală de securitate pentru ţara sa, potrivit preşedintelui ucrainean. Dar şi aici va fi nevoie de răbdare. Miercuri, Mark Rutte nu a făcut decât să reitereze caracterul „ireversibil” al drumului Ucrainei către NATO.

Letonia susține „planul de victorie” prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi ministrul leton al apărării Andris Spruds reporterilor, adăugând că poliția aeriană NATO din statele baltice trebuie îmbunătățită, transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că a discutat despre arme cu rază lungă de acțiune, livrarea pachetelor de ajutor și implementarea unui plan de victorie în timpul unui apel telefonic cu președintele american Joe Biden, informează Reuters.

„Am vorbit despre arme cu rază lungă de acțiune, despre întâlnirea Ramstein în câteva săptămâni. Am vorbit și despre modul în care echipele noastre vor lucra la punctele planului de victorie”, a spus Zelenski într-un videoclip publiat pe Telegram.

Forțele Moscovei au atacat în timpul nopții infrastructura energetică din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vaitali Kim, scrie Reuters.

Oficialul a precizat că atacul a întrerupt furnizarea de energie electrică și nu au fost victime.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că resturi de drone au căzut pe terenul unei grădinițe din capitală.

Autoritățile din Kiev și din regiunea înconjurătoare nu au raportat nicio daune aduse infrastructurii critice sau victime în urma atacului.

Autoritățile regionale din nord-estul regiunii Sumî au declarat că un atac cu dronă a provocat un incendiu la o clădire administrativă și a avariat două mașini.

Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești ale unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters.

Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus.

Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de miercuri, ziua 966 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro