Sari direct la conținut

Agenția Spațială Europeană va angaja pentru prima dată un astronaut cu dizabilitate: ”Spațiul este pentru toată lumea”

HotNews.ro
Astronauti de la Agentia Spatiala Europeana, Foto: ESA
Astronauti de la Agentia Spatiala Europeana, Foto: ESA

Agenția Spațială Europeană speră să angajeze și să lanseze în spațiu primul astronaut cu o dizabilitate fizică, în timp ce mai multe sute de persoane cu o dizabilitate au aplicat pentru acest rol, a spus vineri șeful ESA pentru Reuters.

ESA tocmai a închis ultimul apel de recrutare pentru astronauți și s-au înscris peste 22.000 de persoane, a spus Aschbacher.

„Am dori să lansăm un astronaut cu dizabilități, ceea ce ar fi pentru prima dată”, a adăugat austriacul. „Dar mă bucur și pentru ESA, deoarece arată că spațiul este pentru toată lumea și asta aș vrea să transmit”.

ESA, a cărui rachetă Ariane a dominat cândva piața lansărilor comerciale de sateliți, se confruntă cu o concurență din ce în ce mai acerbă din partea Blue Origin al lui Jeff Bezos și SpaceX al lui Elon Musk.

Fondatorul Amazon, Bezos, speră ca luna viitoare să devină primul om care să meargă în spațiu cu propria rachetă, subliniind rolul în creștere pe care îl joacă miliardarii tehnologici într-un domeniu care a fost cândva dominat de agențiile publice.

„Spațiul se dezvoltă extrem de rapid și dacă nu ajungem din urmă cu acest tren, rămânem în urmă”, a adăugat el, subliniind planurile de a remodela agenția mai mult ca un actor antreprenorial gata să lucreze cu investitori pentru a ajuta la creșterea start-up-urilor europene, iar asta ar putea rivaliza într-o bună zi cu cei din Silicon Valley.

Provocările sunt imense: bugetul ESA de 7 miliarde de euro este o treime din cel al NASA, în timp ce cele șapte sau opt lansări pe an nu se compară cu cele 40 efectuate de Statele Unite.

ESA a promis să dezvolte tehnologii pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități pot juca un rol complet.

Apelul de anul acesta de recrutare a atras de trei ori mai mult decât acum un deceniu, când doar 8.000 de persoane au aplicat pentru un astfel de job.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro