Ajutor pentru asigurători, după reducerea prețurilor RCA la camioane: Scade la jumătate contribuția permanentă la FGA pentru plata falimentelor – Act în Monitorul Oficial
Contribuția permanentă virată lunar de asigurătorii RCA la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru plata despăgubirilor asigurătorilor în faliment va fi redusă la jumătate de la 1 martie 2024, potrivit unei norme ASF, publicate marți în Monitorul Oficial.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.
Sunt două tipuri de contribuții pe care asigurătorii sunt obligați să le vireze la FGA din volumul de prime brute încasate lunar din vânzarile de asigurări generale (dominate de RCA):
- contribuții permanente, bani care nu se mai restituie asigurătorilor
- contribuții speciale, bani care se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilităţile FGA sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări şi pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de lege.
Asigurătorii sunt obligați în prezent să plătească către FGA o contribuție permanentă de 4% și o contribuție specială de 3% pentru asigurări generale, dar de la 1 martie vor avea o cotă de contribuție permanentă de 2% și o cotă de contribuție specială de 5%.
Cu alte cuvinte, asigurătorii vor vira lunar aceiași bani către FGA și de la 1 martie 2024, doar că suma de bani virată permanent și care nu se mai restituie a scăzut la jumătate.
Măsura adoptată de ASF a fost cerută de asigurători pentru a suporta impactul negativ al reducerii prețurilor RCA la camioane, dar și pentru a reduce „povara financiară semnificativă” a plafonării tarifelor RCA care durează din luna aprilie 2023.
De notat că în ciuda plafonării introduse în aprilie 2023, prețurile RCA au crescut în primele nouă luni ale anului trecut, prima medie anualizată fiind de 1.209 lei, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului 2022, arată cele mai recente date ASF. În aceeași perioadă, dauna medie a crescut cu 12% până la 10.750 de lei.
Citește: