Sari direct la conținut

​​ANIMATIE VIDEO Fata ascunsa a Lunii, vazuta in timp ce satelitul natural trece prin fata Pamantului

HotNews.ro
Fata ascunsa a Lunii, Foto: NASA/NOAA
Fata ascunsa a Lunii, Foto: NASA/NOAA

Agentia Spatiala Americana a facut publice imagini realizate de o sonda spatiala in care poate fi vazuta fata ascunsa a Lunii, in timp ce satelitul natural trece prin fata Pamantului, scrie The Guardian.

Seria de imagini realizate de telescopul NASA Deep Space Climate Observatory arata imagini cu cealalta parte a Lunii, cunoscuta drept „fata ascunsa”, in timp ce trece prin fata partii insorite a Pamantului.

Imaginile realizate pe 16 iulie arata Luna deplasandu-se prin fata Pamantului de-a lungul Oceanului Pacific catre America de Nord. Fata sa indepartata apare in detaliu, datorita faptului ca este luminata de Soare, dezvaluind un crater si o campie intinsa numita Mare Moscoviense (in traducere „Marea Moscovei”).

Observatorii de pe Terra vad doar o parte a Lunii, ca urmare a unui un fenomen numit rotatie sincrona sau blocare in rezonanta, cealalta parte fiind cunoscuta drept „fata ascunsa a Lunii”. Rotatia sincrona se produce atunci cand obiectul astronomic poseda o perioada de rotatie egala cu perioada sa de revolutie, in cazul Lunii aceasta fiind de 27,3217 zile.

Telescopul NASA, a carui misiune primara este monitorizarea vanturilor solare, va realiza de doua ori pe an imagini cu fata indepartata a Lunii, care nu a fost vazuta de umanitate pana la misiunea sovietica in spatiu din 1959.

„Este surprinzator cat de luminos este Pamantului prin comparatie cu Luna”, a declarat Adam Szabo, om de stiinte la Goddard Space Flight Center al NASA. „Comparativ cu Luna, planeta noastra este un obiect cu adevarat stralucitor in spatiul intunecat”.

Profesorul asociat Michael Brown, astronom la Universitatea Monash, arata ca imaginile cu fata ascunsa a Lunii sunt „captivante”:

„Este neobisnuit pentru ca ai nevoie de o sonda spatiala care sa treaca de Luna pentru a obtine o imagine ca aceasta. A fost realizata de la circa 1,6 milioane kilometri distanta de Terra. Nu avem, in mod normal, o astfel de perspectiva.

Datorita misiunii sale, aceasta sonda spatiala se afla intr-o pozitie numai buna, direct pe directia Pamantului iluminat, ceea ce inseamna ca vede si o Luna complet iluminata. Ai o perspectiva complet noua asupra Lunii. Arata foarte diferit de partea pe care o vedem de pe Terra.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro