Astronomii au elucidat misterul luminozității lui Betelgeuse, giganta roșie care se apropie de sfârșitul vieții
Betelgeuse, o stea strălucitoare din constelația Orion vizibilă cu ochiul liber, a devenit o enigmă pentru oamenii de știință de la sfârșitul lui 2019, relatează CNN.
Giganta roșie, o stea în ultimele etape ale vieții sale, a trecut prin două scăderi semnificative ale luminozității sale, evenimente care i-au făcut pe unii astronomi să creadă că aceasta se apropie de sfârșit și ar putea exploda într-o supernovă – fenomen observat pentru ultima dată în Calea Lactee în secolul XVII.
Însă oamenii de știință cred acum că aceste evenimente de întunecare au avut loc din cauza unor nori de praf.
Noi imagini ale suprafeței stelei arată clar cum s-a schimbat luminozitatea acesteia, ajutându-i pe astronomi să înțeleagă pe deplin ce a cauzat ceea ce ei descriu drept „marea întunecare”.
„Am văzut pentru prima dată înfățișarea unei stele schimbându-se în decurs de săptămâni”, afirmă Miguel Montargès, cercetător la Observatorul din Paris și la Institutul pentru Astronomie din Leuven, Belgia.
Noile imagini, parte a unui studiu publicat miercuri în revista Nature, au fost făcute între ianuarie și martie 2020 folosind Telescopul Foarte Mare al Observatorului European Austral (ESO) din Deșertul Atacama, Chile.
Împreună cu fotografii făcute anterior între ianuarie și decembrie 2019, imaginile arată clar modul în care suprafața stelei s-a schimbat și întunecat de-a lungul timpului, în special în emisfera sa sudică.
FOTO: European Souther Observatory
Praf cosmic
Suprafața lui Betelgeuse se modifică regulat din cauza unor bule uriașe de gaz care se depasează, umflă și micșorează în interiorul stelei, echipa de cercetători concluzionând o astfel de bulă a scăpat din stea și apoi s-a îndepărtat de ea înainte de observarea scăderii în luminozitate.
O porțiune din suprafața stelei s-a răcit la scurt timp după eliberarea acestei bule, scăderea de temperatură fiind suficientă pentru ca elementele mai grele, ca de exemplu siliciul, din gaz să se condenseze în praf solid care a obstrucționat observațiile.
Studiul publicat miercuri arată că praful se poate forma foarte rapid și aproape de suprafața stelei.
„Am observat direct formarea așa numitului praf cosmic”, a declarat Montargès.
„Praful emis de stele reci evoluate, ca eliberarea pe care tocmai am văzut-o, ar putea ajunge cărămizile de construire a planetelor terestre și a vieții”, a adăugat Emily Cannon, doctorand la Institutul de Astronomie din Leuven și cercetătoare implicată în studiu.
Luminozitatea lui Betelgeuse a revenit la normal până în aprilie 2020 după ce norul de praf s-a îndepărtat suficient de stea.
Citește mai multe despre fascinanta stea Betelgeuse aici: