Sari direct la conținut

Care sunt preturile de pornire in licitatia pentru servicii telecom pe 10 ani in banda 3,4-3,8 GHz, unde in prezent au licente Orange, Vodafone, UPC, SNR si 2K Telecom

HotNews.ro
Smartphone, Foto: (c)iStock.com/TommL
Smartphone, Foto: (c)iStock.com/TommL

Autoritatea de reglementare in comunicatii a anuntat, miercuri, ca au fost stabilite detaliile licitatiei pentru utilizarea frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz, acolo unde in prezent au licente Orange, Vodafone, UPC, SNR si 2K Telecom, si in care operatorii castigatori vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet de banda larga pe suport radio, pentru o perioada de 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2016. Pretul de pornire pentru blocurile din banda 3,4 – 3,6 GHz este de 370.000 de euro si de 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 – 3,8 GHz.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri ca a agreat in cadrul Consiliului Consultativ atat modalitatea de organizare, cat si caietul de sarcini pentru procedura de selectie competitiva pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz. In aceste benzi, castigatorii vor putea furniza la nivel national, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga. Totodata, Autoritatea a adoptat o serie de modificari privind tariful anual de utilizare a spectrului radio pentru unele statii si retele de radiocomunicatii.

Potrivit strategiei si planului de actiune pentru implementarea sistemelor de comunicatii de banda larga la nivel national in banda 3400 – 3800 MHz, adoptate anterior de autoritate, ANCOM va organiza pana la finalul acestui an o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, in cadrul careia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2×5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 – 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc de frecvente din cele doua benzi este egal cu valoarea minimala a taxei de licenta stabilite prin hotararea Guvernului aprobata in 26 august 2015, mai exact 370.000 euro pentru blocurile din banda 3,4 – 3,6 GHz, respectiv 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 – 3,8 GHz.

Potrivit deciziei adoptate de Autoritate, fiecare operator care va dori sa participe la licitatie va depune o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri de frecvente pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare din cele doua benzi disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta pe anumite benzi, daca cererea este mai mica decat oferta sau daca oferta este similara cu cererea. In cadrul etapei de licitatie, in functie de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum si o runda de alocare pentru stabilirea repartizarii in banda a blocurilor de frecvente castigate de fiecare ofertant. Toate ofertele facute in rundele primare si primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvente, astfel incat o oferta depusa intr-o runda poate fi castigatoare numai in integralitate, iar un ofertant nu poate castiga un bloc de frecvente pentru care nu a depus o oferta.

Titularii drepturilor de utilizare a blocurilor de frecvente adjudecate in urma procedurii de selectie vor avea obligatia de a pune in functiune, oriunde pe teritoriul national, 25 de statii de baza dupa un an de la intrarea in vigoare a licentei, 50 de statii dupa doi ani si 100 de statii de baza dupa patru ani de la intrarea in vigoare a licentei.

Tot in cadrul sedintei Consiliului Consultativ, ANCOM a agreat cu industria o serie de modificari privind tariful de utilizare a spectrului radio, inclusiv in cazul tarifului datorat pentru retele publice de comunicatii de banda larga in banda 3400-3800 MHz. Astfel, furnizorii vor plati pentru utilizarea unui bloc de frecvente pereche de 5 MHz alocat la nivel national in banda 3400-3600 MHz un tarif de 72.000 euro/bloc, respectiv 36.000 euro/bloc pentru un bloc de frecvente nepereche de 5 MHz alocat la nivel national in banda 3600-3800 MHz. Tariful a fost determinat in mod proportional cu cuantumul tarifului existent in aceste benzi pentru blocuri de 2×7 MHz in banda 3,4-3,6 GHz, respectiv pentru blocuri de 2×28 MHz in banda 3,6-3,8 GHz, si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, odata cu noile licente.

In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro