Sari direct la conținut

Ce putem vedea pe cerul nopții în februarie, de la Lună până la steaua Sirius

HotNews.ro
Luna pe cerul noptii, Foto: Fotosutra, Dreamstime.com
Luna pe cerul noptii, Foto: Fotosutra, Dreamstime.com

În februarie Marte poate fi văzut pe cerul de seară, dar nu este la fel de strălucitoare precum toamna trecută, iar Mercur este pe cerul de dimineață, răsărind împreună cu Saturn. După data de 20 februarie, tot la ora 7 dimineața se poate vedea și Jupiter, care este mult mai strălucitor decât Saturn sau Mercur, se arată în calendarul publicat de observatorul astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Cea mai strălucitoare stea care poate fi văzută este Sirius care emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină, distanță mică față de alte stele de pe cer.

Luna în februarie 2021

Ultimul Pătrar se produce pe 4 februarie, la ora 19:42. Luna poate fi văzută în a doua jumătate a nopții, răsărind după ora 24.

Lună Nouă se produce pe 11 februarie, la ora 21:21. Luna nu poate fi văzută.

Începând cu data de 13 februarie Luna începe să se vadă pe cerul de seară.

Pe 19 februarie se produce faza de Primul Pătrar la ora 20:48. Luna se vede pe cerul de seară

Lună Plină se produce pe data de 27 februarie, la ora 10:18. Între 26 februarie și 1 martie Luna va părea plină.

Mersul planetelor vizibile cu ochiul liber în februarie 2021

Seara se vede Marte, iar dimineața, înainte de răsăritul Soarelui, sunt pe cer trei planete: Saturn, Mercur și Jupiter.

Marte își începe călătoria aparentă spre Pleiade. Chiar dacă nu este cel mai strălucitor obiect de pe cerul de seara, planeta Marte poate fi găsită destul de ușor. Priviți înspre sud-vest, sus pe cer, până când găsiți o stea gălbui, destul de strălucitoare, care nu pâlpâie. În dreapta ei se află două stele una sub alta, iar în stânga sus un grup de stele foarte apropiate una de alta, Pleiadele.

În fiecare zi, din cauza mișcării Pământului în jurul Soarelui, Marte se va afla mai la stânga, deplasându-se destul de repede. Veți vedea zilnic cum planeta se apropie din ce în ce mai mult de Pleiade, zonă în care va ajunge la începutul lui martie.

Planeta se îndepărtează de Pământ, fiind cu 70.000.000 de km mai departe pe 1 martie decât pe 1 februarie. Strălucirea scade și diametrul aparent la fel, fiind destul de greu de văzut prin telescop.

Luna se află în preajma planetei în serile de 18 și 19 februarie.

După ce timp de o lună nu s-a mai putut vedea, Saturn iese din razele Soarelui începând cu mijlocul lunii februarie. Răsare cu 45 de minute înainte de Soare și poate fi văzut cu greu în crepuscul, înspre sud-vest, în jurul orei 7 dimineața.

Chiar dacă este greu de observat, în fiecare zi răsare mai devreme și poate fi văzut mai ușor în luna martie.

Deasupra planetei se văd două stele din constelația Capricornus, iar în stânga, de pe 15 februarie până la sfârșitul lunii, planeta Mercur.

Mercur este și el pe cerul de dimineață, răsărind împreună cu Saturn, cu toate că nu se află chiar în același loc pe cer. Găsiți planeta la stânga lui Saturn, nu foarte departe, totuși. Până pe 20 februarie Mercur va fi mai puțin strălucitor decât Saturn, dar după acea zi îl va întrece ca strălucire.

După data de 20 februarie, tot la ora 7 dimineața, se poate vedea și Jupiter, care este mult mai strălucitor decât Saturn sau Mercur.

Așadar: după data de 15 februarie, la ora 7 dimineața, înspre sud-est, se văd trei planete.

Mercur se află la conjuncție inferioară cu Soarele, adică nu se poate vedea, pe 8 februarie. Pe 10 februarie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Pământ, la perigeu, la 97 de milioane de km.

Constelații vizibile pe cerul de seară în februarie 2021

Februarie este luna când Orion se află seara la cea mai înaltă poziție pe cer, la culminație. Strălucitoarea stea Sirius se află la stânga jos de Orion. Sirius este foarte strălucitoare din două motive: emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este foarte apropiată de noi, la numai 8,6 ani lumină. De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelația Canis Major (Câinele Mare). Privit pe hartă și pe cer, Canis Major pare un cățel care stă pe labele din spate, și poartă la zgardă steaua Sirius.

La stânga sus de Sirius se află o altă stea strălucitoare, Procyon, din constelația Canis Minor (Câinele Mic).

Deasupra capului, la zenit, se află steaua Capella din constelația Auriga (Vizitiul). Se afla la 42 de ani lumină depărtare și, dacă o urmariți de-a lungul timpului, veți vedea că nu apune, fiind circumpolară.

Comparați steaua Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, și veți vedea cum culorile lor sunt diferite. Betelgeuse este roși, Procyon alb-gălbuie, iar Sirius albăstruie. Diferențele de culoare ne arată diferențele de temperatura ale stelelor.

Spre nord-est întâlnim constelația Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seară. Ceea ce recunoaștem noi este de fapt o parte din constelație, șapte stele care poartă numele de „Carul Mare”. În această perioadă Carul Marte stă cu oiștea în jos.

Spre est răsare Leo (Leul) împreună cu steaua Regulus. Nu trebuie să ne speriem de regele animalelor, pentru că la vest de constelație se află un monstru marin și mai înfricoșător, Hydra (Hidra). Cea mai strălucitoare stea din constelație se numește Alphard. În limba arabă numele stelei înseamnă „cea singură”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro