Sari direct la conținut

Ce s-ar intampla daca ai atinge o gaura neagra?

HotNews.ro
O gaura neagra, Foto: Captura Youtube.com
O gaura neagra, Foto: Captura Youtube.com

O gaura neagra este etapa finala din viata unor stele supermasive. este masa de materie intunecata, masiva, care consuma tot ce poate sa absoarba, scrie IFLScience. Gaurile negre sunt atat de masive si cu un camp gravitational atat de puternic incat nici macar lumina nu poate scapa de atractia lor – acesta fiind si unul dintre motivele pentru care nu putem vedea direct o gaura neagra.

Granita din jurul gaurii negre, punctul din care lumina nu mai poate scapa, se numeste „orizontul evenimentului”.

Nicio informatie cu privire la o calatorie umana intr-o astfel de regiune a universului nu ar putea iesi dintr-o gaura neagra, astfel incat nu putem sti sigur ce anume se intampla in interiorul obiectului cosmic. Insa asta nu inseamna ca nu sunt specialisti care speculeaza cu privire la acest lucru, arata IFLScience.

Anihilare sigura

Personajul nostru fictiv ar atinge o gaura negra intinzand mana in directia si peste orizontul evenimentului gaurii negre. Din perspectiva unui observator (imaginati-va ca nava spatiala cu care a ajuns aceasta presupusa persoana in jurul gaurii negre monitorizeaza progresul in fundal), acea persoana este intinsa in jurul orizontului evenimentului gaurii negre, aratand ca ar fi fost facut din elastic.

Datorita curburii intense suferite de spatiu-timp in jurul gaurii negre, echipajul de pe nava ar vedea imaginea ca fiind intinsa.

Pe masura ce personajul nostru fictiv se intinde din ce in ce mai tare, acesta si incetineste, iar in cele din urma se opreste, fiind intins peste suprafata orizontul evenimentului.

Acest efect se numeste „spaghetificare”, o imagine finala ingrozitoare, deformata si inghetata a personajului nostru. In cele din urma va parea ca a fost anihilat de catre radiatia emisa de gaura neagra. O moarte inspaimantatoare.

Adevarata soarta

In cazul in care gaura neagra este atat de mare incat poate fi considerata o gaura neagra super-masiva , atunci orizontul evenimentului va fi de departe de gaura negra. In acest caz, din perspectiva subiectului, se intampla ceva chiar mai inspaimantator decat moartea.

Acesta nu a fost intins de-a lungul suprafetei orizontului evenimentului, nu a fost incinerat de viu, ci nu i s-a intamplat absolut nimic.

De fapt, daca ar ramane in acea zona ar putea sa traiasca, intr-un scenariu absurd in care ar avea oxigen si alimente suficiente, pana la adanci batraneti. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul sau nu este supus efectelor reale ale imensei gravitatii dintre gaura neagra si orizontul evenimentului. In schimb, pluteste in jurul gaurii negre, asa cum Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui.

Insa acest efect bland s-ar aplica doar atunci cand e vorba de o gaura negra supermasiva, astfel incat orizontul evenimentului sa se afle la o distanta foarte mare fata de gaura neagra.

In cazul in care vorbim de o gaura negra obisnuita, atunci pe masura ce personajul nostru s-ar misca catre centrul acesteia, s-ar intampla ceva mult mai dramatic. Spatiu-timpul se curbeaza atat de mult incat o persoana ar incepe sa fie influentata de fortele mareice – precum cele din oceane.

Daca s-ar misca cu picioarele inainte catre singularitate – centrul gaurii negrea – , atunci varfurile degetelor ar incepe sa se intinda inspre gaura negra la o viteza mult mai mare decat capul. Asta pentru ca fortele mareice de la picioare ar fi mai puternice decat cele din zona capului – in acest punct orice persoana ar fi sfasiata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro