Ce se poate vedea pe cerul nopții în iunie
În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, dar acoperirea Soarelui de către Luna va fi extrem de mică (2% la Satu Mare). În iunie, cea mai strălucitoare planetă de pe cerul de seară este Venus, care se vede după apusul Soarelui până la ora 22:30. Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit) dar continuă să domine cerul. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte, se arată în Calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Luna în iunie
Pe 2 iunie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 00:18.
Pe 10 iunie se produce faza de Lună Nouă, la ora 13:54. În aceeași zi are loc eclipsă parțială de Soare care poate fi văzută și dintr-o parte a țării noastre.
În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea.
Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%.
Începând cu ziua de 11 iunie Luna începe să se vadă seara pe cer.
Pe 18 iunie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 06:54.
Pe 25 iunie se produce faza de Lună Plină, la ora 05:42. În nopțile de 24, 26 și 26 iunie Luna va părea plină pentru cei care o văd cu ochiul liber.
Mersul planetelor în iunie 2021
Seara se văd Venus și Marte. După miezul nopții răsar Saturn și Jupiter. Neptun și Uranus sunt și ele pe cer noaptea dar nu se văd cu ochiul liber
Cea mai strălucitoare planetă de pe cerul de seară este Venus, care se vede după apusul Soarelui până la ora 22:30. O puteți găsi foarte ușor dacă priviți înspre locul de apus al Soarelui, la 40 de minute după apus.
Venus este foarte strălucitoare în prezent, dar strălucirea ei va crește în continuare. Se mișcă repede printre stele, începând luna la picioarele constelației Gemini și terminând-o la granița dintre Gemini și Cancer. Chiar dacă se mișcă repede pe cer, veți vedea că înălțimea planetei deasupra orizontului nu se modifică de la o seară la alta.
Luna trece prin zonă în serile de 11 și 12 iunie.
O altă planetă vizibilă seara este Marte, aflată nu departe de Venus. Strălucirea lui Marte este mult mai mică decât a lui Venus, dar chiar și așa planeta pare portocalie. Poate fi găsită plecând de la Venus și privind mai sus pe cer. În primele 10 zile de iunie Marte se va afla în stânga celor mai strălucitoare stele din Gemini, Castor și Pollux.
Pe 24 iunie planeta se va afla în dreptul unui roi stelar care se vede printr-un simplu binoclu. Roiul se numește Messier 44 și se află în constelația Cancer.
Și Marte se mișcă repede pe cer cu toate că este cu 170 de milioane de km mai departe decât Venus. Venus o va ajunge din urmă pe Marte la mijlocul lunii iulie.
După ora 1 răsar Saturn și Jupiter.
Saturn răsare primul, după miezul nopții la începutul lunii și cu două ore mai devreme la sfârșitul ei. Planeta este cel mai strălucitor obiect din zona în care se află și anume, constelația Capricornus.
Jupiter se află la stânga față de Saturn și este mult mai strălucitor. De fapt, noi considerăm că cele două planete se află în aceeași zonă de cer și vor putea fi văzute amândouă deodată. Pentru a le identifica priviți oricând în iunie înspre est, după ora 1 dimineața, și veți vedea două stele strălucitoare: Jupiter în stânga și Saturn în dreapta.
Luna trece prin zonă în serile de 27, 28, 29 și 30 iunie.
Pe cer, după ora 2 dimineața răsare și Neptun, dar acesta nu se vede cu ochiul liber.
Pe 10 iunie planeta Mercur se află în conjuncție inferioară cu Soarele, adică în dreptul acestuia. Planeta nu se poate vedea în acea perioadă dar se află la cea mai mică depărtare de noi, la doar 82 de milioane de km.
Constelații vizibile pe cerul de seară
Carul Mare a trecut de cea mai înaltă poziție pe cer (zenit) dar continuă să domine cerul. Stelele din constelație pot fi folosite pentru a găsi alte obiecte. Ultimele două din car ne arată unde se află steaua Polară, iar cele care formează oiștea ne arată unde este steaua Arcturus dar și Spica.
Constelațiile de primăvară încep să apună devreme. Leo se apropie din ce în ce mai mult de orizontul vestic, iar Corvus și Crater de cel sud-vestic. Doar coada Hidrei rămâne pe cer, șerpuind printre stele.
Dar, înspre est, răsar noi stele și constelații. Înspre sud-est se află Scorpius, urmat de Sagittarius (Săgetătorul). Înspre est și nord-est se află două „păsări”, Aquila (Vulturul) și Cygnus (Lebăda).
Virgo a trecut de meridian dar își păstrează poziția deasupra orizontului ore bune, după ce se întunecă. La est de aceasta apar Serpens Caput (Șarpele) și Ophiucus (Ofiuc). Deasupra lor se află eroul Hercule, constelație care la o primă vedere se vede ca un mic patrulater.
În nord avem Ursa Major și Ursa Minor și printre ele Dragonul (Draco). Încercați, în serile cu cer curat, să identificați toate stelele dragonului. Veți călători pe un drum întortocheat, printre patru constelații. Capul dragonului se află sub piciorul pe care îngenunchează Hercule.
„W-ul” arhicunoscut al constelației Cassiopeia se ridică pe cer după miezul nopții, semn al toamnei astrale.