Sari direct la conținut

Ce se poate vedea pe cerul nopții în martie – De la Lună, Marte și Saturn, până la un hexagon format din șase stele strălucitoare

HotNews.ro
Privind prin telescop, Foto: Allexxandar, Dreamstime.com
Privind prin telescop, Foto: Allexxandar, Dreamstime.com

În această lună Marte continuă să se depărteze de Terra și se vede tot mai slab, dar dimineața, în jurul orei 6.30 poate fi văzută planeta Jupiter care este destul de strălucitoare. Un mare hexagon, format din stele strălucitoare poate fi observat seara pe cer, cele șase fiind Sirius, Polux, Castor, Capella, Aldebaran și Rigel. Gemini este constelația lunii martie. Luna Plină se produce pe 28 martie, la ora 20:48, se spune în calendarul astronomic întocmit de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna în martie 2021

Pe 6 martie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 3:30. Luna se vede după miezul nopții.

Luna Nouă se produce în ziua de 13 martie, la ora 12:24.

Începând cu data de 15 martie Luna începe să se vadă seara pe cer.

Primul Pătrar se produce pe 21 martie, la ora 16:36.

Luna Plină se produce pe 28 martie, la ora 20:48.

Mersul planetelor în martie 2021

Seara avem pe cer o planeta iar dimineața avem trei.

Seara încă se mai vede planeta Marte. Nu mai este la fel de strălucitoare ca în lunile anterioare, dar trece printr-o zonă frumoasă de cer.

Planeta poate fi văzută de când se întunecă cerul, de pe la ora 19:30, aflându-se sus pe cer la acea oră. În principiu o găsiți înspre sud-vest și vest între ora 20 și 23. În aceeași direcție pe cer se află și Pleiadele, o grupare de câteva stele foarte apropiate aparent una de alta. Marte va trece pe lângă Pleiade în prima jumătate a lunii, așa că le puteți folosi pentru a o identifica.

Următoarea dată când Marte va trece pe lângă Pleiade va fi în august 2022.

Puteți folosi și Luna pentru a identifica planeta. Va trece între 18 și 20 martie pe lângă Marte, în seara de 19 aflându-se foarte aproape de planetă.

Prin telescop Marte nu se mai vede foarte bine pentru că se află foarte departe de Pământ, pe la 240 de milioane de kilometri.

Următoarele planete care se văd sunt Saturn, Jupiter și Mercur.

Le-am luat împreună pentru că se află în aceeași zonă de cer, însă doar două se vor vedea pe tot parcursul lunii: Saturn și Jupiter. Mercur își face apariția pe cerul de dimineață până la mijlocul lunii.

Prima care răsare este Saturn, planetă care se află în constelația Capricornus. Nu este foarte strălucitoare, dar este cel mai strălucitor obiect din zona în care se află. Se vede cel mai devreme în jurul orei 5:40 dimineața.

În stânga, mai aproape de orizont se află și Jupiter, o planetă mai strălucitoare decât Saturn. Pe Jupiter îl puteți vedea mai ușor: priviți înspre sud-vest, foarte aproape de orizont, în jurul orei 6:30

Mercur se va apropia de Jupiter între 3 și 7 martie. Puteți vedea apropierea dacă priviți zilnic planetele. Pe 3 martie Mercur se află în dreapta lui, pe 5 deasupra, iar pe 7 în stânga. O apropiere între planete se numește conjuncție, așa că putem spune că se produce o conjuncție între Mercur și Jupiter.

Planetele vizibile dimineața pot fi identificate pe cer folosind Luna. Aceasta trece prin zonă în diminețile de 9-11 martie, tot în jurul orei 6:30.

Pe 6 martie planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare unghiulară de Soare (elongație maximă vestică).

Sistemul solar în luna martie 2021

Pe 6 martie planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare unghiulară de Soare (elongație maximă vestică).

Pe 11 martie planeta Neptun se află la conjuncție cu Soarele, adică în dreptul acestuia. Nu se poate observa.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Gemini este constelația lunii martie. Se află la meridian seara, iar cele două stele strălucitoare Castor și Polux poti fi identificate ușor, ca două stele strălucitoare, asemănătoare, una sub alta, înspre sud aproape deasupra capului. Orion și Sirius se află înspre sud vest.

Orientați harta cu orizontul vestic în jos și priviți înspre vest pe cer. Cele mai strălucitoare stele pe care le vedeți sunt Capella (cea mai de sus) și Aldebaran. Fac parte din mulțimea de stele strălucitoare aflate pe cer în serile lunii martie. Printr-un binoclu, la picioarele gemenilor, se află un roi stelar spectaculos, M35, vizibil ca o pată difuza prin cele mai mici instrumente și ca o aglomerație de stele prin lunete și telescoape mai mari.

Gemini se află în vârful unui arc format din constelații ușor de identificat: Canis Minor, Orion, Auriga, Taurus și Perseus. Nu uitați de triunghiul de iarnă, format din stelele Sirius, Procyon și Betegeuse.

Un mare hexagon, format din stele strălucitoare poate fi observat seara pe cer: porniți de la Sirius, urcați spre Polux, Castor, sus spre Capella, jos la Aldebaran, spre Rigel și înapoi la Sirius.

Spre est se văd deja constelațiile de primăvară. Leo și steaua sa cea mai strălucitoare, Regulus și o parte din Virgo înspre est.

Pentru a vedea o altă stea strălucitoare, prelungiți oiștea Carului Mare, înspre nord-est. Veți da de Arcturus din Bootes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro