Chiar știi toate diferențele dintre espresso și cafea și combinațiile aferente?
Dacă nu ești un mare băutor de cafea, probabil că ești derutat când comanzi cafea și primești un espresso. În timp ce aceste băuturi au multe similarități, au și câteva deosebiri importante.
Ce este espresso?
În primul rând, un espresso este făcut într-un aparat special, pe care cei mai mulți îl denumesc de obicei un espressor. Acesta trece apă fierbinte sub presiune printr-un recipient cu cafea fin măcinată. Rezultatul este o cantitate mică de cafea „tare”. Iar numele îi este dat de timpul mult mai scurt de procesare față de cafeaua obișnuită.
Espresso este făcut din aceleași boabe ca și celelalte forme de cafea, dar are mai multă cofeină în aceeași cantitate de apă. Din acest motiv și porțiile sunt mai mici.
Dar cafeaua?
Cea mai populară formă se face trecând gravitațional apă caldă printr-un filtru care conține cafea prăjită și măcinată. Are mai puțină cofeină deoarece o porție conține mai multă apă, iar cafeaua nu este la fel de fin măcinată.
În timp ce espresso este făcut mereu în același mod, pentru cafea pot fi mai multe. În Balcani și la nord de ei, maniera tradițională este de a fierbe cafeaua măcinată într-un ibric. În alte părți se mai face cafea filtrând-o în apă rece (pour-over) sau cu „French press” (cafetieră cu piston).
Marii cunoscători fac cafea prin „sifonare”: apa fierbe și produce vapori în carafă, aceștia urcă în camera de infuzie unde se adaugă cafea măcinată, iar vaporii condensează prin răcire și coboară din nou în carafă devenind cafea filtrată.
Diferențele
Au moduri de preparare diferite. Ambele filtrează apă prin cafea măcinată, dar espresso este mai concentrat. Un espresso de 30 de ml are în jur de 63 mg de cofeină, iar aceeași cantitate de cafea – doar 14 mg.
Dar cana standard de cafea de 200 de ml are de la 95 la 130 mg de cofeină. Evident, un espresso este un tip de cafea, dar o cafea nu este un tip de espresso.
De aceea, pot avea și utilizări diferite. Cu espresso se poate face Latte (cu vapori de lapte și puțină spumă), Capuccino (foarte similar cu Latte, dar cu componentele în părți egale) sau Macchiato (un espresso cu un pic de spumă de lapte).
Iar cele mai populare băuturi cu cafea sunt Iced Coffee (cu gheață și eventual cu ceva lapte, foarte populară în SUA), Café au lait (cafea din French press cu cantitate echivalentă de lapte) sau Double Double (favorita canadienilor, o cană de cafea cu două capsule cu lapte și două porții de zahăr).
Iar toate băuturile cu espresso sau cafea pot fi combinate cu tot felul de arome, siropuri și condimente, după imaginația și gustul fiecăruia, care va găsi în cele din urmă combinația favorită.
Surse: Life Savy, KitchenAid