Sari direct la conținut

Christine Lagarde, instalatorul și rata la casă a familiei Ionescu

HotNews.ro
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Domnul Ionescu și-a luat un credit ipotecar în euro, pe 25 de ani cu dobândă variabilă legată de Euribor, înaintea crizei imobiliare trecute. Plătea băncii o rată lunară de circa 340 de euro. Vineri, banca l-a anunțat că de luna viitoare, rata va fi de peste 371 de euro, iar domnul Ionescu nu înțelege de ce.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a majorat joi dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro. În septembrie o majorase cu alte 50 de puncte de bază, după ce în iulie demarase seria de scumpiri a monedei unice, după 11 ani de bani ieftini.

  • În iulie am plătit 334 euro la rată. În august- 339 euro. Septembrie mi-a adus o rată de 345 euro. În octombrie am dat băncii 358 euro, iar pentru noiembrie tocmai ce am fost anunâat că rata mea urcă la 371,04 euro, explică dl. Ionescu

E inflație în zona euro, înțeleg. Dar ce, eu am creat inflația în Europa? De ce s-o suport eu?, se întreabă legitim dl. Ionescu. Din câte știu, băncile centrale au în mandat stăpânirea inflației. Ele nu și-au făcut treaba, iar de plătit ponoasele, tot noi să le plătim?, mai spune dl. Ionescu.

E ca și cum, mai adaugă el, mi se strică furtunul de la chiuvetă, vine instalatorul, specialistul cum ar veni, îmi pune un alt furtun, dar după două ore apa curge mai departe și prin furtunul cel nou. Iar instalatorul, în loc să pună un alt furtun pe banii lui, mă pune tot pe mine să mai cumpăr alte lucruri ca să-și repare el gafa. E normal?, se întreabă retoric dl. Ionescu.

E drept, în lupta cu inflația medicamentul e să crești dobânzile. Dar asta aduce victime colaterale. Isărescu a făcut la fel cu dobânda-cheie a BNR, ceea ce a dus la creșterea ROBOR și a ratelor celor împrumutați în lei. Unii și-au văzut rata dublată; de la 1000 de lei acum au de achitat 2000 de lei lunar. Altora le-a crescut rata cu 200-500 de lei. Dacă mai pui scumpirea alimentelor și facturile (încă sub anastezia guvernamentală) la energie, vezi cum puterea de cumpărare devine slăbiciune de cumpărare.

Noua temere a domnului Ionescu este însă alta: oare cât va mai ține Isărescu cursul euro? Că dacă-i dă drumul, iar moneda unică se duce din 5 lei în 6 lei sau, Doamne ferește, chiar mai mult, rata lui la bancă îl bagă în faliment!

Cum îți va afecta scumpirea euro rata ta la creditul ipotecar?

Domnul Ionescu știe: întotdeauna atunci când împrumuți bani trebuie să plătești dobândă. Dobânda asta depinde de mai multe lucruri. Deși BCE nu stabilește ratele dobânzilor pe care le percep băncile din România, Banca Centrală Europeană are o mare influență asupra costului împrumurilor în euro.

În general, ratele dobânzilor la creditele în euro date de băncile din România depind de ratele BCE și, prin urmare, această creștere a ratei BCE va duce la creșterea dobânzilor la euro și în țara noastră. Vestea bună e că cursul euro e ținut sub control de BNR. Vestea proastă e că s-ar putea să vedem și alte creșteri de dobânzi ale BCE la următoarea ședință din decembrie

Noile rate ale BCE vor îngreuna obținerea unui credit ipotecar?

Creșterea ratelor BCE poate face uneori mai dificilă obținerea aprobării pentru un credit ipotecar. Băncile își au propriile criterii de accesibilitate și iau în considerare veniturile dvs. atunci când decid să vă împrumute pentru a vă lua o casă. Unul din criterii este ca rata să nu depășească 40% din venit. Ori, cu scumpirea ratelor, s-ar putea să nu vă încadrați la creditul visat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro