Sari direct la conținut

Criza demografică din Coreea de Sud. Bunica lui Yoo a născut șase copii. Mama ei a născut doi. Yoo nu vrea niciunul: Sunt lucruri pe care ar trebui să le sacrificăm. Ne concentrăm mai mult asupra noastră

HotNews.ro
Seul, Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia
Seul, Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Bunica lui Yoo Young Yi a născut șase copii. Mama ei a născut doi. Yoo nu vrea niciunul, scrie cotidianul Asahi Shimbun, într-o analiză a situației demografice a Coreei de Sud. „Mie și soțului meu ne plac atât de mult copiii… dar sunt lucruri pe care ar trebui să le sacrificăm dacă am crește copii”, spune Yoo, angajat al unei companii financiare din Seul, în vârstă de 30 de ani. „Așa că a devenit o chestiune de alegere între două lucruri și am convenit să ne concentrăm mai mult asupra noastră.”

Sunt mulți ca Yoo în Coreea de Sud care au ales fie să nu aibă copii, fie să nu se căsătorească deloc. Alte țări avansate cunosc și ele tendințe similare, dar criza demografică din Coreea de Sud este mult mai gravă.

Agenția de statistică din Coreea de Sud a anunțat în septembrie că rata fertilității a fost de 0,81 anul trecut. Acesta este cel mai scăzut nivel din lume pentru al treilea an consecutiv.

Populația s-a micșorat pentru prima dată în 2021, stârnind îngrijorarea că o populație în recul ar putea afecta grav economia – a zecea ca mărime din lume – din cauza penuriei de forță de muncă și a cheltuielilor mai mari pentru asistență socială, pe măsură ce numărul persoanelor în vârstă crește iar numărul contribuabililor se micșorează.

Președintele Yoon Suk Yeol a ordonat autorităților să găsească modalități mai eficiente pentru a rezolva această problemă. Rata fertilității, a spus el, este în scădere, chiar dacă Coreea de Sud a cheltuit 280 de trilioane de woni (210 miliarde de dolari) în ultimii 16 ani pentru a încerca să crească natalitatea.

Mulți tineri sud-coreeni spun că, spre deosebire de părinții și bunicii lor, ei nu se simt obligați să aibă o familie

Ei citează incertitudinea din piața muncii, locuințele scumpe, inegalitatea de gen și cea socială, nivelurile scăzute de mobilitate socială și cheltuielile uriașe pentru creșterea copiilor într-o societate extrem de competitivă. Femeile se plâng, de asemenea, de o cultură patriarhală persistentă, care le obligă să ia asupra lor îngrijirea copiilor, în timp ce suportă discriminarea la locul de muncă.

„Pe scurt, oamenii cred că țara noastră nu este un loc ușor de trăit”, a spus Lee So-Young, expert în politici de populație la Institutul Coreean pentru Sănătate și Afaceri Sociale. „Ei cred că copiii lor nu pot avea o viață mai bună decât ei și, așadar, se întreabă de ce ar trebui să se deranjeze să aibă copii.”

Mulți oameni care nu reușesc să intre în școli bune și să obțină locuri de muncă decente simt că au devenit „abandonați” și că „nu pot fi fericiți”, chiar dacă se căsătoresc și au copii, deoarece Coreea de Sud nu are rețele de protecție socială avansate, a spus Choi Yoon Kyung, expert la Institutul Coreean de Îngrijire și Educație a Copilului.

Yoo a mai spus că, până când a mers la facultate, și-a dorit foarte mult un copil. Dar s-a răzgândit când a văzut colegele de birou cum se chinuie să-și crească copii uneori luându-și liber pentru a pleca acasă la copilul bolnav. Ea a adăugat că colegii de sex masculin nu fac asta.

„După ce am văzut asta, mi-am dat seama că concentrarea mea la locul de muncă ar fi mult diminuată dacă aș avea copii”, a spus Yoo.

Soțul ei în vârstă de 34 de ani, Jo Jun Hwi, e de părere că nu e necesar să ai copii. Interpret la o companie de IT&C, spunând că preferă să se bucure de viața lui.

Nu există cifre oficiale despre câți sud-coreeni au ales să nu se căsătorească sau să nu aibă copii. Dar înregistrările de la agenția națională de statistică arată că anul trecut au existat aproximativ 193.000 de căsătorii în Coreea de Sud, în scădere de la un vârf de 430.000 în 1996. Datele agenției arată, de asemenea, că aproximativ 260.600 de copii s-au născut în Coreea de Sud anul trecut, în scădere de la 691.200 în 1996.

Kang Han Byeol, un designer grafic în vârstă de 33 de ani, care a decis să rămână singur, consideră că Coreea de Sud nu este un loc sănătos pentru a crește copii. Ea a citat frustrarea față de inegalitățile de gen, hărțuirea sexuală digitală pe scară largă care vizează femei, cum ar fi camerele de spionaj ascunse în toaletele publice și o cultură care îi ignoră pe cei care susțin dreptatea socială.

„Pot lua în considerare căsătoria doar atunci când societatea noastră va deveni mai sănătoasă și va oferi un statut egal femeilor și bărbaților”, a spus Kang.

Ha Hyunji, colega de cameră a lui Kang, în vârstă de 26 de ani, a decis, de asemenea, să rămână singură după ce prietenele ei căsătorite au sfătuit-o să nu se căsătorească, deoarece majoritatea treburilor casnice și îngrijirea copiilor le revin lor. Ha își face griji cu privire la suma uriașă de bani pe care ar cheltui pentru pregătirea școlară privată a copiilor, pentru a-i împiedica să rămână în urmă într-o națiune obsedată de educație.

„Pot avea o viață distractivă fără căsătorie și să mă bucur de viața mea alături de prietenii mei”, a spus Ha, care conduce un bar în Seul.

Până la mijlocul anilor 1990, Coreea de Sud a menținut programe de control al nașterilor, care au fost lansate inițial pentru a încetini explozia demografică de după război a țării. Națiunea a distribuit gratuit pilule contraceptive și prezervative în centrele medicale publice și a oferit scutiri de la pregătirea militară pentru bărbați dacă aceștia aveau o vasectomie.

În 2021, când Yoo și Jo și-au făcut publică pe canalul lor de YouTube, „You Young You Young” decizia de a trăi fără copii, unii au postat mesaje jignitoare în care îi făceau „egoiști” și le cereau să plătească mai multe taxe.

Lee Sung-jai, un rezident în Seul în vârstă de 75 de ani, a spus că este „ordinea naturii” ca oamenii să se căsătorească și să facă copii. „În aceste zile, văd câteva tinere (necăsătorite) care se plimbă cu câini în cărucioare și spun că aceia sunt copiii lor. Au dat naștere acelor câini? Sunt cu adevărat nebuni”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro