Sari direct la conținut

Cât de fierbinte e de fapt Soarele?

HotNews.ro
Imagine de înaltă rezoluție a suprafeței Soarelui , Foto: NASA
Imagine de înaltă rezoluție a suprafeței Soarelui , Foto: NASA

Soarele este o minge de plasmă atât de mare, încât propria greutate o împiedică să explodeze. El are o structură interioară complicată și variații surprinzător de mari de temperatură atât la suprafață, cât și în interior, scrie ZME Science.

Multe dintre lucrurile care se petrec pe Pământ sunt, în cele din urmă, alimentate de energia Soarelui, pe care o putem simți pe propria piele în zilele senine. Multe din formele de viața de pe Pământ se hrănesc cu plante care captează lumina soarelui.

Depinde de o mulțime de factori – în special de locul în care faci măsurătoarea. Iar diferențele sunt foarte mari. În primul rând avem nucleul Soarelui, unde presiunea este foarte mare din cauza masei de gaz care presează miezul. Temperaturile acolo sunt extrem de ridicate, ele putând depăși 15 milioane ° C.

Următorul strat al stelei este „zona sa radiantă”. Energia din miez se deplasează în această zonă, transportată de corpuri de atomi supraîncălziți, ionizați. Această zonă reprezintă stratul superior al miezului Soarelui, iar temperaturile de aici sunt considerate a fi în jur de 2 milioane ° C (3,5 milioane ° F).

Plasma fierbinte din această zonă se îndreaptă spre suprafața Soarelui. Următorul strat pe care îl întâlnește este fotosfera, care este de aproximativ 5.500 ° C (10.000 ° F), semnificativ mai mică în comparație cu stratul anterior.

Aici radiația produsă în interiorul stelei poate fi percepută ca lumină de către un observator exterior. Fotosfera începe acolo unde plasma Soarelui devine suficient de transparentă pentru ca lumina să poată scăpa de ea. Cu toate acestea, fotosfera nu este uniformă. Zonele cu activitate electromagnetică intensă produc pete solare, care sunt mai întunecate și mai reci; temperaturile din centrul unei pete solare pot scădea până la minime de 4.000 ° C (7.300 ° F).

Următorul strat, cromosfera („sfera culorilor” în greaca veche), este puțin mai rece, la aproximativ 4.320 ° C (7.800 ° F) în medie. Lumina provenită din acest strat este mai slabă și de obicei nici nu o percepem. Dar, în timpul unei eclipse de soare (când luna acoperă soarele), acesta este de fapt acea margine roșie care înconjoară Soarele.

În termeni relativi, temperaturile din fotosferă și cromatosferă nu sunt chiar atât de ridicate – o lumânare, de exemplu, arde la aproximativ 1.000 ° C (1.800 ° F).

Dacă ne referim apoi la coroana Soarelui, temperaturile între 1 milion ° C și 10 milioane ° C (aproximativ 1,7 – 17 milioane ° F), în ciuda faptului că vorbim de cel mai îndepărtat loc de miez, potrivit Observatorului Solar Național (NSO).

Citește articolul integral pe ZME Science.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro