Sari direct la conținut

Cum ingropi un ziar, in doi pasi simpli

Subiectiv

Povestea ziarului Cotidianul e foarte simpatica. Fireste, pentru cine e interesat de media si de povesti din presa. Ca ziar, mi-a placut inca de pe vremea cind redactor-sef era Cristi Grosu. Subiectele nu erau aceleasi pe care le vedeai peste tot, plus ca erau tratate altfel. S-au tot schimbat sefi, au venit oameni si au plecat. De departe, din punctul meu de vedere, cea mai buna perioada a Cotidianului, din punct de vedere editorial, este cea in care a fost condus de Mihnea Maruta.

Dar optiunea mea personala e mai putin relevanta. Si asta din cauza ca, din pacate, un ziar cu potential e dus de ripa cu buna stiinta. Sau cel putin asa se vede din coltul meu: cineva, acolo sus, tine mortis sa distruga unul dintre cele mai bune ziare. Altfel nu poti sa-ti explici mutarile si permutarile din Divizia Quality a Grupului Realitatea-Catavencu.

Dar nu ca ar omori Cotidianul e buba, ci modul in care este ingropat: o strategie simpla, in doi pasi.

Pasul 1. Salarii sa taiem, lume sa demisioneze!

Despre modul grosolan in care angajatii de la Cotidianul au fost fortati sa plece, am mai scris. E drept, multi n-au plecat, au acceptat sa munceasca mai departe pe capace de bere. In fond, e criza, cine mai face angajari in presa? Accepti 1.000 de lei si bagi coada intre picioare, ca nicaieri nu te-asteapta cineva cu colaci in dinti. In schimb, au plecat dintre oamenii buni.

Pasul 2. Nistorescu sa taie, lume sa spinzure!

Desi e cel putin ciudat sa dezgropi mortii, cam asta e ceea ce s-a intimplat la Cotidianul. Aducerea la cirma ziarului a unui om oricum hulit de toata redactia, expirat ca personaj important al presei romanesti, rinjindu-si coltii spre Basescu, e pasul doi. Nici bine ajuns, a inceput cu cenzurarea unui articol, chipurile!, incomplet, cind inca nu era numit oficial sef, a continuat cu datul afara, incepind cu Cristian Patrasconiu. Ioan T. Morar deja a anuntat ca nu mai e interesat sa colaboreze cu Cotidianul.

Tragind linie, te intrebi ce se intimpla in momentul in care cele sase-opt pagini de comentarii, de care Doru Buscu s-a spalat pe miini, dispar si, odata cu ele, mai dispar si comentatorii si analistii. Si asta nu e tot. Daca tragem citeva dungi, ca intr-un chestionar de test psihologic auto, n-avem cum sa nu corelam, cit de cit, inversunarea lui Nistorescu in a-l musca de toate partile pe Basescu, disparitia comentatorilor care dadeau in PSD cu recenta intilnire dintre Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vintu, in Delta.

Prin urmare, intrebarea concreta ar fi nu “In ce se va transforma Cotidianul?“, ci “Se va transforma Cotidianul intr-un ziar de partid, lingind miinile lui Geoana?“. Pentru ca eu asa presimt. S-apoi, nu-i asa?, e criza, plus ca vin alegerile prezidentiale. N-ai cum sa inchizi un ziar taman acum. S-atunci, nu pot decit sa intreb – retoric, desigur! – la ce mama naibii a balit Nistorescu, zilele trecute, un editorial despre Ratiu?

Citeste si comenteaza pe Subiectiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro