Sari direct la conținut

Cum „pensionăm” panourile solare și ce se întâmplă când acestea ies din uz?

HotNews.ro
Panouri solare, Foto: Shutterstock
Panouri solare, Foto: Shutterstock

Primele generații de panouri solare „casnice” ajung abia acum la sfârșitul vieții, iar experții spun că este nevoie urgentă de acțiune și trebuie puse la punct o serie de procese de reciclare. O analiză Infoclima.ro explică ce durată de viață au panourile, cum pot fi reciclate și ce se întâmplă în China.

Panourile solare produse astăzi au o durată de viață estimată între 25 și 35 de ani și influențată de mai mulți factori, printre care:

  • Tipul de panou solar: Ordinea descrescătoare a duratei de viață este următoarea: monocristaline, policristaline și amorfe.
  • Calitatea panoului solar: Panourile solare fabricate de producători de prestigiu tind să aibă o durată de viață mai mare decât cele produse de firme mai puțin cunoscute.
  • Întreținerea: Panourile solare care beneficiază de curățare și inspecție regulate au tendința de a avea o durată de viață mai lungă.
  • Condițiile de mediu (Locația): Experiența la temperaturi extreme sau în medii cu umiditate ridicată poate scurta durata de viață a panourilor solare. Astfel panourile solare instalate în zone cu temperaturi moderate, umiditate scăzută și precipitații moderate vor avea o durată de viață mai lungă, iar panourile solare instalate în zone cu temperaturi extreme, umiditate ridicată sau precipitații abundente vor avea o durată de viață mai scurtă.

Cum poți prelungi durata de viață a sistemului de panouri

La fel cum o mașină funcționează doar pentru un anumit număr de kilometri, sau un echipament își pierde din randament după câțiva ani, degradarea panourilor solare este inevitabilă. Există modalități de a prelungi durata de viață utilă a panourilor solare, asemănător cu schimbarea regulată a uleiului la mașină? Răspunsul este DA.

Putem recicla panourile solare?

Datorită majorității componentelor sale, o bună parte a unui panou solar poate fi reciclat. Modulele solare din siliciu sunt în principal compuse din sticlă, plastic și aluminiu, trei materiale care sunt reciclate în cantități industriale.

Cu toate că reciclarea modulelor este posibilă, procesul de separare a materialelor poate fi laborios și necesită echipamente avansate.

Principalele etape implicate în reciclarea cu succes a unui modul solar din siliciu includ:

  • Eliminarea ramei de aluminiu (100% reutilizabilă)
  • Separarea sticlei pe o bandă transportoare (95% reutilizabilă)
  • Prelucrarea termică la 500 °C. Aceasta permite evaporarea componentelor mici din plastic și separarea ușoară a celulelor
  • Dizolvarea foilor de siliciu și topirea lor în plăci reutilizabile (în proporție de ~85%).

Citește articolul complet pe Infoclima.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro