Sari direct la conținut

Cum vede Alcatel-Lucent avantajele tehnologiei 5G: viteze uriase de transfer, acoperire extinsa si dezvoltarea internetului tuturor lucrurilor

HotNews.ro
Alcatel Lucent Timisoara, Foto: Hotnews
Alcatel Lucent Timisoara, Foto: Hotnews

Primele servicii 5G se vor lansa dupa 2020, insa jucatorii din industrie au inceput sa vorbeasca despre avantajele tehnologiei care va necesita investitii uriase. Alcatel-Lucent a prezentat o analiza despre impactul pe care noua terhnologie il va avea asupra vitezelor, de transfer, asupra acoperirii si asupra comunicatiilor din sectorul public. Filiala romaneasca a Alcatel-Lucent ar putea contribui la dezvoltarea tehnologiei mobile de a cincea generatie (5G) dupa 2018, pana atunci industria lucrand la stabilirea standardelor 5G. Tehnologia va actiona decisiv asupra segmentului internet of things, cel in care multe lucruri din jurul nostru vor avea senzori si vor comunica intre ele.

LTE a avut un succes indiscutabil, fiind adoptat de utilizatori din peste 100 de tari. De la lansarea lui in 2009 si pana in prezent, LTE are 650 de milioane de abonati, numarul acestora fiind estimat sa ajunga la doua miliarde pana in 2019. Din multe puncte de vedere, LTE a indeplinit ¬promisiunile¬ 3G, spun cei de la Alcatel-Lucent.

Ce e mai important insa e faptul ca a facut posibile streamingul video si apelurile video. Acesta este doar inceputul; in momentul de fata se implementeaza caracteristicile ce formeaza etapa urmatoare, LTE-Advanced. Cele mai recente standarde 3GPP cuprinse in R13 detaliaza tehnologii care vor permite rate de transfer mai bune si experiente imbunatatite pentru utilizatori, fata de ceea ce ofera LTE in prezent.

In ciuda succesului, LTE ramane o tehnologie de optimizare a serviciilor care folosesc conexiuni mobile de date de tip broadband. Are rezultate excelente pentru web browsing sau video, dar poate fi ineficienta pentru aplicatii de mesagerie care genereaza o incarcatura de date mica, dar consuma mare parte din latimea de banda. Cu cat va creste economia aplicatiilor si ne apropiem de IoT (Internetul Lucrurilor), aceasta discordanta va creste.

LTE nu a reusit nici sa influenteze trendul de stagnare al cifrei de afaceri, care ameninta business-urile operatorilor de telefonie mobila. Singur, LTE nu le poate oferi operatorilor posibilitatea de a face hosting-ul unor noi oportunitati de servicii, ceea ce le-ar putea permite o evolutie pe termen lung a modelului de business. Poate fi adevarat ca LTE le impune operatorilor sa se limiteze la a fi furnizori de conectivitate si ca tocmai de aceasta limitare incearca ei sa scape prin tentative de a-si diversifica sursele de venituri si a-si monetiza investitiile in retelistica.

„Companiile din industrie, Alcatel-Lucent fiind printre lideri, au investit intens in ultimii cinci ani in cercetarea si dezvoltarea unor tehnologii care sa construiasca o noua retea menita sa deblocheze noi servicii si modalitati de utilizare, transformand modelul de business al industriei wireless. Aceasta transformare care va duce operatorii mai departe de ceea ce e posibil in LTE si LTE-A (LTE-Advanced) este ceea ce Alcatel-Lucent considera a fi 5G”, spune Raoul Ros, director general al Alcatel-Lucent Romania.

Cum vede Alcatel-Lucent schimbarile pe care tehnologiile 5G le vor aduce

Noile servicii si modalitati de utilizare care promit sa transforme industria includ urmatoarele, dar nu se limiteaza la acestea:

1. Viteze foarte mari de transfer de 10-20Gbps: accesul broadband va ramane una dintre cele mai importante modalitati de utilizare;

2. Acoperire mai buna si mai extinsa: livrarea de servicii peste tot in lume, geografic vorbind, dar si acoperire in interiorul cladirilor;

3. Multimi: capacitate de functionare simultana pentru un numar mare de oameni, atat in situatii previzibile, dar mai ales imprevizibile. Aceasta presupune abilitatea de a asigura capacitate in mod dinamic, intr-un timp foarte scurt;

4. Comunicatii indispensabile: Controlul si multe dintre automatizarile industriei necesita fiabilitate absoluta si zero intarzieri. 5G ar putea crea o retea conceputa ca un model de business platforma pentru o suita de verticale;

5. Comunicatiile din sectorul public: 5G poate intari reteaua in asa fel in cat daca un numar de noduri sau o baza cedeaza, terminalele pot avea in continuare acces la servicii – fie prin comunicarea directa intr-o maniera criptata, fie prin devierea imediata catre o baza functionala;

6.IoT: un sector cu un intreg subset de utilizari, de la agricultura si senzori remote care trimit date putine, dar sunt constranse de energia consumata, la sanatate si senzori care cer un nivel critic de siguranta si stabilitate, la utilizari foarte diverse in mediul urban si la masini sau trenuri care se conduc singure.

Ceea ce e evident la aceste intrebuintari e ca fiecare are cerinte diferite. In timp ce unele necesita o capacitate mare de transfer si sunt mai tolerante la delay-uri, altele au un trafic de date nesemnificativ, dar au nevoie de comunicare instanta cu reteaua. 5G va fi diferita de 4G prin faptul ca va avea capacitatea de a asigura toate aceste servicii intr-o maniera sigura, inteligenta si optimizata. Iata cum defineste Alcatel-Lucent felul in care retelele 5G vor atinge aceasta performanta.

Construirea retelei 5G

Primul catalizator va fi reteaua radio unde va fi necesara o noua interfata intre device-uri si retea. Echipa de cercetare a Alcatel-Lucent, Bell Labs, conduce cercetarea la nivel global pentru a gasi o noua forma de semnal care va fi baza acestei noi interfete atmosferice. Forma de unda universal filtrata OFDM (U-FOFDM) dezvoltata are la baza o versiune modificata a undei LTE care filtreaza semnalul dupa subbanda pentru a putea deservi diferite tipuri de device-uri din aceasi interfata atmosferica unificata.

Pe langa aceasta vor fi disponibile capabilitati care vor creste acoperierea si capacitatea de transfer. Acestea includ posibilitatea de a opera benzi de inalta frecventa exceptate de la licentiere si de a exploata tehnologii ca Massive MIMO si duplex radio care pot atinge un transfer de date mai bun in spectrul existent.

Retelele 5G vor depinde de o modificare arhitecturala inerenta in reteaua de baza, realizata de Network Functions Virtualisation (NFV) si Software Defined Networks (SDN). Asta presupune o transformare a arhitecturii serviciului din forma actuala a unei serii de verticale care asigura resurse specifice pentru o anumita baza de servicii la o retea comuna care organizeaza resursele in „felii” virtuale pentru a livra servicii intr-o maniera dinamica.

Capabilitatile de tip cloud al Alcatel-Lucent CloudBand si platformelor SDN, precum si managementul acestora, vor avea un rol cheie in constructia acestei noi arhitecturi.

Ultima piesa a puzzle-ului in cazul retelei 5G este o utilizare in profunzime a virtualizarii prin pozitionarea resurselor de tip cloud la marginile retelelor in asa fel incat continutul sau aplicatiile sa fie foarte aproape de utilizatori. Astfel, se va elimina drumul dus intors parcurs de la device la nucleul retelei si va face posibila acea reducere a intarzierilor ceruta de anumite utilizari critice ale 5G. La Mobile World Congress 2015, Alcatel-Lucent, impreuna cu China Mobile si Telefonica, au facut prima demonstratie live de livrare de continut folosind vRAN (virtualised Radio Access Network).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro