Sari direct la conținut

De ce cresc bursele cand scad dobanzile

Mihai Nichisoiu, Foto: Tradeville
Mihai Nichisoiu, Foto: Tradeville

Nicicand in istorie conditiile monetare n-au fost mai relaxate la nivel global. Lichiditatea continua sa fie excesiva si disponibila la costuri exceptional de mici. Momentul unei eventuale restrictionari monetare devine, astfel, cu atat mai important.

Exista deja semnale ca acest moment se apropie, insa nu in mod generalizat. Banca Angliei semnalizeaza ca ar putea creste dobanda cheie din Marea Britanie, de la minimul record curent de 0.5%, iar momentul probabil al cresterii este in prima jumatate a anului viitor. In SUA, Rezerva Federala ar putea face acelasi lucru peste exact un an.„, a declarat Mihai Nichisoiu, analist piete internationale, Tradeville

In zona euro, insa, Banca Centrala Europeana (BCE) va instrumenta curand o relaxare monetara suplimentara. Dobanzile ar putea fi conduse in teritoriu negativ. Confruntata cu presiuni dezinflationiste severe si cu performante mediocre ale economiilor blocului, BCE nu-si permite deocamdata o restrictionare monetara.

Banca Japoniei, de asemenea, isi propune dublarea masei monetare locale pe parcursul urmatorilor doi ani, in incercarea de a trece de la deflatie la inflatie. Acesta este obiectivul oficial. Cvasi-oficial, politicile monetare nipone urmaresc o depreciere competitiva a yenului in conditiile in care exporturile Japoniei au scazut constant in ultima decada comparativ cu alte economii din Asia de Sud-Est.

Chiar si acolo unde bancile centrale se pregatesc sa ridice dobanzile, in SUA si Marea Britanie, bancile centrale semnalizeaza ca vor prefera sa ramana in urma ciclului economic. Asta inseamna ca, daca mediul economic ar recomanda o dobanda cheie de,4%, rata curenta va fi sub acea cifra.

O perceptie larg intalnita este ca bursele de actiuni se vor prabusi atunci cand cele mai importante banci centrale vor incepe sa creasca dobanzile. Istoria, insa, nu confirma o asemenea perceptie. In precedenta ocazie cu care Rezerva Federala a crescut rata cheie, intre 2004 si 2007, bursa americana a avut o perioada excelenta.

Pe pietele forex, distinctia va fi facuta intre economiile care isi permit o restrictionare monetara si cele care nu vor putea face acest lucru. Asta inseamna, de pilda, ca dolarul american (USD) si lira sterlina (GBP) ar trebui sa devina tot mai atractive contra unor valute precum coroana suedeza (SEK) si coroana norvegiana (NOK).

Confruntate cu rate astrononomice ale indatorararii private si cu excese uriase ale sectorului imobiliar, Norvegia si Suedia nu sunt in pozitia de a creste dobanzile. Mai mult, capitalurile aleg acum sa plece din destinatiile de refugiu circumstantial, inclusiv din nordul Europei, in incercarea de a beneficia fie pe seama randamentelor disponibile la periferiile zonei euro, fie pe cea a revirimentului structural al economiei americane.

O restrictionare monetara nu va fi importanta in sine. Ceea ce va conta va fi daca trendul dobanzilor va ramane in urma trendului economiei. Daca ceea ce promit acum bancile centrale se confirma, aprecierea din ultimii ani a burselor de actiuni are o buna sansa de a continua.

Motivatia investitorilor de a substitui dobanzile bancare inca exceptional de mici cu randamentele competitive disponibile pe bursele de actiuni va fi dificil de dislocat. Acest lucru nu inseamna insa ca nu vom vedea momente de volatilitate in care unii investitori se vor speria de inaltimile la care au ajuns deja indicii din tarile dezvoltate. De multe ori aceasta teama are la baza o constructie mai putin fericita a portofoliului pe care in special investitorii individuali nu il adapteaza la profilul lor de risc.

Afla si tu profilul tau de risc aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro