Sari direct la conținut

Deputații polonezi au adoptat „Lex Czarnek”, controversata lege ce întărește controlul politic asupra școlilor

HotNews.ro
Parlamentul polonez, Foto: Fot.Tedi-Newspix.Pl / Zuma Press / Profimedia
Parlamentul polonez, Foto: Fot.Tedi-Newspix.Pl / Zuma Press / Profimedia

Seimul, camera inferioară a parlamentului polonez, a adoptat un controversat proiect legislativ propus de partidul de guvernământ Lege și Justiție care va întări controlul guvernamental asupra școlilor, relatează Euractiv.

Noua lege poreclită „Lex Czarnek” după ministrul educației Przemyslaw Czarnek impune școlilor să ceară aprobare unui inspector numit de guvern în privința activităților extracuriculare desfășurate de ONG-uri în instituțiile de învățământ, precum și a musafirilor pe care acestea pot să le invite.

Ministrul educației a declarat că inspectorii ar trebui să aibă dreptul de a bloca orice activități care ar putea reprezenta „o amenințare pentru moralitatea copiilor”, mai ales în ceea ce privește educația sexuală.

Măsura a fost criticată ca fiind motivată ideologic întrucât mulți se îndoiesc că oficialii ar fi de acord cu invitarea unor persoane ale căror opinii sunt contrare celor ale partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

PiS argumentează că schimbările sunt necesare pentru a proteja copiii însă opoziția susține că ele fac parte din efortul mai larg al partidului conservator de a elimina valorile liberale din viața publică.

Ce mai prevede „Lex Czarnek”

Inspectorii numiți de guvern vor primi de asemenea prerogative sporite în ceea ce privește concedierea directorilor de școli.

Au fost criticate de asemenea un nou curriculum școlar propus și propunerea de a introduce o nouă materie, Cunoștințe despre vremurile contemporane, despre care oponenții afirmă că promovează ideologia PiS.

Czarnek este unul dintre cei mai puțin populari miniștri din guvernul PiS, fiind cunoscut pentru opiniile sale ultra-conservatoare și afirmațiile controversate despre femei și persoanele LGBT despre care a spus că „nu sunt egale oamenilor normali”.

PiS a introdus mai multe reforme ale educației de când a ajuns la putere în 2015, afirmând că este nevoie de apărarea valorilor creștine tradiționale și insuflarea patriotismului în rândul copiilor.

Noua lege, care acum va merge la Senatul dominat de opoziție, va fi probabil respins de camera superioară a parlamentului, ceea ce va duce la un nou vot asupra sa în Seim, înainte de a fi trimisă pentru promulgare președinteului Andrzej Duda.

Unii conservatori mai moderați speră însă ca Duda să respingă promulgarea legii, la fel cum a făcut-o și cu controversata lege privind mass-media, adoptată de parlament la finalul anului trecut.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro