Sari direct la conținut

Directorul general al Trezoreriei: Avem un nivel ridicat al bufferului care ne dă un sentiment de confort

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

​„Suntem într-un context cu inflație ridicată și așteptări inflaționiste ridicate. Băncile centrale reacționează crescând ratele dobânzilor și asta crează un comportament foarte volatil pe partea investițională. Avem un nivel ridicat al bufferului care ne dă un sentiment de confort”, a spus vineri Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului la o conferință organizată de Financial Intelligence

Ce a mai spus Nanu:

  • Avem 30 de miliarde de lei emise către investitorii de retail. Încercăm să acoperim toate necesitățile investiționale atât în euro cât și în lei. Și e important de menționat că noi nu oferim prime pentru aceste emisiuni.
  • Dacă există o stabilizare fie și pe orizont pe timp scurt, investitorii intră la cumpărare și e o cerere stabilă.
  • Dacă apar știri care să inducă volatilitate și asta poate duce la refuzuri ale unor cereri limitate. Pe extern am avut un plan ambițios de emisiuni. Pe extern am avut un plan destul de ambiţios de emisiuni. Asta şi în în contextul în care scopul nostru este să nu creăm o presiune prea mare pe o anumită curbă. Şi normal că pentru noi, managerii de datorie, în piaţa românească, curba românească este focus-ul nostru. E de fapt un bun public în România.
  • Toată lumea se raportează la curba randamentelor suverane, toate pricing-urile care se fac la nivel corporatist, municipal, băncile care se împrumută pentru MREL (minimum requirement for own funds and eligible liabilities – MREL – n.r.) şi aşa mai departe au ca referinţă curba randamentelor. Pentru noi e absolut necesar să fim prezenţi pe toată curba. De altfel, emitem atât pe termen scurt, cât şi obligaţiuni pe termen lung, până la 14 ani. Şi este important să creăm cumva o predictibilitate în ceea ce facem, chiar dacă e greu în momentul de faţă.
  • Din discuțiile noastre din SUA, România e văzută destul de bine. Dacă ne uităm la țări vecine, vedem situații mai complicate decât cea a României. Expunerile investitorilor americani pe România sunt destul de ridicate.
  • Fondurile de pensii private sunt și ele un investitor solid în intrumentele noastre. În plus, titlurile noastre oferă un randament bun față de riscul la care se expun.
  • Au fost cazuri în care a trebuit să refuzăm ofertele pe o cerere limitată, niveluri ale randamentelor foarte, să zic ridicate sau cu o diferenţiere foarte mare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro