Experienta unui tanar investitor dupa listarea Romgaz la bursa. Ce crede despre investitia in actiuni
Dragos Vasile (21 ani), student la Drept in cadrul Universitatii Bucuresti, povesteste ca bursa i-a atras atentia prima data in liceu. „Dupa lectia despre piete de capital am inceput sa caut singur informatii despre cum poti tranzactiona, ce influnteaza pietele. M-am documentat pe internet in cea mai mare parte si, pe masura ce citeam, deveneam mai interesat, mai ales ca sunt atras de investitii si oportunitati de business”, spune tanarul. Cautand mai multe informatii despre bursa, a avut ocazia sa incerce mai multe platforme de tranzactionare prin conturi demonstrative. „Am descoperit ca o parte dintre aceste platforme nu imi permiteau sa subscriu la Romgaz. Astfel, am aflat ca exista doua tipuri de brokeri: autorizati sau nu si am inceput sa devin mai atent la ce mi se ofera”, spune tanarul investitor.
Investitia in actiuni Romgaz a venit ca urmare a castigului prea mic din depozite bancare si, in plus producatorul de gaze naturale ii castigase increderea. „Am fost retinut sa investesc in piata de capital, imi era teama ca o sa pierd ceea ce reusisem sa pun deoparte. Afland despre oferta, am sunat un prieten care lucra in domeniul financiar pentru a afla mai multe despre subscriere. Am decis sa investesc pentru ca aveam incredere in companie stiind ca are un capital majoritar de stat. In plus, m-a atras si discountul din primele zile”.
Experienta lui cu piata de capital nu s-a oprit aici. Dupa finalizarea IPO Romgaz a ramas cu un surplus de bani pe care a inceput sa il plaseze si in alte actiuni. „Actiunile Romgaz mi-au oferit un castig la care nu m-am asteptat, dar din pacate am prins prea putine actiuni. Imi pare rau ca nu am subscris de mai multi bani, dar nu ma asteptam ca atat de multa lume sa subscrie la acest IPO si sa prind asa putine actiuni”, povesteste Dragos Vasile. Odata cu aceasta investitie tanarul spune ca a prins incredere in bursa. Cu surplusul ramas a inceput sa cumpere si alte actiuni. „Cu banii ramasi in urma alocarii am investit si in alte companii printre care SIF-urile, Petrom, Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea. Am mers mai mult pe actiuni lichide. Am si pierdut, am si castigat, dar in total am avut profit. Astfel pot spune ca Romgaz a fost o buna modalitate de a face pasul de la virtual la real”, adauga Vasile.
Investitorul afirma ca este increzator in actiunile societatilor din energie pentru ca este un domeniu strategic care ii ofera un grad de siguranta mai mare decat companiile financiare. „In mod cert am sa particip si la IPO Electrica avand in vedere ca este o companie mare, care are rezultate financiare foarte bune, iar domeniul lor de activitate este foarte important pentru economia nationala”. Vasile spune ca va continua investitiile la bursa si, in acelasi timp, isi mentine inca o parte din bani si in depozite bancare. Din punctul lui de vedere, bursa ofera mai multe avantaje spre deosebire de alte investitii. „In primul rand ai acces usor la cash, pentru ca ca poti vinde oricand actiunile spre deosebire de investitiile in imobiliare care oricum s-au dovedit a nu fi foarte profitabile in ultimii ani, din ce mi-au explicat ai mei. Un portofoliu de care ai grija iti va aduce un profit mult mai mare decat o dobanda dintr-un depozit bancar. Pastrez o parte din bani in banca pentru ca inca nu am experienta suficienta pentru bursa, care este expusa la multe influente”, conchide Vasile.
Oferta publica de vanzare a 51% din actiunile celui mai mare distribuitor de energie din Romania, Electrica S.A., ar urma sa inceapa pe 16 iunie, iar intrarea la tranzactionare este asteptata sa aiba loc pe 3 iulie, potrivit ultimelor declaratii. Grupul Electrica este format din trei filiale de distributie a energiei, Transilvania Nord, Muntenia Nord si Muntenia Sud. Din grup mai face parte si Electrica Furnizare, companie care se ocupa de comercializarea energiei elecᅡtrice si doua societati de servicii – Electrica Serv si filiala Electrica Servicii Energetice Muntenia.